Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (61 od 100)


Gostilna ocenjena 8 krat

Hrana:
8 krat
Vina:
7 krat
Postrežba:
8 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
8 krat
Cena/kakovost:
8 krat

Ocenite gostilno
 

Nektarinina pita z domačim sladoledom in sladki gin tonic


Svinjski file v sezamu z zeliščno frtaljo


Telečji tatarski biftek, ki si ga pripraviš sam


Kraljestvo pršuta - elegantno v zavetju pred burjo

 
Kraljestvo pršuta, Kobjeglava, 2010
Kraljestvo, v katerem kralj ni glavni

Razmišljati je potrebno pozitivno. Mipa sicer ni več, zato pa je Kraljestvo pršuta. Pravzaprav, če sta bila prej jota in pršut, je zdaj še dosti več. Če je bila prej pristnost, je zdaj tudi ideja. Če je bila prej tradicija, je zdaj tudi prihodnost. Predvsem pa, če je bilo že prej dobro, je zdaj tudi. Prav slednje pa je pri projektih, ki so raziskujoči, odkrivajoči, prvi, morda najbolj pomembno. Kraljestvo pršuta je na dobri, pozitivni, poti!


Pozitivnega razmišljanja ne omenjam kar tako. Res je potrebno! Je lahko še kaj boljše od gostljate repne jote, v kateri se je kuhala pršutova kost. Potrebuješ sploh še kaj več, kot le debeli kos svežega belega kruha? No ja, prej in tudi potem pa še nekaj tankih rezin prepihanega pršuta.

Ob prvem požirku so parmezanovi hrustljavci, ob kuharjevem pozdravu pa frakeljc olivnega olja (iz slovenske Istre). V njem je velika zelena oliva, da je še ravno dovolj prostora za ščepec kraških zelišč in nekaj zrn piranske soli. "Se opravičujem, ker sem še tako po domače," pove v natikačih in dolgem črnem natakarskem predpasniku Simo Komel na vrtu nekdanje Mipove sušilnice pršuta, kjer je najprej iz degustacijskega prostora nastala kraška gostilna, zatem, ko  se je Komel povezal s Tomažem Kavčičem z Zemona, pa še - nova kraška gostilna.

Ko patron frakelj razlije po sodobnem krožniku v obliki podkve, da ga lahko pobriševa s kruhom, se za nadaljevanje preobuje v športne copate z zlatim podplatom. V Kraljestvu pršuta tradicijo in regionalne posebnosti nadgrajujejo s sodobnimi idejami. Če pri Lojzetu na Zemonu nastaja nova "visoka" slovenska kuhinja, nastaja v Kobjeglavi nova kraška "bistro" kuhinja.

Imajo burjo, a delajo še prepih

Pozitivno, smo se dogovorili. Kot tisti trije, ki so si izbrali najbolj vroč vikend in se odpravili peš z nahrbtniki z Vipavskega na Kras. Saj so bili že v Šmarjah zreli za žlico in litrco, toda kaj, ko je bilo povsod zaprto. Skoraj prilezli so, junaki, do Kobjeglave, kjer pa jih je, pohodnike, čakalo vprašanje: "Koliko hodov boste?"

Tatarski biftek je v sestavnih delih… "Na krožniku je vse, kar potrebujete!" Na svetlo rdečem mesu telečjega mesa kosem masla z opečencem, naokrog pa kumarice, čebula, rdeča paprika, gorčična omaka. Jed je - lepa! Dobra pa kot si jo sam zmešaš.

Tudi pašteta ni navadna. Je iz treh vrst mesa in tako penasta, da je skoraj preveč. V Kraljestvu imajo švicarski čudežni mešalnik (paco jet). Bolj prepričljiva je skuta s koromačem, lešniki in popečeno panceto. "Skuta je iz Hruševice, sami pa jo še dodatno spasiramo." Uspešen uvod, ki je regionalen ravno toliko kot domiseln, zaokroži tortica iz koruznega kruha s pestom črnih oliv in teranove kreme.

Zaradi vročine je jušni del, pravilno, hladen. Paradižnikovo juho z baziliko je kuhar predvsem barvno dopolnil še z rdečo peso. Pa vseeno, če ne bi razmišljal pozitivno, bi se vprašal - zakaj paradižnik, če pa se jedi spreminjajo sproti. Mar niso prej na vrsti vipavske marelice in nektarine?

Njoki s paradižnikom, bučkami in pršutom so bili v tako lepem, valovito zaobljenem krožniku, da je bila prava škoda, ker je bil hladen. Zato, ker je bilo jajce (zamišljeno?) tekoče? V Kraljestvu se včasih tako trudijo z vtisom, da kaj tudi pozabijo.

So pa hrabri. Imajo najboljšo burjo, a delajo še dodaten prepih. Vsi občudujejo okno polno sušečih pršutov, oni pa jih ob vsakem obisku presenečajo z novimi jedmi. Toda, ali ni imel MIP najboljšega pršuta, pa kaj se je zgodilo z njim?! Brez pozitivnega razmišljanja ni napredka. Že prej je bila nad mizami čudovita lipa, toda zdaj je tudi velik žar. Mize so okrogle, z elegantnimi prti, na stenah so bele vrtnice in tilaste svetilke, napušč je zastekljen, zelenjavni pastičo s skuto iz Hruševice pa vrhunski. Dovršena oblika okusom pušča pristnost, svežino in harmonijo. Pa še krožnik je manj valovit.

Počakajte na sadno pito

Ko Kraljestvo pri predjedeh postreže kopico novih idej, ki tradicionalne kraške kuhinje zagotovo ne bodo pustile ravnodušne, tudi goste razvadi. Zdaj že hočejo več. Toda, vsaj naju mesni del ni prepričal. Sicer je kuhar pogrel krožnike, toda je zato pozabil na svinjski file? Škoda pujsa oziroma že tako je na slabem glasu. Svinjski file v kosu potrebuje nežno roko in uro s sekundnim kazalcem. Če je preveč pečen, je izsušen; ovitost v sezam to le še pospeši. Priloga, frtalja kot velik njok ali koruzna pogača z zelišči, je bila ob mesu razočarana, da je tudi lepo žametno povezana omaka ni potolažila. Najbrž zaradi prevelike prevlade gorčice.

Tudi janjček (jagnječji kotlet na pireju iz zelene)… Ni dovolj le dosti masla v pireju zelene in korenčkov coulis (gladka kašasta omaka) za barvo. Če bi janjček imel vsaj ime. To jim še manjka! Čigavo je olje? Čigava skuta? Čigavo meso? Čigavo točeno vino? Zakaj moram biti radoveden? Bodite raje vi ponosni na svoj Kras in sosede!

Ker sva izbrala meni "Vzemi si cajt", nisva bila jezna, da je kuhar dal nektarinino pito prepozno v pečico. Kratkočasila sva se z limonovim sorbetom, ki ga v Kraljestvu dopolnijo z želejem brinjevca (brez alkohola). Resda ni narejen z želatino, temveč z algami (agar agar), toda ali ne bi bilo še bolj učinkovito, če bi v martini kozarcu poskrbeli še za barvno kombinacijo. Belo na belo, pa četudi iz paco jeta… Pa kaj! Pozitivno. Pita v tortni (tarte) obliki je bila odlična! Ravno dovolj nova, da je bila še vedno babičina.

Zakaj obiskati?

Pršut še vedno imajo, kraški, vipavski, na roko in veliko mesoreznico, ob njem pa veliko idej in sodobnega znanja, vse skupaj v idiličnem in atraktivnem okolju. Morda pa boste okusili kraško domačno prihodnost!

Vino

Sodu vročina sicer ni dobro dela, toda na vinski karti ima Kraljestvo pester prerez lokalnih junakov (Kras, Vipava, Brda), ki jim dela družbo tudi nekaj italijanskih sosedov. Če ostanemo le na Krasu, je za začetek Jazbečeva teranova penina (Chateau Intanto, 2002) obvezna, saj raste čez cesto. Za belo nadaljevanje sta Coljina vitovska, 2008, ker je s svojo avtohtonostjo protiutež modernosti krožnikov, in malvazija, ki pa jo je potrebno izbrati po letih, Čotar 2005, Kukanja 2008 in Kobal 2009. Pri rdečih velja spoznati še dva manj znana Kraševca, še posebej, ker Bonča iz Dutovelj ponuja teran, 2007, Uhelj s Štanjela pa refošk (!), 2008.

Vinski list ponuja tudi več vrst izbranih kavnih mešanic.


Komentar bralcev:

12. 9. 2013: V Kraljestvu pršuta sem bil že velikokrat, zagotovo najmanj 5-krat letno. Navdušuje me odmaknjenost od vrveža, udobno okolje, urejen okoliš, kulisa trte vzdolž \'borjača\' in prostorna terasa okrog lipe. polkrožna oblika zunanjega dela restavracije je nadvse zanimiva in omogoča tako preglednost med mizami, kot tudi dobršno mero zasebnosti med gosti. Ob kaminu na skrajni desni strani restavracije sem se ob kozarcu Barbere počutil kot doma. Notranjost restavracije je stilsko dovršena, galerija pršutov na levi strani in začimbe na točilnem pultu se odlično podajo v celotno kuliso. Osebje je zelo prijazno in domače, vendar v ravno pravšnji meri, na nevsiljiv način znajo biti vedno prisotni, tako da gostu ne manjka praktično nič. Pri hrani nikoli ne gledam na denar, vendar lahko z gotovostjo trdim, da so cene v primerjavi s kakovostjo jedi zanemarljive. Splošna ocena? 10/10!
6. 8. 2010: Sem stalen gost in lahko rečem samo super. Le tako naprej.


Dodatni podatki

Regija:  Primorska in Notranjska

Značilnost:
kraško

Naslov:  Kobjeglava 63a, Štanjel

Telefon:  05 731 00 80

www:  www.krok.si

E-pošta:  kobjeglava@gmail.com

Zaprto:  ponedeljek, torek, sreda; odprto od četrtka do nedelje med 12. in 22. uro

Lastnik:  Simo Komel

Kuhar:  Ado Gafurovič

Cene:  hladne predjedi 4 do 6,50, juhe 3,50, tople predjedi 7, glavne jedi 11 do 18, sladice 4; meniji od 20 € (2 hoda) do 35 € (6 hodov)

Jedi:
sodobna kraška kuhinja

Dodatno:
prodajalna pršuta

Ponoven obisk:  seveda   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND