Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (80 od 100)


Gostilna ocenjena 13 krat

Hrana:
13 krat
Vina:
13 krat
Postrežba:
13 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
13 krat
Cena/kakovost:
13 krat

Ocenite gostilno
 
 
Žeja, Ozeljan, 2004
Od ostrig do jastoga

Gostilna Žeja iz Ozeljana: pljuskanje morja v Vipavski dolini - Domača, družinska, slovenska gostilna, ki prisega na tradicijo, gostoljubje in sveže sestavine - Morska ponudba, ki je ni na obali - Mojstrstvo v kuhinji, kjer kakovosti podstavijo \"le\" krožnik

Bila je sobota, ura pa 13. Toda parkirišče pred gostilno je bilo povsem prazno. In to je bil že nas četrti Žejin poizkus. Trikrat na slepo nismo imeli sreče. Četrtič smo rezervirali in našli prazno gostilno. Mladega, krepkega, šefa pa z žlico v roki. "Kar naprej, kar naprej, dobrodošli!" Z eno roko se je obrisal okrog ust, z drugo pa nam je zmešal penino in campari. In nato je začel naštevati. In gostilna se je - kot da bi ga slišali vse do Italije - začela polniti. Še preden je končal, so bile zasedene vse mize. Res pa je, da je kar dolgo našteval... Sicer pa, poslušajte ga še vi:

"Če začnemo z ribo, sveže, surove so danes ostrige iz Limskega kanala, surovi škampi, surov jastogov rep, tunin tatarski, carpačo divje orade z jagodami, tatarski iz brancina, surove kanestrele, surove kapesante, surove kanoče; če gremo naprej, kuhana očiščena rakovica, ocvrto morsko mleko, kamenice v koruzni moki, totani, ocvrti  kalamari, prstaci s treviškim radičem, kuhane mušule, pečene kanoče, pokuhani mali kalamari z olivnim oljem, jastogov rep na gradeli in zraven kakšna paštica, črna morska rižota... Po želji. Od rib pa je danes tako: morski list na žaru, zraven blitva s pinjolicami, brancin s krompirjevo skorjico in zobatec. To so morske jedi. Zdaj pa še mesne..."

A smo ga prekinili. Usta so bila preveč polna slin, da bi zdržali dalje. Mesni del bo pač počakal do prihodnjič, ki se bo, upam, zgodil čim prej.

Aperitiv iz morja

Ob tako pestri morski ponudbi z vinom, četudi je vinska vitrina obetala zanimive primerke predvsem s primorskega konca, Lovrečiččevi niso komplicirali. "Boste kar hišno vino, kajne. Letošnje, zvrst, največ je rebule, nekaj belega pinota in sauvignona, od Zgonika z Branika." In res, nobena buteljska ne bi bila boljši ženin.

S stene nas je gledal bivši predsednik, na krožnikih pa smo najprej dobili gospodaričin pozdrav iz njenega kuhinjskega kraljestva, pašteto iz črnih oliv na opečenem kruhu. Čas se je ustavil in morje je pljuskalo. Čisto do konca leta smo čakali, da smo lahko prisostvovali kulinaričnemu doživetju leta 2004!

Ostrige na ledu, z velikim kosom limone, so bile pravzaprav aperitiv. Dva "ta kratka" najboljšega iz morja, z ne sicer toliko arome kot tiste iz Bretanje (Večer, 2. 10. 2002), toda zato dosti bližje, da je kar nerazumljivo, zakaj ta poslastica tako redko najde na naše krožnike.

Škampi, zgolj po dolgem prerezani, tako sveži kot da bi Vipavska dolina valovala, so potrebovali le nekaj kapljic olivnega olja. In usta. In, seveda, Zgonikovo mlado vino. Ni zaman Žeja Žeja. Ob takšnih jedeh sploh ne opaziš, kdaj je prazno.

Na listih motovilca, prelitih z olivnim oljem, smo dobili meso kuhane rakovice. Spet je bila med morjem in nami kuhinja le vmesna postaja, v kateri so pravzaprav podstavili le krožnik. Ob takšni prvinskosti svežih okusov kuharica naredi največ, če ne naredi "nič."

Potem je bila jed, ki je pravzaprav ni bilo. No, bil je treviški radič, saj veste, tisti podolgovat, z lovkastimi listi, ki se tako rad greje na vročem žaru. In nič več. Oziroma s tistim, o čemer ne smem pisati. A saj, najbrž, razumete. Kdo pa se včasih ne pregreši? Ob takšnih školjkah...

Ob vseh teh dobrotah pa so bili vseeno največje presenečenje Žejine morske pojedine - ocvrti lignji! Točno, prav ste prebrali, čeprav pravkar mislite, da se je Dobrojedu zmešalo. Celo leto udriha čez tržaške in pariške lignje, potem pa gre v Žejo in si jih naroči... Toda, zdaj vsaj vem, kako bomo izkoreninili smrad prežganega olja in vonj preveč zapečenega česna iz naših gostiln. Tako, da boste tudi vi pri Žeji poskusili ocvrte lignje! Potem si jih ne boste nikjer drugje več naročili! Ja, ena in ista jed, toda enkrat poezija, ki se topi, polna nepozabnih okusov, ki jih je še dopolnila bela in mehka polenta - brez česnovega dodatka, seveda! -, drugič pa konfekcijska zračnica, narezana na kolobarje.

Lomljenje in sesljanje ob pašti

Ko smo mi uživali ob lignjih, pa jastoga najbrž nista uživala v kropu. Kruto, a ni šlo drugače, če smo hoteli preizkusiti, kako se uporabljajo Žejine jastogovo klešče in vilice. Repa so v kuhinji po dolgem prerezali na pol in polovice na hitro opekli na žaru, skupaj z rezinami bučke. Spet je bilo na krožniku dovolj le še nekaj kapljic olivnega olja, da smo cmokali kot že dolgo ne.

A najboljše je šele prišlo. Na velikem, seveda, vročem, pladnju so bili na sredini zviti tanki rezanci, pomešani s kosi majhnih paradižnikov in bazilike, naokrog pa oklepniki, ki pa so pod svojo trdoto skrivali še obilje sladkega mesa. Pri sosednji mizi je natakar lomil debelo plast morske soli, pod katero se je skrival trikilogramski zobatec, pri drugi mizi so lomili velike škampe, pri tretji so prisegali na sok, ki se je cedil iz rostbifa, pri četrti so bili šele pri jagodah in tankih surovih listih divje orade... Toda za vse to se še zmenili nismo, saj smo bili polno zaposleni z lomljenjem in sesljanjem. Dokler na velikem pladnju ni ostala le gora oklepov, še pljuskanja Žejinega morja nismo slišali.

"Še kaj sladkega," nas je iz omame v realni svet priklical prijazen glas, ki je začel sladko naštevati karamelno jajčno kremo, kuhano smetano, jabolčni zavitek, domači vanilijev sladoled, hruško v teranu. A še preden je prišel do konca, je zamahnil z roko. "Ah, kar vse vam bom prinesel!" Pri Žeji pač znajo z gosti. A kaj bi govoril. To morate sami doživeti!Komentar bralcev:

5. 5. 2009: Ni kaj za povedat... Samo prste za oblizniti...
8. 1. 2009: Najboljse na Primorskem koncu.
4.11. 2008: nč posebnga


Dodatni podatki

Kako do tja:  Z avtoceste proti Novi Gorici zavijte pri odcepu Vogrsko, na stari magistralni cesti desno in hitro, pri kažipotu, levo.

Regija:  Primorska in Notranjska

Značilnost:
morsko

Naslov:  Ozeljan 32i, Šempas

Telefon:  05 308 8459

Zaprto:  Ponedeljek

Lastnik:  družina Loverčič

Kuhar:  Davorka Loverčič; gospodar je njen mož Evgen, sin Igor skrbi za goste, njegova žena Barbara pa za sladice

Cene:  takšna morska pojedina seveda ni poceni (je pa tega greha vredna!); štirje smo za opisano plačali 55.000 tolarjev

Jedi:
sveža morska kuhinja, brez gojene konfekcije; direktno iz morja na krožnik

Plus:
Žeja je domača, družinska gostilna, ki ohranja slovensko tradicionalno gostoljubnost in kulinariko; brez pretiravanja v kuhinji ponujajo gostu prvinske okuse vrhunskih sestavin in tradicionalnih primorskih jedi; takšne morske svežine ni niti na obali!

Minus:
to ni očitek, temveč le pojasnilo ocenjevalca, zakaj ni dal najvišje ocene, če pa je bil tako vzhičen in zadovoljen: ocena 6 je rezervirana za kuharske kreativce. Loverčičeva kuharica pa to - na srečo! - ni.

Dodatno:
niti ni potrebno

Leto obiska:  2004

Ponoven obisk:  čim prej še na mesni del   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND