Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (56 od 100)


Gostilna ocenjena 3 krat

Hrana:
3 krat
Vina:
3 krat
Postrežba:
3 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
3 krat
Cena/kakovost:
3 krat

Ocenite gostilno
 

Hišna specialiteta - pečeni beljaki z jagodami


Žrebičkov biftek in zelenjavno tihožitje


Jurčki na tri načine, z jajcem, ocvrti in praženi


V testu kuhana šunka že takoj, ko vstopiš

 
Anderlič, Maribor, 3
Nedeljska porcija znancev

Takšne gostilne so ponavadi stare sto, dvesto ali še več let. Kot na Betajnovi, le da za Kalvarijo, opazujejo mesto pod seboj, da se morajo gostje podvizati navzgor, če želijo svojo nedeljsko porcijo goveje juhe, znancev in rojstnega dne. V obokani kleti so gospodarjevi veliki sodi, šank je dolg in poln, sob je dovolj za slavja, sveče in stalne družbe, vsi se tikajo in opravljajo, postrežba je hitra in stalna, kuhinja polna znanih vonjev in cvrtja, vrt je pod kostanji, sosedje pa so že vsega vajeni. Tudi Anderlič je takšna stoletna gostilna, čeprav ni srečal še niti Abrahama. To pove veliko o tem, kako se župani, ljubezni, avtomobili menjujejo, takšne gostilne pa so stalnica.

Gospodar je v kuhinji (in vinski kleti), gospodarica pa ob šunki. Vstopiš v Anderliča in se zaletiš vanjo, debelo in sočno, pečeno v testu, rezano sproti, da se prišleku pocedijo sline. S hrenom, trdo kuhanim jajcem, domačim kruhom in kozarcem Jožekovega polsuhega rumenega muškata to ni le okusen začetek kosila, temveč tudi dobrodošel prigrizek, ko se pomenek ob točilnem pultu  iz kosila raztegne v večer. Sicer pa velikih presenečenj ni, Anderličevi gostje so stalni in redni, jedilni list pa je tradicionalen in slovensko domač. Čeprav ima, seveda, gostom na ljubo, tudi hobotnico, orado, brancina, osliča in lignje…Vsak ima svojo jed, za katero je prepričan, da je najboljša. Čeprav sem gor na hrib nad parkom ne hodijo zgolj zaradi hrane. Čeprav so stalni "šankisti" že pred leti šli igrat pikado in tekmovat v peki praženega krompirja k Mici, sto metrov nižje, Anderlič ni nič manj obiskan in priljubljen.

Gostilna levega brega Drave

Prenova gostilne za Kalvarijo pred desetimi leti je sicer nekatere stalne goste vznejevoljila, saj so imeli Anderliča, ki sta ga pred slabimi petdesetimi leti postavila Franc in Marija Anderlič in ga nato predala najmlajšemu od osmih otrok, radi zaradi stalnosti, a so se hitro privadili novi, svetlejši (les) domačnosti ob slikah trte, saj je ostal pogled čez sadovnjak na gornji del mariborskega parka neokrnjen, v kleti pa tudi ni zmanjkalo domačega, ki je dobil pecljate kozarce in informativne vinske podstavke. Stalnost pri Anderliču, razen jedilnega lista, ki ponuja slovenske nedeljske stalnice, pomeni, namreč, tudi hitrost, v kuhinji in strežbi. Čeprav so polne vse štiri velike sobe ali senčni vrt, nihče ne čaka predolgo, tako da ostane še dovolj popoldneva.

Anderlič je mariborska gostilna levega brega Drave. Podeželska gostilna, ki mesto približa vasi. Pravzaprav mlada gostilna starih Mariborčanov izza Ljudskega vrta, ki so danes razseljeni po celem mestu in svetu. Abonmajska postojanka gostov, ki se poznajo iz vrtca. Družinska gostilna, ki deluje po formuli: prijaznost, domačnost, tradicionalna hrana, hitrost, vsak gost je stalen gost. Nič čudnega, da se med takšnimi starimi prijatelji vedno najde kdo, ki ga kaj užali… A se vedno spet vrne… Drugje mu je pač dolgčas samemu… So pa tudi cene. Pri sosednji mizi jih je osem plačalo 145 evrov. V drugi sobi je bila petdesetletnica in ostalo jim je dovolj, da jim je Alfi zapel silvestrski poljub, pa še na torti je bilo za veliko kresnico.

Gobe, v jajcu, ocvrte in pražene, so tudi stalnica. Čeprav so odmrznjene. A škoda, ker so šle na led z mehkim podklobučjem vred, da je na krožniku nastala spolzka spužva. Cvrtje v takšni gostilni gre, zato je vedno lepo zapečeno in vedno vroče; zato so ob gobah še cvetača, brokoli in bučka. Tudi štedilnik je vedno zelo vroč, zato se jajce ni imelo časa omehčati, v praženih jurčkih pa je ostalo še preveč tekočine. Toda, ne sitnari, poglej raje naokrog, s teboj hkrati je vsaj še petdeset gostov!

Zapečeni beljaki in jagodni izbor

A to ne sme biti izgovor, da je goveja juha premastna, obenem pa ne dovolj krepka, da bi jo priporočil bolnikom. Je pa v njej domača ribana kaša, izdatna porcija. Gobova juha, štajerska, gostilniška, s krompirjem, korenjem (preveč razkuhanim, kar se rado zgodi ob velikih družbah in jušnih skodelah), tudi štorovkami, ki so vse tako enake in majhne, da očitno niso zrasle na naših tleh. Toda, takšna gostilna, ob takšnem prometu, takšni hitrosti, takšnih cenah pač ne more brez bližnjic in iznajdljivosti. To je recept znane domače gostilne. To je gostilna s tremi toplimi sončki.

Puranji dunajski zrezek je, seveda, velik, tanek, vroč, hrustljav, dober. Pomfrit je pomfrit, torej ne slab, pečen krompir je še malo trd, a z okusom in lepo zapečen. Razočara solata, ker je brez okusa in preveč vodena. V tem času bi lahko bila bolj domača!

Žrebičkov stejk je deloval na prvi vtis impozantno. Hrustljavo in rjavo po vrhu zapečen, debel dobrih pet centimetrov, lepo okrogel, v družbi ocvrte in soparjene zelenjave. Ko sem ga prerezal, pa je stekel ves sok iz njega in nadaljnje rezanje je bilo žaganje. Nekaj sem bil kriv sam, ker sem naročil žrebička, če sem hotel sočen (goveji) stejk. Nekaj mesar, ker mesa ni dovolj uležal. Nekaj kuhar, ker se mu je mudilo. Prehitro je šlo premrzlo v ponev, prehitro je šlo prevroče na krožnik. Sočni takt so tako dajali sirovi štruklji.

V sladkem delu je sladko presenetil zapečeni beljak na sladoledu z jagodami. Velika kopa, zunaj lepo zapečena, znotraj lahka in penasta, na dnu nekaj piškotov, jagode, ki sicer nimajo rade pečenja, pa sočne. Šarlota, ki je ob domačem (orehovem) parfaitu, ena od hišnih specialitet, je bila svetlo rumena, svetlo rožnata, svetlo rdeča, svetlo bela… Takšen pa tudi okus. Preveč praška! A rumeni muškat, suhi jagodni izbor, še iz soda, je bil do večera v ustih.

Zakaj obiskati?

Zato, ker je Anderlič mariborska gostinska institucija. Ni sicer edina, toda če vas na hribu za Kalvarijo ne pozdravijo po imenu in če vi v vsaki od štirih sob ne poznate vsaj po pet miz, potem (še) niste Mariborčan.Komentar bralcev:

22. 9. 2009: še pridemo


Dodatni podatki

Kako do tja:  Ob robu parka iz smeri Ljudskega vrta levo. Ne ustrašite se slabe ceste.

Regija:  Štajerska

Značilnost:
slovensko

Naslov:  Za Kalvarijo 10, Maribor

Telefon:  +386 (0)2 234 35650

www:  www.gostilna-anderlic.si

E-pošta:  info@gostilna-anderlic.si

Zaprto:  ponedeljek; odprto od torka do četrtka med 10. in 23. uro, v petek in soboto med 10. in 01. uro

Lastnik:  družina Anderlič

Kuhar:  Jože Anderlič

Cene:  hladne predjedi 7,70 do 8,20, juhe 1,90 do 3, tople predjedi 6,30 do 9,60, glavne jedi 6,80 do 15,90, sladice 3,60 do 6

Jedi:
slovenska nedeljska družinska kuhinja

Dodatno:
vinska klet z degustacijsko sobo, lastna vina

Leto obiska:  junij 2009

Ponoven obisk:  mariborska stalnica   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND