Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (65 od 100)


Gostilna ocenjena 5 krat

Hrana:
5 krat
Vina:
5 krat
Postrežba:
5 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
5 krat
Cena/kakovost:
4 krat

Ocenite gostilno
 

Naribana gosja jetra in naoblani tartufi na raviolih z gamberi


Gosta ribja juha, hladna v pogledu, a topla v okusih


Morski krožnik, ki se kot Korte dviguje nad klasiko z obale


Na dobrih osnovnih jedeh so tudi poletni tartufi odlični; pa še cenovno manj boli

 
Torkla, Korte, 4
Kulinarične dobrote slovenske Istre

Slovenska obala je kratka, toda dovolj, da ima morje in notranjost… Torej, dovolj, da ob njej ni preveč morskih gostiln za tistih nekaj turistov in mešanih ribjih plošč, torej, dovolj, da obstaja še bolj ambiciozna ponudba onstran valov in obalnih cest. Slovenska Istra je kulinarični biser, ki ne pozna turistične sezone in njenih menijev, pač pa se v njej raje izmenjujejo sezone njenih kulinaričnih dobrot, oljk, trte, tartufov, gob, špargljev… Torkla v Kortah je za to najboljši dokaz!

Opečeni kos kruha, na njem opečeni polpet tune. Kaj drugega, kot kos kruha in kos morja, potrebuješ, da ti je lepo?! Lep krožnik, dišeča sled oljčnega olja, okusna tuna, mehurčki v visokem kozarcu. Zacvetiš. Kot sivka in oleandri, ki povsod okrog hiše božajo pogled po okoliških istrskih gričih. Kriza je, res, toda ta hiša je trdna, iz kamna, lesen strop podpirajo železne traverze, vetru ne pustijo blizu velike steklene stene pokrite terase s kaminom in umetniškimi slikami. Torkla je kot vzorec - kako bi bilo potrebno obnoviti stare in zgraditi nove hiše, ki se vzpenjajo nad obalo slovenskega morja.

Morje in tartufi

Gosposka istrska hiša na ostrem ovinku. Na parkirišču so temu primerni avtomobili, iz katerih noge stopijo v pridušeno svetlobo gostinske sobe toplih barv, okroglih miz, dolgih prtov in udobnih foteljev. Kuhinja, skozi steklena vrata, je prostorna, terasa, objeta v cvetoče dišave, še bolj.

Jedilni list ima sicer gosposke cene, toda bife obliko. Računalniški izpis vsega, kar kuhar zna? Če pa imajo enak spisek tudi vsi drugi, ki prisegajo na morsko in obmorsko! "Dnevno sveža riba, riba s tartufi, jadranska riba, file bele ribe, jastog, rarog, škampi Jadran, škampi ekstra…" se bere enako dolgočasno kot na turistični obali. Dnevno sveža riba je, torej, iz Atlantika, jadranska pa iz zamrzovalnika? In jadranski škampi so majhni, oceanski pa veliki? Zato: "Na kaj pa ste pri vas najbolj ponosni?" je naivno vprašanje, ki ne pričakuje pametnega odgovora. Pa vseeno: "Ribje jedi in tartufi," sicer ne pove veliko, toda se lahko na jedilnem listu vsaj malo orientiraš. Pomagalo je tudi, ko je rekel: "Lepega romba za dva imam…" Takoj sva odpisala glavne jedi… Naj v takšni gosposki hiši naročiva "navadno" ribo iz pečice? Toda, še manj, jelenov file v čokoladni omaki!

Čeprav, s čim potem začeti? Ko slišim: "Priporočam našo mešano ribjo predjed," postanem vselej previden. Sva zato spotila konje po teh serpentinah, da bova jedla, kar ponujajo spodaj v vsakem bistroju?! A kako se je prijetno včasih zmotiti. Čeprav, malo nama je prišepnil tudi tisti kuharjev pozdrav v obliki "hamburgerja" iz tune. Brancinov karpačo na rukoli ni bil "kuhan", kar sicer zakrivita limona in hladilnik, pač pa je dišal po morju in ne po ribi. Le takšen je, pač, svež! Surovi škamp z rdečim poprom sicer ta dan ni več plaval, a saj je kuhar to priznal, ko mu je namenil (oljčno) marinado. Hobotnica v solati ni bila le mehka, temveč tudi sočna. Zato ji je bilo dovolj, da je plavala le v oljčnem olju. Sosedovem! Leccino Korenike Moškona, 2008, si velja zapomniti. A kupil naju je kuhar dokončno s tartufovo rulado z gamberi! Odlično sozvočje morsko-gozdnih okusov in končno vloga poletnih tartufov, ki ima smisel. Natakar je dobro zbral malvazijo, tudi sosedovo, le malo nižje, kar ji je dalo še več pogleda na Sečoveljske soline. Malvazija, Robi in Dorjano Korenika, 2005, ki ne potrebuje iskanja barve, vonja, okusa, ker je enostavno - dobra!

Omake, ki povezujejo

Tartufi, črni, poletni, debeli in čvrsti, na ruladi, sveže, čeprav v kuhinji, naribani, so naju naredili radovedna. Le slučaj ali pa istrska gobja letina 2009 res obeta? V tem globaliziranem svetu sicer ne bi upal trditi, da so bili tudi jurčki sosedovi, toda kuhar jih je s pinjolami res sveže popekel. Še enkrat sem si ogledal znani spisek. Saj pravim: jejte jurčke le tam, kjer jih ni (celo leto) na jedilnem listu. Čeprav sem jih v Torkli našel. Na ramsteku bizona… Le kdo si to naroči v slovenski Istri? Saj pravim: brez glavnih jedi je še boljše.

Gosta ribja juha si je sicer pomagala s škampovo osnovo, toda za takšno juho grizem s kolesom še enkrat iz Nove vasi do Kort! Nadgrajena je bila z odlično idejo in imenitnim okusom črne polente. Ravioli z gamberi in gosjimi jetri ter tartufi so bili njeno nadaljevanje. Testenina trda in mehka hkrati, nadev se je izkazal že v terini, jetra naribana, tartufi nalistani, tokrat pri mizi in izdatno. Najbrž je bilo vmes tudi kaj kapljic (njihovega) olja, a četudi, saj ni motilo. Domači fuži s škampi in tartufi, klasična istrska jed, toda z neprimerno več okusa od klasika. Omake v Torkli ne namakajo, temveč povezujejo.

Sladki del je napovedala pred-sladica, krema bele čokolade s pomarančo, v majhnem kozarcu za vlaganje, kar je zadnje čase zelo in. Takšne so bile tudi sladice, a so šle še za korak čez modnost. V Torkli spoštujejo okuse, ki jim jih ponujajo dobre sestavine. Čokoladni souffle, četudi se ni umetniško dovolj dvignil, je bil res čokoladen, tiramisu, z breskvami in mično oblikovan, res dober maskarpone, čokoladni žličniki, nisva se mogla upreti, da si ne bi še enkrat ogledala oblanja, pa res tartufovi. To pa je ravno Torkla: nova arhitektura je ohranila (istrsko) prvotnost, novi krožniki ohranjajo (sestavinam) prvinskost.

Zakaj obiskati?

Je lepo pa še dobro… Seveda, tartufi so dražji od porcijskih brancinov in čevapčičev, toda v Torkli tega tako nihče ne išče. Nagradite se z obiskom, izlet pa dopolnite še z obiskom sosedov, odličnih oljkarjev in vinarjev, ki jih okrog Kort ne manjka.Komentar bralcev:

27. 11. 2009: Asolutno predrago za to kar nudijo. Ambient tudi ni nevem kaj razen sobe kjer je kamin a tudi ta je starinska.
9. 5. 2008: Go for their tasting menu.
5. 8. 2006: AMBIENT 6, DRUGO 4-5
18. 6. 2006: super... priporočam!!!!!


Dodatni podatki

Kako do tja:  Iz Kopra pred Dragonjo v hrib, sicer iz Izole proti Kortam

Regija:  Primorska in Notranjska

Značilnost:
istrsko

Naslov:  Korte 44 b, Korte nad Izolo

Telefon:  ZAPRTO

www:  www.hisatorkla.si

E-pošta:  info@hisatorkla.si

Zaprto:  ZAPRTO

Kuhar:  Janko Franetič je glavni kuhar, Igor Kavrečič vodja restavracije in somelje

Cene:  hladne predjedi 5,50 do 28, juhe 4 do 8, tople predjedi 10 do 32, glavne jedi 22 do 46, sladice 6,50 do 15,00; opisano kosilo za dva je z vini stalo 141,80 €

Jedi:
sodobna istrska kuhinja s poudarkom na morju in tartufih

Dodatno:
na temeljih torkle iz 18. stoletja

Leto obiska:  junij 2009

Ponoven obisk:  tartufi so najboljši pozno jeseni   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND