Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (66 od 100)


Gostilna ocenjena 4 krat

Hrana:
4 krat
Vina:
4 krat
Postrežba:
4 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
4 krat
Cena/kakovost:
4 krat

Ocenite gostilno
 

Zimska kombinacija - jelen, čokolada, suho sadje


Zmagovalec večera - narastek z rakci in slanušo


Burger po Rožmarinovo - obrnjen, z ajdovim čipsom, kalčki in solato


mag. Werner Ringhofer


Restavracija Rožmarin - steklena kuhinja, prozorne zavese, uigrana svetloba in barve

 
Rožmarin, Maribor, 2010
Danes, kar bo drugje jutri

Namesto rebrastega spomeniško zaščitenega betona je steklena osvetljena fasada. Namesto televizorja je steklena kuhinja, namesto kavča pogrnjena miza. Namesto vinske kleti je vinoteka s hladilno sobo in disko lučmi. Namesto štirih miz so štiri nadstropja. Namesto velemesta je Maribor. Namesto gostilne je restavracija, pa še vinoteka, kavarna, trgovina, klub, ulica. Namesto 2020 je 2010. Namesto totega je, torej, Rožmarin.


Čeprav! Kaj je res Rožmarin? Pogled na dizajn z ulice, ki je včasih sploh ni bilo? Kreativna sredozemska kuhinja v skodelicah, kozarcih, teksturah in v mestu, ki malica ocvrto, kosi hitro in večerja doma? Celovit mestni gostinski koncept, z jutranjimi rogljički in kavo, dopoldanskimi sendviči in sveže stisnjenimi sadnimi sokovi, opoldanskimi hitrimi kosili za Štajerce, Kitajce, Italijane, turiste, vegetarijance, popoldanskimi torticami, večernimi velikohodnimi meniji in vinskimi zgodbami, nočnimi cocktaili…, ki pa vas pozdravi: "Dobrodošli! Katero mizo želite?"

Zdi se, kot da se Mariborčani še niso odločili. Kot da jih je Rožmarina še vedno strah. Kot da bo evropska prestolnica (kulture) prišla prehitro…

Zato se Rožmarin prilagaja. Zato ima degustacijski meni štiri, pet, šest ali sedem hodov. Zato je pred njim tartufov namaz iz espume in rezina črnega tartufa iz Istre. Zato je jedilni list še daljši, zato je sredozemsko vedno bolj fusion, zato je vinoteka za koncerte, zato je v kavarni sacherca, zato je v ponedeljek caprese, v torek lazanja, v sredo bambus, v četrtek krača, v petek lignji in v soboto finger food. Ne nazadnje, zato je od štirih lastnikov ostal le najbolj hraber. Zato je pod tem člankom še en podpis. Lahko ocenjujeva gostilno, ki sva jo soustvarila?

Neodvisni ocenjevalec izza meje

Zato tukaj nastopi mag. Werner Ringhofer, svobodni novinar, kulinarični publicist, bivši glavni urednik dveh kulinaričnih magazinov, pisec knjig in kulinaričnih vodičev iz avstrijskega Gradca, velik poznavalec kulinarične scene na prostoru Alpe-Adria.

"V Mariboru traja malo dalje. Ko restavracijski kritiki, bodoči umetniki in lepotice v dizajnerskih oblačilih odkrijejo novo restavracijo, mine še dobrih deset let, preden mestni vodniki in barviti magazini začnejo pisati o "in gostilni". Pa še, za nekatere domačine je Rožmarin, ki je nekak missing point (vmesni člen) med tradicijo in modernizmom, še prenov in preveč dizajniran. Kar je škoda. Njujorško vzdušje se dogaja sicer drugje, toda rjavi in krem toni v kombinaciji s pridušeno svetlobo, steklena show kuhinja in zvočna chilli preproga so ležerna mešanica. Vinska klet nadstropje nižje je res cool, pa ne le zaradi prozorne hladilne vinske sobe izza dolgega točilnega pulta. A žal so morali klet poslati v pokoj, saj jo odpirajo le za prireditve."

Po francoskih mehurčkih, ki so bili tokrat primerno hladni, tartufovem pozdravu Rožmarinove kuharske ekipe, ki je v treh letih izgubila le dve kuharski kapi, smo naročili obilno in mešano, nič prijazno do kuharjev, ki so morali kombinirati opoldansko in večerno, preprosto in zahtevno: nežno dimljena tuna, obrnjen tunov burger z ajdovim čipsom in sojinimi kalčki, kapučino muškatne buče z ocvrtim koromačem in bučnimi semeni, juha iz jurčkov in ajdove kaše, goveji bouillon z jetrnimi cmoki, rezanci s pečenimi jajčevci, paradižnički, rukolo in mocarelo, ravioli s kozjim sirom in pečeno slanino, narastek iz rakovice na kremi iz alg, jagenjček na ajdovi posteljici in metino olje, piščančje prsi s suhimi paradižniki in parmezanom, file jelena s čokoladno omako in suhim sadjem, kostanjeva šarlota, creme brulee, trojni parfait.

Narastek iz rakcev in krema iz alg

"Žalost ob izgubi vinoteke pa hitro potolaži obisk restavracije, katere kuhinja je po drznem začetku, ki sem ga že označil za spodbudnega, še napredovala. Nežno dimljena tunina z rožmarinom, ingverjem in sojino omako je brezhibna. Še boljše, prav napeto, pa je, ko da kuhinja večji poudarek sestavinam. Tako kot pri kapučino bučni juhi. Kremno (buča) in hrustljavo (pečeni koromač in opražene bučnice) so kombinacija, ki razveseljuje. Tega tempa pa ne zdrži gobova juha; le kako naj grejo skupaj tanek bouillon in jurčki?! Pri govejem bouillonu je podobno, le da tokrat niso nalogi kos jetrni cmoki, ki jim manjkata pravi okus in bolj trdna vezava. Vse po maslu pa spet z ravioli s kozjim sirom in pečeno slanino, toda višek večera je souffle (narastek) iz rakcev s kremo iz alg. Res zelo dobro, prijetno lahko in z intenzivnim okusom sončenja na plaži.

Tudi piščančje prsi, polnjene s paradižnikom in parmezanom, se predstavijo z lepim oprsjem. Bazično, toda zelo sočno in usklajeno. Nasprotno pa se je jagnjetina zmotila v letnem času, saj ji brezizrazna poletna zelenjava (jajčevci, paradižnik) ne pomaga do zmagovalnega podija. Boljši je jelen, mehko in sočno pečen, domiselno položen v čokoladni objem, ki se razume s kremno-hrustljavo kombinacijo zelene.

Creme brulee in parfait sta kot drugje, torej ne na nivoju Rožmarinovega sladkega slovesa. Zato pa je takšna kostanjeva šarlota, s toplo brusnično omako. Tako lahko in slastno spolzijo težki kostanji le redko."

Pa še sklepni komentar, spoštovani kolega? "Če bi imela kuhinja več hrabrosti, z manj italijanskega pasta šika in večjim občutkom za regionalnost, od tradicije do sestavin, bi bil v Rožmarinu resnično zelo srečen." Torej? "Štiri od pet!"

Zakaj obiskati?

Ker Rožmarin ne priznava sivega, dolgočasnega, majhnega mesta, v katerem se tako malo dogaja. Ker je danes, kar bo drugje jutri.
Komentar bralcev:

28. 8. 2012: Glede na cene dobiš premalo. Kakovost in okusnost je prevečkrat odvisna od dnevne \\\\\\\"forme\\\\\\\" kuharja/jev. Edina gostilna iz katere sem do sedaj odšel lačen, plačal pa več kot v večini drugih gostiln.
9. 7. 2012: 3 obisk v zadnjih 3 letih je bil popolno razočaranje. Pri ceni, ki jo plačaš za kosilo, bi lahko vsaj pričakoval, da ne bom že šez pol ure spet lačen, prav tako pa se vse konča, ko ime pire krompir okus po tistem instant iz menze. Čeprav so nekatere jedi še vedno dobre, se je vse skupaj potopilo v čisti povprečnosti. Ob tem pa so cene kar preveč zasoljene, glede na to, kar na koncu dobimo.


Dodatni podatki

Kako do tja:  Z Glavnega trga po Gosposki prva desno

Regija:  Štajerska

Značilnost:
sredozemsko

Naslov:  Gosposka ulica 8, Maribor

Telefon:  02 234 3180

www:  www.rozmarin.si

E-pošta:  rozmarin@rozmarin.si

Zaprto:  nedelja in prazniki; odprto od ponedeljka do četrtka med 8. in 24. uro, v petek in soboto med 8. in 2. uro

Lastnik:  Saša Arsenovič

Kuhar:  Sebastjan Jurjevec

Cene:  hladne predjedi 6 do 7,50, juhe3 do 4,50, testenine in rižote 5,50 do 9, glavne jedi 7,50 do 20, sladice 2,60 do 4,50; degustacijski meniji (4 do 7 hodov) 27 do 44; opisano kosilo za štiri je z vini stalo 180 €

Jedi:
ambiciozna sredozemska kuhinja, v kateri se zlivajo (fusion) svetovni vplivi

Plus:
Vina
Ponudba mehurčkov v naših gostilnah ni slaba, vseeno se je Rožmarin odločil, da jo še obogati. Gosset je najmanjši med velikimi (preko milijon steklenic letno), in najstarejši vinar med šampanjskimi kletmi, z značilno (zaščiteno) hruškasto steklenico iz debelega stekla (ni za sabljanje!). Grande reserve, kot vsi Gosseti brez biološkega razkisa, je vinsko bogat, v nosu travniško cvetoč, v ustih najprej saden, koncentriran šampanjec, po požirku pa pušča okus po mandljih in praženi kavi.
Rožmarinov vinski list je eden najdebelejših v Sloveniji. Posebnost: avtomat za vinsko pokušino.
"Pri zanimivi vinski spremljavi smo imeli smolo - dvakrat zamašek, pokvarjeno vino - a hitro spet srečo, saj je natakar takoj prinesel novo steklenico. Lep prerez odličnih slovenskih vin v vinski spremljavi."

Dodatno:
kavarna, vinoteka, klub, trgovina

Leto obiska:  december 2009

Ponoven obisk:  v Mariboru ne moreš mimo (brez) Rožmarina   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND