Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (76 od 100)


Gostilna ocenjena 7 krat

Hrana:
7 krat
Vina:
6 krat
Postrežba:
7 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
7 krat
Cena/kakovost:
7 krat

Ocenite gostilno
 

Tanki rezanci mavričnih barv s škampi in črnimi tartufi


Škampov ražnjič in pokrovača na jabolčni kremi


Hobotnica z jagodami, kozice z rukolo, campari-džus in jagodni sorbet


Plavi podrum, na vrtu, v zimskem vrtu, stari hiši, Voloskem, mandraču in na lestvici naj 50

 
Plavi podrum, Volosko, Hrvaška, 5
Št. 81 na svetu

Polna miza olj. \\\"Tega že poznate?\\\" Ribe, ki se ne pripeljejo, temveč priplavajo. Testenine, ki jih, seveda, delajo sami. \\\"Odločilna je moka, iz starega mlina v Roču.\\\" Vinska karta, ki je tako mednarodna kot redkokje, toda predstavi toliko hrvaških vinarjev, kot nobena druga. Le tartufi so od drugod, iz Istre… zato pa so divji šparglji s sosednjega grma. Najbrž le dizajnerski čevlji s prozornimi petami Daniele Kramarič niso domači. Vse tisto, kar je na krožniku, pa se ni utrudilo na poti. To je kvarnerska kuhinja, ki ideje črpa iz sveta (najboljših 50 restavracij na svetu!), najboljše sestavine pa le v domačem mandraču!

Logično, da sva takoj začela iskati napake… Toda, frizura brezhibna. Obleka najbolj elegantna v celem lokalu. Natakarji polikani od glave do pet. Krožniki pisani, toda dišeči. V krušni košarici celo črn iz sipinega črnila. Na jedilnem listu sicer tudi posteljice, penice, celo zrak in predvsem dolga imena, toda vse iz zaliva in grmičevja levo in desno. In potem, ko sva poskusila vsaj deset olivnih olj, so prinesli paško ovčjo skuto s sardelami, sušenimi paradižniki in čipsom s sipinim črnilom. Ravno prav k penini iz žlahtine s Krka (Frajona). Ravno prav preden je bušnil amuse. S tunovim brodetom, polento s koprivami, pečeno trljo in zrakom, ki je dišal po divjih špargljih. Je lahko v tem kaj narobe?

Restaurant se ni zmotil

Hladni predjedi nista uspeli slediti kuharjevemu pozdravu, čokoladna (predsedniška) torta pa ne Ramosovemu portovcu. In zadnje vino, najbolj resno, je bilo premrzlo… Napake? Tudi to je bilo še vedno nadpovprečno! Pa drugo? Ocenjevalci Restauranta se niso zmotili!

"Če mene vprašate, bi najprej surove škampe, z medom. Potem pa škampe v soli, pravkar sem dobila dva ogromna." Plavi podrum je odprt vsak dan v letu. Toda imate zelo malo možnosti, da vas na vratih ne bo pozdravila najprej lastnica. "Vsaj 350 dni sem tukaj…"

Pomisliš, ko svetuje, saj to ima vsak. A zelo redki tako blizu vhodnih vrat! Pogled iz mandrača, okrog katerega se je s sosednjima gostilnama raztegnil z velikim vrtom in manjšim zimskim vrtom Plavi podrum, jemlje dih. Kot da se ves Kvarner zliva sem. Tukaj rasejo najboljši škampi na svetu. Ti ne potrebujejo kuharja, le ribiča.

Mlačne kozice na posteljici rukole, lističev šampinjonov, pinjol in pomaranče z divjimi šparglji in penico Campari-džusa ter solata hobotnice z divjimi brseškimi šparglji, morskim koprcem, jagodami, parmezanom in sorbetom iz jagod in vodke sta bili pravzaprav nasprotje tega, kar je predlagala gospodarica. Jedi za vtis, jedi za oči, jedi za goste, ki pridejo zaradi (Podrumove) slave. Pa vseeno, mlačne kozice kot fine fast food in hobotnica kot izziv vsem tistim, ki jo delajo vedno enako. Zelo korektno in še več, z morskim koprcem, Ipšinim leccinom, špargljevo peno, rdečo soljo… Toda (tudi) okus še ni rekel: "Vau!"

Ne pogled, okusi jemljejo dih

Zato pa takoj zatem. Ražnjič s škampi in jakobinka na žaru, na jabolčni kremi, z redukcijo morske žabe, kavnim prahom in črnimi istrskimi tartufi. Bomba, da so se stresle steklene stene modre kleti. S takšnimi škampi prideš med sto najboljših na svetu! Kurkuma in jabolko sta objela njihovo sladkost, tako kot je kava (Illy) objela tartufe, ki so bili prav nesramno čvrsti. Kot da bi Istra hotela ob Albi napovedati boj še Perigordu.

Plavi podrum pa najinim brbončicam… Ni lahko, če oba istočasno zajemava z nasprotnega brega. Zamenjava? Ne dam! Tagliolini mavričnih barv s škampi, kozicami, breskvami in črnimi istrskimi tartufi. Dvakrat tartufi, toda predvsem dvakrat tisto, kar so pokrivali. Takšno morsko (rakovo) omako sem doslej jedel le pri Genarru Espositu. Toda njega (kljub dvema mišelinkama) ni med naj 50 (niti 100). Ne pogled, okusi jemljejo dih!

Še dobro, da je bil v testenine zapičen škamp… Kreativni kuharji ne delajo okraskov, ki krasijo nekreativne. Toda Plavi podrum ne more biti ekstravaganten, saj si je lepo oblečena gospa pri sosednji mizi naročila - "Samo nič ribjega!" - dunajski zrezek s pomfritom, natakarji, če ni šefice v bližini, pa sladice napovedujejo z besedami: "Tiramisu, mus, pita…"

Če bi si tisti, ki vsak petek malicajo osliča s česnovo omako, kdaj upali tukaj naročiti, bi bila jutri katastrofa. Pol gostiln bi bilo praznih… Da to dejansko niso le super sestavine, temveč tudi osem kuharjev, potrdi glavna jed. Z njo ima večina morskih specialistov največje težave. Kaj ponuditi k ribi, da je ne zakriješ? Odgovor iz Voloska: ocvrte torteline in gosja jetra! Ne bi verjel, če ne bi doživel. V nori kombinaciji iz (teoretično) preveč sestavin je vseeno zmagala plemenita bela riba, ki je bila zgolj popečena po kožni strani. Njeni podaniki so bili prav ponižni, čeprav je bil tortelin zelen in polnjen z brancinom, bučno kremo je podpiral koriander, hrustljavost je dodajal vijolični krompir, ribo pa je pokrival sotirani foie gras (gosja jetra). Klobuk dol!

Zakaj obiskati?

Za osemsto priznanih kulinaričnih strokovnjakov z vsega sveta, zbranih v akademiji S. Pellegrino 50 najboljših restavracij na svetu, v organizaciji britanskega magazina Restaurant, je najboljša hrvaška restavracija Plavi podrum iz Voloska pri Opatiji. Na lestvici, ki šteje do 100, je na 81. mestu, malo pred ljubljansko restavracijo JB (89. mesto). To sta tudi edina vpisa med najboljšimi s prostranstev (bivšega) Balkana.

Vina

Daniela Kramarić je v hudi moški konkurenci najbrž najboljša hrvaška someljejka! Zato, ker je vsak dan pri gostovi mizi in ker res svetuje. Pri tem ne leporeči, ne prodaja zgodb in se ne prilizuje znanim. Vino, ki ga priporoči, je sestavni del jedi, s katero se druži.

Plavi podrum sploh ni klet, temveč zimski vrt z velikim gostinskim vrtom. Toda vseeno je njegova vinska karta ena najboljših na Hrvaškem (250 etiket).

Kozice, jagode, šparglji, sladko in grenko, torej Sauvognon, 2008, Korak, Jastrebarsko. Škampi in jakobinke, stare trte in malvazija, 2008, Veralda, Brtonigla, bezeg in vanilja. Testenine in škampi, les in mineralne note - Daniela: "V smeri chablisa" - Dalmacija in pošip, 2006, Korta Katarina, Korčula. Plemenita riba in gosja jetra, na stari način po novo, iz Collia preko Brd do Istre, amfora in malvazija, visok alkohol (15 %) in dolgi pookus, 2006, Kabola, Momjan.Komentar bralcev:

9. 9. 2011: Zaradi vaše ocene sva se kljub 4 mesečni deklici, ki jo imava, na dopustu maksimalno organizirala, da bi si po dolgem času zopet privoščila večerjo v dvoje. Večer je uspel tako nekako na pol, deklica je pridno spala v varstvu, Plavi podrum pa je le delno upravičil oceno in sloves. Kljub temu, da smo že dobro zakorakali v september, je bila restavracija ob 21-ih skoraj povsem polna. Še preden sva se uspela usesti za mizo, sva opazila, da so kadrovsko očitno podhranjeni, saj natakar niti ni dvignil glave iznad svojega trenutnega opravila za šankom, ko nama je odzravil. Tudi natakarica, ki nama je v nadaljevanju stregla, si ni utegnila vzeti časa za razlago ali priporočilo (\\\"Vse je v jedilnem listu.\\\"), kaj šele, da bi vprašala, kako nama je bil kakšen krožnik všeč. Prav tako kljub izkazanemu zanimanju glede vina nisva uspela videti ene steklenice, letnike sva morala dobesedno vleči iz nje, za kaj več sva kmalu obupala. Pod črto je vinska spremljava še kar solidno spremljala krožnike, čeprav je nabor vin na kozarec zelo omejen. Šefica je v v času najinega obiska pristopila k nekaj mizam (do naju ne), potem pa večino časa presedela z družbo mladih v kotu. Iz obiskov restavracij v tujini (pa tudi nekaterih pri nas) sva vajena, da gospodar/ica pristopi in pozdravi goste pri vsaki mizi - če je že tak \\\"protokol\\\". Selekcioniranje pusti grenak priokus in tega bi se morala zavedati. In končno še hrana. Zelo na krato je navdušenje plahnelo z vsakim nadaljnim krožnikom. Tunin carpaccio (seveda ne v tako preprosti obliki) in kapesante na žaru so bile odlični, črna rižota zelo dobra, čeprav odločno preslana (posledica je bila kar nekaj nočnih vstajanj zaradi žeje). V nadaljevanju se nisva odločila za ribje primerke iz vitrine, temveč sva želela poskusiti njihove bolj inovativne primerke, od katerih pa naju je natakarica odvrnila, \\\"da so preveč podobni pozdravu iz kuhinje, pa da se nama ne ponavalja\\\"??! Sama sem zato spremenila koncept in se po 10 dneh morske hrane odločila za govejo tagliato, za katero mi natakarica ni znala povedati porekla, niti me ni vprašala, koliko želim pečeno, krožnik s kalamari in škampi pa je bil čisto razočaranje. Enako velja za sladico, ki kljub zvenečemu opisu ni bila niti povprečna (čokoladni mus iz čokolade z 72% kakava s solnim cvetom, oljčnim oljem na karamelni podlagi). Kar se naju tiče, sva obiskala precej restavracij, ki bi si bolj zaslužile biti na famoznem seznamu najboljših restavracij na svetu. Prav tako nama tudi ni jasen koncept Plavega podruma, saj se povsem klasične, da ne rečem štanc jedi, na jedilniku prepletajo z bolj inovativnimi, za povrh pa še nekaj mesnih, da bo za vsakega nekaj...
1. 9. 2011: Kot dobrojedci, ki sledimo uglednim priporočilom, smo hoteli obiskati tudi Plavi podrum.
Naše tradicionalno praznovanje rojstnih dni z večerjo z zajtrkom...
Dobro, da sva z možem prišla prej in obiskala restavracijo, da vidiva ponudbo, malo preizkusiva in se dogovoriva za
večerjo naslednji teden.
Po korektnem pozdravu iz kuhinje je bila hladna predjed (hobotnica z jagodami) po izdatnem dodatku olivnega olja kar
solidna. Nadaljevala sva z rižoto in barvastimi testeninami in oboje je bilo zaradi zelo veliko soli praktično nemogoče pojesti.
Sladica korektna, a nič impresivna (morda sva preveč pričakovala...)
Natakar je bil kar prijazen in izjavil, da sta verjetno kuharja oba po enkrat solila...In da bo naslednjič čisto drugače.
Ker nama je bil njihov degustacijski meni kar všeč, sva se kljub vsemu odločila, da rezervirava večerjo pri njih.

A glej ga, zlomka - čez teden dni prideva v petek, da stestirava še Le Madrač.
Plavi podrum čisto poln, Le Mandrač dve mizi in midva. Res pa je bilo še zgodaj.
Test so prestali zelo dobro. Nisva poskusila vsega, ampak restavracija je odlična.

Ker še vedno nisva opustila plana, da naslednji večer obiščemo soseda, a pod vtisom iz prejšnjega
tedna se odločiva, da greva še enkrat tja, čeprav sita...Da se konkretno dogovorimo za naslednji večer.
No, potem je bilo pa takole:
- natakar nama ni dovolil, da bi spila kozarec vina in se dogovorila za meni, ampak je zahteval, da jeva (vidite, kako smo puni...)
- malo sva se smejala in se odločila, da naročiva privlačno jed s kapesantami, ampak očitno ni bila za deliti,
tako da sva potem naročila še kapesante na žaru
- dobila sva pozdrav iz kuhinje, ki ga je kasneje natakar nedotaknjenega brez pripomb odnesel
- prinesel nama je vsakemu po eno kapesanto na žaru, od druge jedi pa niti sledu...

Seveda sva se enoglasno odločila, kje bomo naslednji večer. V restavraciji Laurus hotela Vila Kapetanovič, kjer smo
rezervirali prenočišče in kjer sva imela naslednji dan kosilo. Izjemno okusno z res prijazno postrežbo in več kot samo prijaznima
lastnikoma.
In večerja je bila pravi uspeh. Tudi zaradi diskretne poroke s čudovito glasbo, ki sta jo izvajali pianistka in violinistka, s prečudovitim
pogledom na Opatijo, kjer so bili tisti večer vsaj štirje ognjemeti. In tudi zaradi okusne hrane (morski degustacijski meni), ki bi bila verjetno
ocenjena s kakšnimi štirimi sončki in pol. Zagotovo.
In zajtrk naslednji dan je trajal skoraj do kosila. Toplo priporočamo.
In Plavi podrum bi morali še kdaj preizkusiti. Morda živijo na pretekli slavi.


Dodatni podatki

Regija:  Hrvaška

Značilnost:
morsko

Naslov:  Supilova obala 12, Volosko-Opatija, Hrvaška

Telefon:  385 51 701 223

E-pošta:  dkramari@inet.hr

Zaprto:  ni; odprto vsak dan med 12. in 24. uro

Lastnik:  Daniela Kramarić

Kuhar:  brigada šteje 8 kuharjev

Cene:  hladne predjedi 7 do 19,50, juhe 4,80 do 6,20, tople predjedi 11 do 19, glavne jedi 11 do 25, sladice 4 do 5,50, pogrinjek 2,80 €; klasični meni s 4 hodi 45 €, degustacijski meni s 5 hodi 60 €

Jedi:
kvarnerska kuhinja s prvinskimi okusi in modernimi idejami

Dodatno:
81. mesto na svetu po reviji Restaurant

Leto obiska:  maj 2010

Ponoven obisk:  z veseljem   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND