Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (76 od 100)


Gostilna ocenjena 11 krat

Hrana:
11 krat
Vina:
11 krat
Postrežba:
11 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
11 krat
Cena/kakovost:
11 krat

Ocenite gostilno
 

Slivova pita s slivovim sorbetom in prelivom iz tepk


Bučna juha


Koprivni žlikrofi


Hladno dimljena postrv na restiju z omako iz kislice


Gobova rižota z lešniki in kapucinko


Gospodar Novakove domačije in polnjene telečje prsi

 
Domačija Novak, Sadinja vas, 5
Gostoljubne jedi, razmišljujoča vina

Na svoji zemlji, ki nad Krko tako gostoljubno rodi. Z družinskimi rokami, da se noter rokuješ, ven pa objameš. Med starim, ki preteklost neguje in po prihodnosti diši. Na domačiji, z velikim štedilnikom, debelimi mizami, polno okensko polico marmelad, bogato vinsko kletjo in toplimi rjuhami. Pri Novakovih, ki jih je v Sloveniji sicer največ, a takšnih kot v Sadinji vasi na Dolenjskem dosti premalo.


Hodov je veliko, pribora pa malo; le eden, saj kmetija še ni videla umetnih gnojil, pomivalni stroj pa le limono. A gremo po vrsti, najprej pozdrav pri vratih: "Mi se z gosti rokujemo." Šele potem debela, suha in dišeča vratovina ter hlebec hrustljavega kruha. Jemo z rokami, cmokamo na glas, pijemo z dolgimi požirki. V vodi je bezeg, a lahko bi bila tudi dišeča perla. V mesu ni nobenega dima in nič preveč soli. Seveda, saj so pujsi dolenjski, burja pa primorska. Če ni Novakovo, je Dolenjsko. Če ni Dolenjsko, je le zato, ker tega tam ni. Če ni peneče, je, torej, frizzante… Ker je v kleti le vino, ki je naravno. In če ni predrago… Pa saj je od prijateljev. Zato pa je domačija! Da gospodarica pomaha iz kuhinje, gospodar pa prisede. Kdor je pri Novakovih prvič, mu je žal. Kaj vse je zamudil… Kdor je že bil, mu je še bolj žal. Kaj vse bo zamudil, ko ne bo tam.

Brez prtov in z enim priborom

Tisti pri šanku in zvečer si kar sami narežejo, ko se jim zazdi. Tisti na klopi pred hišo in podnevi se sončijo in pogovarjajo. Tisti za mizo, a ne vsak dan, ki so uspeli rezervirati, pa nič ne izbirajo. "Žena skuha šest, sedem hodov, potem pa gostje izberejo, kaj in koliko bodo," predstavi ponudbo gospodar, ki je včasih zbiral starine, zdaj pa vina. Potem kuharica, ki ne kuha po pravilih, ampak ustvarja po navdihu in vremenu na zelenjavno-zeliščnem vrtu, prinese prvi krožnik. Še cvetice na njem vedo, zakaj so tam!

Ribiči, ki hodijo k Novakovim z vsega sveta na muharjenje, skrbijo za ribe. Boris jim filetira, oni pa mu nekaj pustijo. Hladno dimljena postrv je uspešno oponašala najboljšega (divjega) lososa, na krompirjevem restiju, grobo ribanem, hrustljavo opečenem, in z omako, ki je pokazala kuharičino bogastvo. Fine solatke, nežni kalčki, dišeči cvetovi in omaka iz kislice so tvorili kombinacijo, ki je imela težko nalogo. Tako kot vse Novakove jedi, ki jih gospodar moži s svojimi naravnimi, taninastimi in razmišljujočimi vini. Ob teh okusih, ki ne rastejo na drevju, pač pa globoko v zemlji in vinarjevi filozofiji, se ne da "blefirati". Jedi morajo biti rafinirane, pa čeprav na mizah ni prtov; razen za poroko in abrahama.

Tudi žlikrofi, koprivni in s koprivnim nadevom, v sirovi omaki! Le krožnik je bil hladen in koprivni okrasek je ostal v kuhinji. Toda: končno res občutek, da ješ koprive, ne pa le njihovo barvo. Kot bučna juha, prva letošnja, z malo bučnega olja po vrhu in cvetovi ognjiča. Brez kuharskega pretiravanja in bahanja, z žametno gostljatostjo in prvinsko bučnostjo, dovolj elegantna, da ni bila navadna.

Svoje žito, pet vrst krompirja in 350 lešnikov

Pred rižoto je bil mimohod. Drugi kažejo ribe, Novakovi gobe. "Malo surovih, potem pa rižota?" Pogovora in miz je bilo toliko, da smo na surove jurčke vsi pozabili, so pa tačas prišle lisičke s črnimi trobentami. Pri Novakovih imajo sicer velik štedilnik, toda sestavinam pustijo dihati in dišati. Kapucinka in lešniki so bili pika na i.

Sosedov je bila dolga miza, da sva jim zavidala, ko sta bila potrebna oba, gospodar in starejši sin, da sta jim razrezala. Midva pa le dva; še nikoli nisem dobil celih telečjih prsih predse, da bi si s prstom izbral tisti kos z največ hrustanca. Toda, Novakovi so včeraj nabrali sto kilogramov češpelj, zato je bila noč dolga, pečica pa še dovolj vroča, da je bila krača sočna, telečjih prsi pa še drugi kos. Točno, če je pečenka, mora takšna, ne pa narezana, tudi na mizo! Dvanajst hektarjev zemlje premore domačija, svoje žito, pet vrst krompirja, 350 lešnikovih dreves, tisoč petsto namočenih zelišč in dva tisoč marmelad. Zato je tudi meso razvajeno, s hrano in pašo. Torej, ne svež, temveč dva dni star kruh in zelišč poln vrt v nadev, v posebno skodelo pa omake toliko, da lahko zajameš ob vsakem kosu. Še pire krompir, gost in lepljiv, ker je iz prave sorte, da ni potrebno nič več kot le - dovolj solate. Vsi smo jedli, tudi gospodarja in vsi gostje, ki so še ostali in ker je še ostalo. Ko ne moreš več, bi vseeno še. Ko ne veš kaj je (naj)boljše, se odločiš, ob vsem mesu, za kuhan fižol… Takšen okus pomnim le še nekje globoko v nekoč; ko je bila putrca še res maslena. "Mi ga jemo že ves mesec, pa sploh ne opazimo več, da je kaj posebnega. Morda zato, ker je bil opoldan potrgan? Ali pa zato, ker v vseh petih letih nismo uporabili nobenih herbi, pesti, fungicidov?!"

Res smo dobro jedli. In tudi slivovo pito na piškotnem dnu (testu), s slivovim sorbetom s tepkinim prelivom, smo pomazali.

Zakaj obiskati

Ne pomnim, kdaj je bilo tako prijetno in kdaj vse tako, kot mora biti v domači slovenski gostilni. Pravzaprav si Novakovim nevoščljiv. Ker ob tem, kaj (in kako) delajo, tako uživajo.

Vina

Posebno doživetje! Zato, ker smejo v klet le naravno pridelana vina in tudi bela macerirana. Zato, ker so med njimi tudi posebni sodčki (na primer Radikonov chardonnay, 2009, z malo nepovretega sladkorja, nemiren na jeziku, miren v želodcu, ob slivovi piti). Zato, ker je vinski list "v živo". Tisti, ki so v kleti, so, namreč, tudi stalni gostje za mizo.

Franco Terpin (pri sosednji mizi) iz Števerjana v italijanskih Brdih je k dimljeni postrvi navdušil z zvrstjo iz svojega prejšnjega obdobja (klasična fermentacija). Quinto quarto, 2003, (tokaj, sivi pinot, chardonnay, sauvignon), ni zgolj peta četrtina (nič, torej…), temveč zelo konkretno vino za zelo zmerno ceno. Terpinov rdeči Delle Venezie, rosso, 2003, z visokim a ne nasilnim alkoholom (15 %), iz 80 odstotkov merlota (20 caberneta), iz slavonskega lesa, seveda nefiltriran, je objel telečje prsi. Glera, 2006, le v enem sodčku, pa rižoto, a bi tako animalična prenesla tudi tartufe.

Hišni vinar je Anton Kostelec (Dolc 1834) iz Belokranjske vinske prestolnice Drašiči, hišni "macerator" pa Dario Prinčič iz Oslavja (Bianco Trebez, 2006, k žlikrofom).

Komentar bralcev:

5. 12. 2013: Količina hrane je premajhna, moški se enostavno ne naje. Veliko vprašanje je koliko hrane res sami pridelajo, saj so domačija le na papirju (nimajo niti traktorja niti ostalega orodja za kmetovanje). Verjetno so izbrali to obliko predvsem zaradi davčnih olajšav. Zelo čudno se mi tudi zdi, da ni možno plačevanje s kartico.
11. 2.2013: Ena najbolj prijaznih in domačih gostiln na Slovenskem. Mirjam je fenomenalna v kuhinji in Boris pravi gostitelj, ta mlada dva pa tudi po poti staršev. Kdo je hišni vinar me ne briga, važno je, kaj je v kozarcu in kaj na krožniku, kakšna je družba in kako se počutimo ob koncu pojedine. Jem zunaj v raznovrstnih restavracijah od burger barov do Gordona Ramseya vsaj dvakrat na teden v kulinarični prestolnici sveta Londonu in pri Novakovih se lahko merijo s kako enojno ali dvojno Michelinovo zvezdico. 10/10 jim dam pa pika.
1. 1. 2010: Ne morem verjeti,da je hišni vinar Dolc, ki kao promovirajo bio vina a v Metliki in okolici so njegova vina slaba tudi ocenjevanja povejo svoje. Vina izbrana slabo!!! Vprašam se kje je dvokratni vinar leta Prus ali Šturm!!


Dodatni podatki

Regija:  Dolenjska in Bela krajina

Značilnost:
domačija, vinotoč

Naslov:  Sadinja vas pri Dvoru 7, Dvor

Telefon:  07 308 7430, 041 343

www:  www.novakdoma.eu

E-pošta:  trota@siol.net

Zaprto:  ponedeljek in torek; odprto petek, sobota za kosilo in večerjo, nedelja za kosilo, druge dneve po naročilu

Lastnik:  Miriam in Boris Novak

Kuhar:  Miriam Novak

Cene:  degustacijski meni (6 hodov) 25 do 35 €

Jedi:
osvežena slovenska kuhinja

Dodatno:
kmetija z nastanitvijo

Leto obiska:  september 2010

Ponoven obisk:  martinovanje   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND