Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (69 od 100)


Gostilna ocenjena 9 krat

Hrana:
9 krat
Vina:
9 krat
Postrežba:
9 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
9 krat
Cena/kakovost:
9 krat

Ocenite gostilno
 

Karamela, mandlji in koruzni sladoled - brezhibno je tudi sladkanje


Smuč s piščancem - kombinacija, ki (sicer) ni za vegetarijance, pač pa za dobrojedce


Jakobove pokrovače z bučo - sozvočje vrhunske spretnosti in vrhunskih sestavin


Tako bo le še do pomladi 2010, potem pa prenova, ki bo bolj v sozvočju z Vračkovo kuhinjo

 
Denk, Zg. Kungota, 5
Pa kako to naredi?

Pri Denku ni lahko. Ob vsakem krožniku se sprašuješ, kako to naredi. In če potem vprašaš Gregorja, ti odgovori tako, da ti je še manj jasno. Torej, tiho bodi, glej le svoj krožnik, ne levo ne desno, ne sprašuj, ne čudi se, le prepusti se. Užitkom! Okusom! Mojstrovinam! Do konca januarja še po starem, potem bo nekaj mesecev prenove in nato se, upam, nihče ne bo več čudil. Češ, kako lahko ima Denk pet sončkov? Ker kuha tako kot noben pri nas!


Ko sva ga pred devetimi leti "odkrila", naju je stregla mama, v takšnem belem plašču, da sva mislila, da je mesarjeva… Tokrat je bil natakar v metuljčku, čeprav je tartufe nastrgal na napačen krožnik, a je prišel chef v takšnem predpasniku, da sem mislil, da je mlinarjev… Pri Denkovih ni nič običajno. Oziroma, nekaj je. Gostje, namreč. Tudi Denkovi gostje naročajo kot drugod. Torej: "Kar ploščo pohanega mi prinesi." Zvrhan kup cvrtja je na njej, naj bo mesna ali ribja. In ob šanku je pivo, v radiu pa Steiermark. To, torej, ni ocena te gostilne, temveč one druge, neobičajne.

Ker se tudi takšni najdejo. Takšni, ki jim ni težko prelistati desetih jedilnih listov. Tako dolgo iščejo, da najdejo. Ni v vseh, namreč, le v nekaterih. Na prvi strani dodaten list, z Gregorjevim trenutnim navdihom. Pri nama je bila divjačina, pred nama golobi (!), pri vas pa bo, morda, zajček. Na način, kot ga še niste jedli ne videli.

Krompir iz žerjavice

Namesto pozdrava sva dobila kamen. Pa še črn kot oglje. Provokacija? Ne, krompir v žerjavici. V wan tan testu, pravzaprav. Izbereš majhen krompir, oviješ ga v testo, potem pa sušiš v pečici tako dolgo, da je zunaj trd, znotraj pa pečeno kuhan. Pozor! Tega ne počnite doma. Grega je porabil pol njive, preden je zadel pravo temperaturo in čas. A zdaj zna! Z juho vred. Curry, limonina trava in škamp. V testenem čolničku pa gobe. Quiche, pravzaprav. In ker mu je ostalo še nekaj kitajskega testa, je hitro zvil telečji rep v dim sum. Celo kosilo, torej. Cel svet, pravzaprav. Pa je bil le pozdrav iz kuhinje! Tisti pozdrav, s katerim se kuhar predstavi. Pove, kaj zna. In zdaj tudi vi veste, kaj zna "vaš" kuhar. Tisti, ki vas z ničimer ne pozdravi. Tisti, ki le vrečki naredi luknjo. Ali porabi stari kruh. Ali le (vilice in nož) zaračuna.

Gosja jetra so bila v stolpiču, v katerem so se objemala s črnim orehom. Iz sliv je bila čežana, toda v obliki sveže utrgane slive. Na drugem krožniku je bil mus gosjih jeter, toda s karamelo. Pozneje jo je uporabil še enkrat, toda v sladici. Brioš je bil, seveda, vroč. In seveda to še ni bilo vse. Toda vseeno to ni bil kuhar leta 2006. Od takrat sicer ni zrasel, se je pa umiril. Še je divji, toda ne tako, da bi hotel na vsakem krožniku pokazati vse, kar zna. Kar ni malo, saj je bil v toliko kuharskih brigadah po celem svetu, da se zdaj drži le še kungoškega zapečka. Gregor je danes v drugačni fazi. V takšni, da sicer pravi: "Saj je bilo koristno," toda po njegovem današnjem bi se vsega tega "naučil tudi sam." Zakaj pa je potem brat David še vedno po svetu? "Zato, da zasluži," se odreže, saj v Mariboru, na Pobrežju, manjkajo le še papirji za Denka 2.

Samo bedak bi pustil

Neobičajno? Koline, na primer. Kašnica je sredi raviola, kislo zelje pa okrog sladkega. Olje je iz domače zelhane klobase. Pražen krompir pa je tanek kot dih… Pa kako to naredi? Skuha krompir, začini, tanko razmaže in speče. Kaj sledi, pa že veste. Ne počnite tega doma…

Običajno? Pašta kot pašta, na primer. A da vseeno ni prelahko, je kanelon. Drugi, če bi imeli ravno takrat navdih, bi ga napolnili s pirejem zelene. Pri Denku je bila zelena tako ocvrta, da jo je kot niti posul namesto parmezana. Da mu ta ne bi ostal, pa je iz njega naredil nadev…

Neobičajno? Jakobinke z bučo. Školjka ni bila nitasta, še manj gumijasta. Denkov chef ima dobavitelje, brez katerih je še takšno znanje prazna puška. Iz buče je naredil valove, kar po vsem niti ne bi bilo nenavadno, če to valovanje ne bi bilo iz bučne kreme. Ne, raje ne, nikar ne poskušajte tega sami. Videti je trdo, a je povsem mehko. Želatina? Ne! Okus? Ja! V tem je ravno odlika "novega" Denka. Spreten je bil že prej.

Običajno? Riba kot riba… Toda piščančja! Tudi to je Denkov Gregor. Mora po svoje. "Ste vegetarijanci?" Ne, le ribjo jed bi… In smuča pokrije s piščančjo kožo ter zraven speče ostrige. Tudi te piščančje, dve majhni zrni v obliki ostrige, najbolj sočen del perutnine, iz hrbta. Sot-l'y-laisse. Samo bedak bi pustil…

Neobičajno? Pri divjačini, oviti v ohrovt, odeti v muslin, pokriti z jurčki, je okrasek, ki tam nima kaj početi. Kocka buče, na njej kolobar listnatega testa, v njej listnati zvitek. Vsaj tako je bilo za oči, dokler niso nastopila usta. Zvitek je bil pravzaprav majhna, čisto tanka krvavica z ovojem iz testa! Je tukaj po starem hotel preveč? Saj je bil tam še vloženi bezeg, pa pire zelene, tortica bele polente in temna a svetleča divjačinska omaka. Pa se je izkazalo, da je šlo le za protiutež. Jelen je bil tako rožnato mehek, da je ob sebi moral imeti kaj za pregriznit.

Naj sploh nadaljujem? S sladkim? Sladoled iz gorgonzole, z lešnikovim pirejem in hruško. Karamelni kolač z mandljevim oblatom in koruznim sladoledom. Martini s pasijonko, v katerem je plavala kroglica iz kakavove maščobe, napolnjena s sokom pasijonke. Čokoladni bronhi, ki se ni lepil na zobe. Čokoladni tartuf, ki… Ne morem več!

Zakaj obiskati?

Ker vam ni treba po svetu, pač pa le v Kungoto… Ker je Denkova (Vračkova) kuhinja crossover, rezultat Gregorjevih gostovanj v vrhunskih kuharskih brigadah. Ker pa je v njej tudi vedno več domačih, lokalnih sestavin, idej in tradicije. Sicer še vedno kdaj hoče preveč. Sicer še vedno išče svoj stil. Sicer še vedno kdaj raje poudari tehniko kot okuse. Toda še vedno preseneti! In vedno bolj - navduši.

Komentar bralcev:

29. 1. 2016: super!
28. 8. 2012: Odlična ocena hrane in počutja, odvisna od tega, če v kuhinji ustvarja Gregor Denk! V nasprotnem hitro zapade v povprečje.
7. 12. 2009: Najboljše kulinarično doživetje do sedaj!
25. 11. 2009: Gregorjeve kuharske mojstrovine so na naših tleh gotovo številka 1. A fant si ne pusti pameti soliti od njemu (in vsem) že znanih ocenjevalcev, zvest je samemu sebi tudi pri napakah, in hudičevo mi bo žal, če bodo zato na koncu šniclbataljoni in stara filozofija hiše zmagali, briljantni Grega pa obupal. Bo samo predelava gostilne zadoščala?


Dodatni podatki

Kako do tja:  iz Maribora proti mejnemu prehodu Jurij,sredi vasi

Regija:  Štajerska

Značilnost:
kreativno

Naslov:  Zgornja Kungota 11a, Zg. Kungota

Telefon:  +386 (0)2 656 3551

Zaprto:  ni; odprto vsak dan med 10. in 22. uro

Lastnik:  Gregor Vračko

Kuhar:  Gregor Vračko

Cene:  hladne predjedi 4,20 do 7,30, juhe 2 do 3,50, tople predjedi 4,50 do 13,20, glavne jedi 5,90 do 23,60, sladice 3,10 do 4,50, degustacijski meni od 45 do 65 €

Jedi:
vrhunska kreativna kuhinja

Dodatno:
prenočišča

Leto obiska:  november 2009

Ponoven obisk:  čim večkrat!   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND