Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (60 od 100)


Gostilna ocenjena 2 krat

Hrana:
2 krat
Vina:
2 krat
Postrežba:
1 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
2 krat
Cena/kakovost:
2 krat

Ocenite gostilno
 

Podolgovata tortica - čokolada in pasijonka


Račka na dva načina - jetra in file, ohrovt in zelje


Moderno v dolžino - škampi z jurčki


Posebnost dizajna Livadine a la carte jedilnice so vsekakor tla

 
Livada Prestige, Moravske toplice, 2009
Le Cordon Bleu

Verjamem, da je Livada šele na začetku. Torej bo vedno boljša. Zato, ker se ne zadovolji le s hotelskimi petimi zvezdicami, temveč ima ambicijo še za kaj več. Za sončke, na primer. Ker organizirajo kulinarične prireditve, ker bodo organizirali kuharske tečaje, ker imajo a la carte restavracijo, ker glavni kuhar, ki je mlad, toda z znanjem pariške šole Le Cordon Bleu, pravi: "Kar prepustite se mi!"

Dejstvo je, da se mladi (29) chef Bine Volčič trudi. Da hoče, ima željo, voljo in ambicijo. Ne nazadnje, lahko bi skuhal vsak dan le 160 penzionskih obrokov, jih zložil v samopostrežni bife in zadovoljni gostje bi ga nosili po rokah. A hoče - pravilno! - več, pa čeprav si nakoplje na glavo takšne a la carte sitneže… In dejstvo je, da ima znanje, kar se je videlo tudi ob Nedelovem obisku. A prav tako je tudi dejstvo, da sva odšla - nezadovolj(e)na!

Bučna juha s pokrovačami

Veliko je odvisno od začetka. Žal pa so naju v prazni jedilnici z barvno kričečimi tlemi in zasliševalno močnimi lučmi posadili za mizo v kot, kjer bi se dobro počutil le koš za smeti. Seveda so nama brez besed uslišali prošnjo in naju presedli, toda kaj, ko je bila zlata radgonska penina zatem od včeraj. "Vsak dan odpremo novo steklenico," je bil slab izgovor, saj so se v novem kozarcu mehurčki veselo prehitevali proti gladini.

A v tretje gre, žal, rado… Pa čeprav je že kazalo, da se bomo smejali. Krušna košara je bila hrustljava in raznolika, pereci niso bili le lepo zviti, temveč tudi nalezljivi, maslo v pogrinjku pa je bilo stisnjeno v majhen stožec, z morsko soljo na vrhu. A potem smo dobili še nekaj. Kaj pa? "Couvert!" je odgovoril natakar in odšel, da sva morala sama razvozlati: med dvema krompirjevima čipsoma, postavljenima domiselno navpik, je bil kolobar domače paštete, ki bi lahko dobila tudi lepše ime, na primer kuharjev pozdrav. Toda, zakaj bi naj kar dvakrat mazali? Pa še natakarja v slabo voljo spravili…

Zato pa je najino voljo popravila juha! Bila je lepa. Bila je gosta, bila je mehka, bila je hrustljava. Bila je nežna, pekoča, lahka in polna obenem. Bila ju bučna. Bila je Jakobova. Bila je kostanjeva. Bila je spretna in kreativna. Bila je prava kombinacija tekstur in okusov. Pravzaprav le vroča ni bila (dovolj). Sicer pa kombinacija buče in tatarca jakobinke. Svoje je dodal curry, najbrž tudi kurkuma. Če bi se tako nadaljevalo, bi ploskala!

Tortica dimljene postrvi v kruhovem obročku s hrenovo peno in bučnim oljem je imela vse, kar imajo hladne predjedi velikih mojstrov: mešane solatne liste, sled vinaigrette, penasto kapo, stolpič in vodnega prebivalca. Le da solatni listi za lepo sliko niso bili dovolj nežni, pa čeprav je zdaj res sezona motovilca. Dimljena postrv pa je bila v okusu dolgočasna in prazna. Jed ni prepričala. Je pa hrenova pena. Ne zna jih pri nas veliko tako speniti, da traja do zadnjega grižljaja.

Škampi so bili moderni. Jedi ne gredo več v zrak, tudi ne v krog ali oval. Zdaj gredo v dolžino. Moderni krožniki so ozki in podolgovati, temu primerno se po njih razlezejo jedi dolgih ploščatih oblik. Do tu vse za pet. Žal pa se jurčki niso ujeli s škampi. Zato, ker jih je povezala kremasta gobova omaka, ki je nasilno zakrila vse nežne okuse. Delovala je kot pašteta. In penasti omaki po vrhu je manjkala svežina. Resda so bile luči v jedilnici bleščave, toda barve jedi so bile zasenčene.

Mesne jedi v duetih

Duet mlade govedine, pljučni file z zeliščnim ocvrtkom in gratiniran kompot iz govejega repa je bila po juhi še ena jed, ki je pokazala potencial Livadinega mladega chefa. Bilo je dobro. Ne, za mesojedce je bilo zelo dobro. Spodaj rep, tako dolgo dušen, da je razpadel v niti, ki pa so bile sočne res kot kompot. Na njem krompir, toda ne pire, le grobo pretlačen, kar rustikalen, kot celotna jed.

Duet račke, prsi in jeter, z rulado ohrovta, polnjeno z rdečim, pravzaprav modrim zeljem, je pokazal dvoje. Izrazitost na eni in neizrazitost na drugi strani. V jedeh so ideje, v jedeh je tudi kuharska spretnost, toda potem v ustih iz tega ni dovolj okusa. Veliko bi pomagalo že to, če bi se kazalec in palec večkrat združila v ščepec.

Na sladkem koncu je bilo nekaj nedokončanega. Ker sem nekaj dni pred tem v Verdiju v Linzu (1 mišelinka) končal s tortico pasijonke in varlhone, je še bolj štrlelo. Tudi tukaj je bila tortica čokolade in pasijonke, toda razlika, verjemite, ni bila velika le v ceni. S tem, da je v Verdiju stalo 8,5 evra, v Livadi pa 12! Ob takšni ceni zbledi še tisti okus, ki ga je mousse rumene maracuje nedvomno imel.

Pravzaprav sva vam hotela opisati še eno jed, a sva po krajšem sestanku hišnega sveta naročilo preklicala, saj sva se ustrašila, kaj bi urednica porekla, ko bi videla račun. To se nama je zgodilo prvič. Livada ni poceni. In, pravzaprav, je to tisto, kar jim najbolj zamerim. Morda je boljše kot ste lahko prebrali. Toda razmerje med ceno in kvaliteto je bilo - vsaj ob najinem obisku - porušeno! S takšnimi cenami bi sončkov moralo biti - šest.

O prekmurski gibanici pa ne bi. Le kako se je znašla na tem - pravilno - kratkem jedilnem listu? Pogreta!

Zakaj obiskati?

Sobe so, pravijo, zelo lepe. Termalni del je velik, bogat, predvsem pa sproščujoč. Hotel ima pet zvezdic. Torej več kot dovolj razlogov za obisk. Dopust popestri, če si izven hotelske večerje privoščite še kulinarično razvajanje nadebudnega kuharja, ki ima najraje, če se mu prepustite. Kajti, čim več bo takšnih gostov, temveč prakse, izkušenj in novih spoznanj bo dobil, da bo obisk hotela tudi brez kopanja doživetje.Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  najboljši hotel v Moravcih

Regija:  Prekmurje

Značilnost:
sodobno

Naslov:  Kranjčeva ulica 12, Moravske Toplice

Telefon:  +386 (0)2 512 5050

www:  www.hotel-livada.si

Zaprto:  od nedelje do srede; odprto od četrtka do sobote med 17. in 23. uro

Kuhar:  glavni kuhar Bine Volčič

Cene:  hladne predjedi 14 do 18, juhe 7, tople predjedi 14 do 18, glavne jedi 27 do 29, sladice 8 do 12; degustacijski meni 48 €; opisana večerja za dva je z vini stala 121,66 €

Jedi:
sodobna haute (vrhunska) kuhinja s kuharjevim podpisom in nekaj regionalnega vpliva

Dodatno:
Terme 3000, hotel s petimi zvezdicami

Leto obiska:  november 2009

Ponoven obisk:  ja, če/ker bo boljše   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND