Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (52 od 100)


Gostilna ocenjena 10 krat

Hrana:
9 krat
Vina:
9 krat
Postrežba:
9 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
9 krat
Cena/kakovost:
10 krat

Ocenite gostilno
 

Mešane školjke


Tun s slanino in zelenjavo z žara


Rezanci z jastogom


Hobotnica s paradižnički na rukoli


Eleganca v temnem, s kaminom in akvarijem

 
Asado, Levec, 2,5
Formula za uspeh

Malo je tako urejenih gostiln. Od spletne strani do parkirišča. Od natakarske brigade do akvarija z jastogi. Od kamina do sprejemnega pulta. Od pogrinjka do jedilnega lista. A še dosti manj jih je, ki so tako polne! Dopoldan, ko so malice. Opoldan, ko je blizu avtocesta. Popoldan, ko je drugje prazno. Zvečer, ko raje rezervirajte. Asado v Levcu očitno pozna formulo za uspeh.


V Sloveniji je ogromno kontinentalnih morskih gostiln. To priča o priljubljenosti morskih prebivalcev. Njihovi jedilni listi so si zelo podobni. To priča o priljubljenosti ocvrtih lignjev in brancinov na žaru. Asado ni nobena izjema. To priča o tem, da, vseeno, ne pričakujte preveč.

Eleganca v črnem

K pogrinjku sodi toast. Lepo je ovit v snažen prtiček, na pladnju pred njim sta tudi dve porcelanski skodelici, v eni je belo, v drugi rdeče. "Da bosta lažje počakala nadaljevanje," prijazno vošči natakar, ki je v Asadovih barvah. Te so zelo temne, skoraj črne. To izdaja eleganco. In Asado je res eleganten! Ko vstopite, je sprejemni pult. Zraven je akvarij, pravzaprav bazen. Saj akvarijskih prebivalcev se ne je, bazenske, ki imajo svoje velike klešče, čeprav so majhnih trupov, povezane z gumo, pač. Zadaj je še kamin. A pazite, če zunaj dežuje. Ko je zatulil požarni alarm, so jo nekateri jadrno ucvrli, drugi pa smo odpirali okna, ki pa so pripravljena za poletno vročino, zato smo se hitro lahko spet posvetili pogrinjku.

Opečen kruh, torej. Opekač mu sicer naredi lepe oznake, toda hitrica ga naredi žvečljivega. Čeprav je na njem paradižnik, je to daleč od krostinija. Čeprav je paradižnik, je v njem dosti preveč česna, da bi ga upal pojesti pred prvo jedjo. Je jogurtova omaka zraven zato, da razkuži? Vem, vem, če pa imate tako radi česen… Toda, najbrž ne za zajtrk. Zakaj, torej, že takoj na začetku?

Mlačna hobotnica z rukolo in češnjevim paradižnikom. Ima vse, kar imajo veliki. Hiti, namreč. Oljčni obliv. Ne rdečo, temveč rumeno nit skoraj vseh Asadovih jedi. Maillardovo reakcijo. Karamelizirana čebula je Asadov prispevek kreativnosti, ki se je kontinentalno-morski gostje še ne ustrašijo. Tihožitje. Kdo v kuhinji opravlja to Asadu očitno pomembno delo? Zapikovanje rožmarinovih vejic v majhne paradižnike, rezbarjenje redkvic in polaganje limonovih krhljev na robove krožnikov. Toda, ima tudi okus! Hobotnica je mehka in sočna, paradižnički so topli, rukola ni uvela, če bi zraven bil namesto toasta sveži kruh, bi si naročil še kdaj.

Če je hobotnica še hvalila svežino, pa jo je škampova juha zanikala. V Asadovi kuhinji so lonci enostavno predolgo na štedilniku! Zaradi tega so omake težke in temne, zaradi tega ima preveč jedi preveč enak okus. Najboljši del juhe je bil majhen ražnjič, ki ga je kuhar v okras položil počez čez skodelo. Zato, ker so bile kozice sveže spečene! Seveda, tudi bisque, francoska rakova kremna juha, ima močan okus, toda ta je tudi žameten. Kolikokrat je zavrela, preden sem jo lahko popihal?

Jastog iz akvarija

Tudi ribja čorba je bila divja, toda ona si to lahko privošči! Res je čorbasta, torej je v njej veliko kosov različnih rib, med katerimi so tudi školjke. Pravzaprav bi lahko že po tej juhi vedel. Čeprav ima Asado mesečno ponudbo (pa četudi novembra še vedno oktobrsko) in čeprav ima ribji meni s petimi hodi, se kljub svoji eleganci in urejenosti v okusih ne razlikuje od številnih drugih slovenskih kontinentalnih gostiln. Ti okusi pa pravijo jasno in glasno: "Jej to, kar jejo vsi!" Midva pa sva se čudila, zakaj so sosedje levo in desno, spredaj in zad, tako veseli in zadovoljni. Seveda, saj so naročili kalamare na pet načinov in divjaka iz pečice.

File tune s skorjico slanine na mediteranskem ješprenju le skorjice ni imel… Kako le, če pa so ovili rob, pekli pa spodaj in zgoraj. Na tak način je bil tun povsem izsušen, kar žagovinast, slanina pa skuhana. Šlo bi le tako, da bi ovili debeli kos in ga pekli po ovitem delu. Konstrukcijska napaka, pravzaprav, da pozabljivosti niti ne omenjam. Namesto ješprenja je bila poletna zelenjava na žaru. Interni dogovor, sva izvedela po pritožbi, saj je ješprenj (tudi) v glavni jedi. Ja, kdo pa je sestavljal meni?

Tagliatelle z jastogom so stale dodatnih deset evrov, a bom moral k spovedi, ker nisem raje pustil jastoga še dalje plavati. "Kuhar je rekel, da vino očitno ni dovolj povrelo," se je iz nove pripombe izmotal natakar. No ja, kolikor vem, so vina suha, ne pa kisla. Kar je težilo juho, se je tukaj ponovilo. Če bi bile vsaj testenine boljše.

V duetu filejev brancina in orade na ješprenju z gozdnimi gobami sta bili ribi sočutno pečeni, tako da sta ohranili živahnost tudi v okusu, a bil je še ješprenj, ki je zaradi gozdnega značaja (štorovke) pregnal valove. Vsak zase dobro, oboji skupaj neuigrano.

Krožnik školjk, dagenj, vongol, kapelung in kapesante, je bil res velik. Drugič, če ne bodo preveč jezni, pridem le nadnje. Pokrovača je bila sicer debelo pokrita s parmezanom, a je vseeno še ohranila sočnost, bera vongol, ki jih ješ in ješ, pa se nič ne pozna, je bila bogata, kapelunge so bile popečene na žaru, zato niso bile preveč raztegljive.

Hruške v teranu z vaniljevim parfejem je že zmanjkala - Asado je poln, pa če je nama prav ali ne -, zato so iz obstoječega naredili tris. Panakota je bila sicer a la vedno uspe, saj so navodila na hrbtni strani, toda z okusnim čokoladnim musom in vizualno dopadljivim tiramisujem (porcijski stolpič, a žal brez maskarpona) je tvorila trojko, ki je bila na nivoju polne gostilne. Še čezenj pa je bil čokoladni sufle, ki se že dolgo ni tako lepo razlil.

Zakaj obiskati?

Pri sosednji mizi so si tri dame, pražnje nadišavljene, pordečile lička z litrom refoška in se nastavile objektivu natakarja s ploščo lignjev na žaru in kalamarov v pariškem cvrtju. Slika je uspela, saj so se tako iskreno smejale. Ne eksperimentirajte, naročite, kar vsi jedo.
Komentar bralcev:

31. 10. 2013: še vedno povprečna gostilna - nobenih presežkov
24. 3. 2010: Najboljša ribja restavracija v okolici Celja.
13. 12. 2009: res je, trudijo se, vendar je še prostor za izboljšave


Dodatni podatki

Kako do tja:  po stari cesti iz Celja v smeri Ljubljane, sredi Levca

Regija:  Štajerska

Značilnost:
morsko

Naslov:  Levec 4 a, Petrovče

Telefon:  +386 (0)3 492 2390

www:  www.asado.si

E-pošta:  info@asado.si

Zaprto:  ni; odprto od ponedeljka do sobote med 11. in 23. uro, v nedeljo med 11. in 20. uro

Lastnik:  Srečko Kukovič

Cene:  hladne predjedi 9 do 9,50, juhe 4, tople predjedi 7,50 do 10,50, glavne jedi 10,50 do 24,50, sladice 4 do 7; gurman meni od 28 do 39 €

Jedi:
kontinentalna morska kuhinja pod vplivom dalmatinske obale

Dodatno:
Asado je, pravzraprav, južnoameriški žar

Leto obiska:  november 2009   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND