Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (53 od 100)


Gostilna ocenjena 24 krat

Hrana:
24 krat
Vina:
21 krat
Postrežba:
23 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
23 krat
Cena/kakovost:
22 krat

Ocenite gostilno
 

Ombolo s panceto in rožmarinom, tipično istrsko


Hobotnica v solati z domačim paradižnikom in stebelno zeleno


Sardele na šavor, v kisli čebulni marinadi


Istranovin baladur je prostoren in udoben, razgled čez oljke pa seže do sečoveljskih solin

 
Istranova, Padna, 3
Pri dva tisoč oljkah

Ime pove, da je nova. Šele od junija. Toda Istranova že veliko ima. Ima Istro, na dlani. Ima oljke. Ima teraso, ima domačnost, ima drzen koncept, ima prijazno spletno stran, ima zanimive prireditve. Ima kar štiri lastnike: domačina, ki je vse začel; politika, ki bo pripeljal Evropo; podjetnika, ki bo pripeljal bivšo našo; podjetje, ki bo polnilo med tednom. Ima kuharja, šolanega v Italiji, ki rad lista stare knjige. Ima škržate, ki žagajo, in vodnjak, ki žubori. Ima sonce. \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Vedno bo dišalo po domači kuhinji in sonce bo v vsem, kar postrežemo.\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"

"Malo se še lovimo," sami priznavajo. In res se… Saj na začetku se vsi. Ko rezerviraš, te zato ne čaka pogrnjena miza. Pač pa: "Kar izberite si, kje želite sedeti." In te prepustijo vajenki, ki prinese juho skupaj s hladno predjedjo. A še prej je dobrodošlica. Super je, da sami delajo olivno olje. Pod baladurjem, veliko pokrito teraso, ki vidi vse, od Alp do Jadrana, je kar dva tisoč Istranovinih oljk. Za dobrodošlico ponudijo v majhni skodelici hladno stisnjene in v košarici domači kruh. A kako naj namakam, če je miza brez prta, če ni krožnikov, če je kruh predolgo zrezan? Ko sva kruh poslala nazaj, sva dobila kar dve košari povsem sveže pečenega, ob devetih zvečer!

Na vratih je visel listek. Natakarji, Istranova vas potrebuje! To je problem slovenskega gostinstva nasploh. A ne le zaradi ljudi. Še bolj, se mi zdi, zaradi sistema dela. Najbolj sposoben mora prevzeti vlogo gostitelja, on (ona) naj sprejme goste, jih posadi, zapiha na dušo, seznani z dnevnimi posebnostmi in jim izroči jedilne list. Potem pobere naročilo. Drugi, priučeni, vajenci, neizkušeni, nerodni in podobni naj prinašajo kruh, kozarce, krožnike, odnašajo. Ni dober občutek, če se okrog ene mize, ker za njo sedi pač evropski poslanec, sučejo trije, okrog tebe pa…

Sardele v šavoru

Ste opazili? Da sem siten! A le zato, ker je Istranova res nova in ker ima potencial. Ker bo to, skratka, še odlična gostilna. Zdaj na začetku se da še vse popraviti. Da bo takrat, ko boste vi prišli, že vse tako kot se sedaj bere na spletni strani. Ker ta je ena najboljših gostilniških pri nas. Zato, ker je živa, ker se spreminja, komunicira. Ker je pismena. Istranova je ambiciozen projekt. Lokacija je odlična. Oljke so polne. Sobe in predavalnici bodo kmalu gotove. V kleti je že vsa oljkarska tehnologija. Dvomesečni obisk gostov je nad pričakovanji. Toda sčasoma bo konec ogledovanja in radovednosti. Sčasoma bodo gostje začeli primerjati. Terasa je velika, med dvema vikendoma je vselej pet delovnikov, zato bo potrebno poudariti primerjalne prednosti. Kaj bo boljše kot pri sosedih? Pa pojdimo po vrsti.

Hobotnica. Ideja s stebelno zeleno je dobra, toda potem z njo ne škrtarite. Paradižnik, a domač, zrel, sočen, olupljen in izkoščičen, naj dobi funkcijo. Predvsem pa naj bo v glavni vlogi olje. To je vaš adut, to je vaša prednost, to je - vaše olje! Pri vsaki jedi iz njega naredite predstavo! Če je le tam na mizi, je le takšno kot toliko drugih.

Sardele. Nič slabega o njih, a najslabše o avgustovskem motovilcu. Poglejte, kaj raste pri sosedu na vrtu! Mladi radič, četudi ne več prvi rez, bi bil neprimerno boljši. Čebula je bila tako mehko marinirana, da bi si je želel več. Je pa to jed, pri kateri mora biti glavni kruh. Saj je vaš, domač in še gorak! Pokažite gostu, kako naj namaka… Saj smo v Padni, kjer se vidi od Panonskega do Jadranskega morja, vsi domači.

Bobiči. Najboljša jed večera. Prava domača mineštra. Koruza, ki je v lupini al dente, saj ni baby in iz konzerve, klobasa, ki je (kot) kranjska, a ravno zato da dober okus, dovolj vsega drugega, zelenjavnega, zeliščnega, gostljatega, okusnega. Pohvalno, da se je Istranova odločila za domače in regionalno. Toda ali bo to dovolj? Konkurenca je huda, saj je gostiln z istrskimi jedmi pri nas celo več kot tistih s prekmursko. Zato je potrebno tej hrani dodati še nekaj več. Biti mora boljša. Kajti, v novi hiši, bo težko, bolj pristna.

Ombolo z metuljčkom

Testenine. Spet bral in več pričakoval… Pekoče pa res ni bilo! Čeprav okusna paradižnikova omaka, ki so ji pomagale olive in kapre. Bilo pa bi dobro vedeti, če so bile olive res z domačih oljk… Rezanci domači, vsaj tako debelo so bili zvaljani in nepravilno zrezani, a gostje vajeni trgovskih polic, bodo rekli: "Predebelo!" Več soli bi (jim) tudi pomagalo.

Brodet. To bi morala biti prepoznavna jed Istranove. A potem je potreben drugi recept! Kako se lahko zgodi, da naroči gost za predjed rezance, za glavno jed pa brodet, in mu nihče ne reče: "Saj je oboje isto…"? Ista omaka, enkrat čez rezance, drugič čez, sicer kremasto, polento.

Ombolo. Angleško govoreči se bodo čudili. Tako velik pljučni file (tenderloin)? Izkoščičeni kare je bil rezan v metuljčka, kar ga je raztegnilo čez celoten krožnik. Lahko je tudi to posebnost. Meso peka ni izsušila, toda vseeno bi poiskal, zaradi primerjalne prednosti s konkurenco, drugega mesarja. Iščite tako dolgo, dokler meso ne bo imelo okusa po - svinjini! Saj resda ima povsod okus po kamionih, ki v svinjake dovažajo farmacevtsko krmo, toda zakaj Padna ne bi bila izjema? Morda pa se kje še najde (slovenski!) pujs, ki je pomije! Domače pečen krompir, vinsko napit, domača panceta, dovolj omake in sveži kruh so bili pravšnji. Kaj, če bi ombolo servirali v ponvi?

Sladice. Kaj pa imate? "Vroče jagode!" Sredi avgusta… In kaj še? "Vsega je že zmanjkalo, le še jabolčna pita je…" Morda je torta Istranova dobra, toda potem je specite dovolj, da bo še za zvečer! Jabolčna pita je bila premalo pečena, jabolka so bila dolgočasna, brez limonove lupine in cimeta.

Zakaj obiskati?

Ne, motite se! Četudi se vam zdi drugače, v Istranovi ni bilo slabo. Bil je prijeten večer, v katerem nisva ostala lačna. Ker pa vem, da bi lahko in moralo biti (še) boljše, sem to tudi zapisal.Komentar bralcev:

8. 5. 2012: Novim najemnikom v Istranovi se zahvaljujem za super postrežbo in res vrhunsko meso iz gradele, spečejo Vam ga skoraj pred nosom. Testenine z divjimi šparglji in hobotnico so bili tudi nekaj izjemnega. Sladice od tašče tako kot jim oni pravijo so pa res pika na i. En majhen nasvet: poskusite se znebite g. Thalerja in njegove kompanije iz njegove/vaše gostilne, ker to še zmeraj meče slabo luč na Vas. Posebno sedaj ko se je hrana in vzdušje popravilo in izboljšalo. Pridemo še v kratkem.
30. 4. 2012: Bila sva na dan praznika olja in bledeža v padni. Gostilna ni bila polna pa se vedno sva imela tezave s strezbo. Ne vem ali sva sedela na taksnem mestu ali sva bila samo malo bolj cheap ker sva jedla eden blitvino juho eden pa ombolo in krompir? Hrana je bila dobra, ambient pa se bolj.
24. 4. 2012: Ambient in okolica res neverjetna. Sem smo se odpravili po prijateljevem nasvetu in še enkrat mu hvala za tako dobro priporočilo. Njihovi fuži z divjimi šparglji in hobotnico noro dobra kombinacija, biftek iz gradele se kar topi v ustih. Sladicam iz njihove kuhinje kapo dol. Pili smo hišni refošk iz ospa, ter malvazijo Čotarja iz Krasa, vrhunska vina in postrežba na nivoju. Cena glede na kakovost je normalna. Vredno obiska.
13. 3. 2012: Gostilno smo obiskali po enem letu in novi lastniki so se potrudili maximalno, meso pečeno na odprtem ognjišču, kostanjevi bleki za prilogo vrhunska kombinacija z divjačino. Postrežba in ponudba na nivoju. Se vrnemo prej kot v enem letu.
27. 12. 2011: Za božič smo se z družino odpravili na popotovanje po slovenski istri in smo se ustavili v Istranovi. Po dolgem čakanju na natakarja, kateri je raje nazdravljal z gosti za šankom, kot stregel mize smo končno naročili in sledil je šok. Tako opevane sarme so nam pustile grenak priokus, namreč bile so čiste suhe in zažgane. Mogoče nasvet za prihodnost - delajte malo več na kvaliteti.
2. 11. 2011: V nedeljo, 1. novembra smo prišli v Isranovo, se usedli in želeli naročiti, čakali smo, čakali, za sosednjo mizo so dobili kavo, spili, plačali, mi pa smo še vedno Čakali....po 20 minutah popolne ignorance natakarja, ki se je vs čas potikal po sosednjih mizah smo v lakoti in besu zapustili to gostilno.
5. 2. 2011: Kalamari s črvivimi jurčki in polento, fuži s tartufi brez okusa. Žal katastrofalno nadaljevanje po odličnih bobičih in goveji juhi... Humoren natakarjev odziv na pripombe neumesten za prvi obisk. Najprej je treba obvladati osnove, šele potem se lahko razvijajo ambicije.
7. 11. 2010: čudovita gostilna, domače osebje. super
6. 9. 2010: Gostilna ima neverjetno lego. Ambient je prekrasen, obkrožen z zelenjem, pogled čaroben, hrana dobra, mirno okolje, prijazno osebje in čist lokal.
2. 9. 2010: natakarji užaljeno potegnejo surlo, če ne naročiš nekaj dragega (ribe, meso) in v primeru, da ješ samo predjed ali samo glavno jed mečejo krožnike po mizi in pihajo.
1. 9. 2010: v enem letu so naredili čudež :-) super hrana, domač kruh in vrhunsko oljčno olje, velik parking v senci, najboljša pa je simpatična terasa s prekrasnim razgledom; WC-ji prostorni, čisti, česar na Obali sicer ni...
3. 5. 2010: To ni gostilna za lačna usta.
6. 10. 2009: Bila sem zelo presenečena da v Sloveniji natakar govori samo v italijanskem jeziku. Ali ni to malo čudno?


Dodatni podatki

Kako do tja:  Padna, s ceste Koper - Dragonja ob tabli Padna levo v hrib, v vasi desno

Regija:  Primorska in Notranjska

Značilnost:
istrsko

Naslov:  Padna, Sečovlje

Telefon:  +386 (0)30 671 974

www:  www.istranova.eu

E-pošta:  info@istranova.eu

Zaprto:  ponedeljek; odprto od torka do nedelje med 11. in 23. uro

Kuhar:  Graziella Gnezda in Ivo Tomšič

Cene:  hladne predjedi 3 do 10, juhe 3 do 4,50, tople predjedi in testenine 5 do 10, glavne jedi 6,50 do 18, sladice 3 do 4; degustacijski meni 30 € (6 hodov)

Jedi:
domača istrska kuhinja

Dodatno:
oljčno olje in apartmaji

Leto obiska:  avgust 2009

Ponoven obisk:  zanimivo bo spremljati Istranovin napredek   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND