Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (51 od 100)


Gostilna ocenjena 1 krat

Hrana:
1 krat

Ocenite gostilno
 

Prleška gibanica z ajdovo zmrzlino


Svinjska ribica na posteljici sladke repe ter krompir po grajsko


Smučeva rulada na zelenjavnem pireju z vinskim šodojem


Dvorec Jeruzalem, elegantno in v bidermajer slogu sredi Jeruzalemskih goric

 
Dvorec Jeruzalem, Jeruzalem, 3
Kjer Prlekija vinsko diši

Goriška Brda so bila včasih kot je danes gričevnata Prlekija… Pa bo tudi Jeruzalem kdaj takšen kot je danes Medana? Lepota jemlje dih, predikati zlate medalje, lege so burgundske, klima bordojska, vinarji so v vsaki hiši, tünka in (prleška) gibanica na vsaki mizi. Topoli so palme, križarji pa predniki. Le še malo pospraviti bo treba, še več potovati, predvsem pa vabiti, ne le v klet, temveč tudi v kraljestvo užitkov. Spodaj je Tramšek, vmes Taverna, ob cerkvi Žalostne Matere Božje pa Dvorec. V bidermajer stilu.

Seveda, na teh gričih, kjer Prlekija tako vinsko diši, se temu primerno naravna tudi apetit. Najprej je prleški narezek, potem ajdova kaša z jurčki, za glavno pa kislo zelje, pečenica in zabeljen krompir! Same hišne specialitete, čeprav… Zavese so gosto nabrane in težke, svetilke imajo dolge in zvite vratove, stoli so oblazinjeno mehki in masivni, parket se sveti, pohištvo je zloščeno, jedilni list pa se bere poetično: polnjena hruška v orehovi srajčki z gorgonzolno kremo, bučkina kremna juha z mandljevimi cmočki, pečena gosja jetra na jabolčnem in koromačevem pireju s pečeno slivo v srajčki slanine, čokoladne sanje cesarice Sissy z jagodami… Resda je čas ustavila že lepota jeruzalemskih goric, toda tudi Dvorec Jeruzalem ima tukaj svoje prste vmes. Ne kliče v cerkev na svojem dvorišču le zaljubljenih parov k zaobljubi in romantični poroki, tudi ne v svojo konferenčno dvorano in elegantno opremljene hotelske sobe le poslovnežev k nazdravljanju uspešne prihodnosti, temveč tudi v bidermajer jedilnico vrle meščane od blizu in daleč k slavnostnemu kosilu. Priznam, najprej sem se uščipnil… Je Dvorec za časom ali pred njim?

Mlečna juha in vlivanci z zaseko

Mlečna juha z ajdovo kašo je zbudila sanje s prleško realnostjo, v kateri je toliko regionalnega ponosa, da kljubuje tudi v nedeljo prazni jedilnici. Takšna juha, ki je ne gosti preobilje smetane, pač pa nežnost kašaste ajde, vedno in povsod tekne. Ker po njej postaneš res lačen! Zato sva še en krožnik, a tokrat rjav, gost in hrustljav… Fižolova kremna juha s kislo smetano in jabolčnim mošnjičkom je bila takšna, kot so slog dvorne jedilnice videli pred dvesto leti: prijeten, skromen, domačen. Pa danes? Fižol bi bilo treba sicer prepasirati in krožnik ogreti, toda kisla smetana na vrhu je penasta, testeni mošnjiček hrustljavo drobljiv, njegova sredica pa sočna kot jabolka sosedovega vrta. Pri juhah je Dvorec Jeruzalem že tam, kjer bi naj bil!

Potem pa sva dobila obisk. Tako zlikane, bele in ponosne uniforme že dolgo ne! Ni se skril za natakarjem, temveč je povedal sam, kar sva tako že videla. Lažje je napisati kot skuhati… Toliko filejev, telečjih, govejih, piščančjih, jelenovih, lososovih,  smučevih, pa tako zimsko prazne jeruzalemske gorice. Saj bi bil res čudež, če bi imeli še odojkove zarebrnice (v timijanovi omaki na zelenjavni posteljici ob kruhovi prati). A godi, če ti to pride povedat sam glavni kuhar, z visoko kapo na glavi, imenom na prsih in ambicioznostjo v srcu.

Verjamem, da bo mladi Gregor Perdan še pravi chef! Če bo le to znal prebrati… Pokazal je dovolj kuharske spretnosti, da od jedi niso ostale le poetične besede. A obenem poskrbel, da noben krožnik ni - navdušil. Če se ne bi prišel opravičit v imenu odojka, ki čaka pomladi, bi mislil, da mu je nekdo naložil prezahtevno nalogo. A zdaj vem, da je le zaljubljen…

Kako bi sicer naredil tako majhne, zvite, z vročo omako kisle smetane, ocvirkov in zaseke prelite vlivance - natakar je prisegel: "Sami jih delamo, vedno sproti!" -, pa pozabil, da jih ne smeš iz vroče vode zvrniti na podhlajeni krožnik?!  Kako bi sicer tako lepo zvil smučevo ruladico, pa v njej pozabil tako veliko kost. Kako bi jo sicer položil na tako gost, zimski zelenjavni pire, celo vroč, pa ga prelil z mrzlim vinskim šodojem. Kako bi jajca za šodo sicer gosto spenil, pa ji nato dodal takšno vinsko kislico. Kako bi tako okusno oženil krompirjeve žgance z bučnim oljem, tako hitro ocvrl hruško v vinskem testu, tako všečno potresel krožnik z mletimi bučnicami, za vse to - prvič - uporabil celo topel krožnik, pa na vrh položil tako ubit jelenov file, ki tudi ni bil pljučni.

Jeruzalemska artičoka in krompir

In, kako bi "artičoko" zamenjal s krompirjem! Svinjska ribica na posteljici sladke repe ter jeruzalemska artičoka po grajsko se glasi uradni naslov jedi, ki bi lahko bila hišna specialiteta Dvorca Jeruzalem, o kateri bi se govorilo in pisalo. Je prleška, je jeruzalemska, je grajska, je inteligentna. Jeruzalemska artičoka, ki so je ravno zdaj polne naše tržnice, je namreč topinambur! Z eno sestavino je tvorec jedilnega lista razodel svoje celotno hotenje; ustvariti sredi goric dobrojedsko restavracijo, ki bo regionalno ponosna in mladostno razgledana hkrati.

Na krožniku pa potem v lupini pečen, sicer polnjen (saj topinamburja se ne da polniti), krompir… Tudi repa pod pujsom je (le) odlična ideja, saj je bila na krožniku kisla, na njej pa tako izsušen prašičkov (pljučni) file, da je bil celo jelen sočen. Ko bi vsaj omake ne bilo le za vzorec.

Čeprav so imeli le dve sladici, bi bila dovolj le ena, zato o panakoti ne bi. Ne vrzite je iz vrečke, pač pa z jedilnika. Dovolj je prleška gibanica, s točno devetimi plastmi masla, jajc, skute, kisle in sladke smetane, soli, sladkorja in, zraven, karameliziranih jabolčnih rezin ter odlične ajdove zmrzline.

Zakaj obiskati?

Vsekakor zaradi Jeruzalema! Pa če bi radi dahnili: "Da!" V lepem vremenu na terasi. Po maši. Po stresu. Po-vabilu. A tudi zaradi mladega kuharja. Zasluži si, da mu pomagamo.

Vina

O Dvorčevih vinih malo. Škoda oziroma tukaj je (v kleti) še veliko prostora. Vinski list, sredi goric, pozna le domači vinski kleti, brez letnikov, a saj so vsi le mladi. Renski rizling, Ljutomerčan, 2008 in chardonnay ter sivi pinot, oba Jeruzalem-Ormož, 2008, zelo okoliško, torej k tünki.

Za izjemo so še Lesjakova polsladka vina, in za rdeče meso Kupljenov modri pinot. Mlad je še malo robat, staran, kot passion, 2003, pa v barikasto izkušenih letih, ko je potrebno kozarec ogreti, da se divjačina, ob gozdnih sadežih, počuti domače.

Več (bi lahko) o vinoteki Jeruzalem (30 vinarjev). A ta je sosedova.Komentar bralcev:Dodatni podatki

Regija:  Štajerska

Značilnost:
regionalno

Naslov:  Jeruzalem 8, Ivanjkovci

Telefon:  02 719 4805

www:  www.dvorec-jeruzalem.si

E-pošta:  dvorec.jeruzalem@siol.net

Zaprto:  ni; odprto vsak dan med 11. in 22. uro

Lastnik:  Holermuos d.o.o.

Kuhar:  Gregor Perdan

Cene:  hladne predjedi 8 do 8,50, juhe 3,50 do 4, tople predjedi 8 do 12, glavne jedi 14 do 23, sladice 5 do 8; opisano kosilo za dva je z vini stalo 88,20 €

Jedi:
tradicionalne prleške jedi na sodoben način

Dodatno:
hotel, cerkev, vinoteka, Jeruzalem

Leto obiska:  marec 2010

Ponoven obisk:  ker verjamem, da bodo napredovali   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND