Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (65 od 100)


Gostilna ocenjena 8 krat

Hrana:
8 krat
Vina:
8 krat
Postrežba:
8 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
8 krat
Cena/kakovost:
8 krat

Ocenite gostilno
 
 
Pri treh ribnikih, Maribor
Novoštajersko sredi parka

Nova kulinarična zasnova gostilne Pri treh ribnikih - Nov jedilni list spoštuje tradicijo, pozna regijo, bere vremensko napoved in gleda na koledar - Posodobljene slovenske jedi v stalnem delu, štirih menijih in posebni ponudbi - Poslovni sestanek pri drugem ribniku

Delim vaše mnenje, spoštovane bralke in bralci! Da je, namreč, v Mariboru malo oziroma premalo dobrih gostiln. Toda, delite tudi vi moje mnenje o vzrokih za takšno stanje? Trije so glavni: prvi, da je v Mariboru premalo poslovnega življenja; drugi, da je premalo gostinske ustvarjalnosti in ambicioznosti; tretji, da v mestu, ki ga obdaja trta, vino ni poročeno s hrano.

Nič čudnega, da je gostilna, ki ima tristoletno tradicijo, ki ima najboljšo lokacijo (sredi parka) in ki je del največjega mariborskega gostinskega podjetja, hotela prav na tem področju narediti temeljiti premik na bolje. Temu, kako je Kličku uspelo, je bilo namenjenih kar nekaj dobrojedskih obiskov, odkar so pred meseci oznanili svojo novo kulinarično podobo. Sicer pa je bilo gostišče Pri treh ribnikih v Večeru nazadnje ocenjeno pred točno dvema letoma. Takrat je dobilo oceno 4. Se, torej, ni nič spremenilo? Se je, celo veliko. Ne le, da je sedanji jedilni list ambiciozen, sodoben, pravi predstavnik nove štajerske kuhinje. Tudi z vini je srečno poročen. In če so takrat štirko lovili za rep (s pomočjo predjedi in šarlote), so tokrat na dobri poti proti petici! Toda zanjo mora celotna ekipa, natakarska in kuharska, svoje staro znanje, ki ga nedvomno imajo, spremeniti v - novo!

Sezona, tradicija, regija, novi časi

Kličkov jedilni list je brez dvoma takšen, da mu v Mariboru ni para. V njegovem stalnem delu so jedi, ki spoštujejo sezono, tradicijo, regijo in nove čase; na primer: dimljen krap na solatni steljici s krompirjevo omako, rizlingova juha z elegantno cvetico, ajdina kaša z dimljeno postrvijo in porom, telečji file z omako iz modrega pinota s šalotko in njoki, kuhana hruška v tramincu s cimetovim nadevom... Med njimi si je paprikina juha v kremni izvedbi z žafraniko, ki jo servirajo pod paprikino kapo, priborila že kar zvezdniški status, medtem ko je fileju krapa z jurčki na zepečenem krompirju in smetanovo omako za kaj takega zmanjkalo sape v zadnjih metrih. Toda zato je lep večerni vtis z Urbanove vinske pokušine zapustil jelenji file z lešniki in zdrobovimi cmočki.

Ob stalnem jedilnem listu je tudi priložnostni, ki se ravna po vremenski napovedi in koledarju. Tako v pustnih dneh ponuja meso iz tunke z mariniranimi jurčki, kostno govejo juho z ajdovo kašo, prekajeno slanino opečeno na žaru z radičem, mocarelo in ajdovo kašo, pustni mastni krožnik kolin, orehove štruklje z rozinami in medom ter, seveda, pustne krofe.

Ker pa je snovalec nove Kličkove kulinarične podobe (vinski vitez Drago Medved) vedel, da so Trije ribniki prva mariborska poslovna gostilna, poslovneži pa nimajo časa za branje leposlovja, je pripravil še kratko obnovo v štirih delih. Meni pri prvem ribniku tako ponuja gosjo juho z ajdovo kračo, koline in palačinke z orehi in cimetom, pri drugem ribniku fižolovo kapučino juho, gosje prsi s slivovim džemom in praženim krompirčkom s klinčki ter orehove štruklje z rozinami in medom, pri tretjem ribniku gobjo juho s paleto dišav na čelu s šatrajem, široke rezance z radičem, mocarelo in zbrincem, file srne po lovsko s pohorskimi brusnicami in sirovimi štruklji ter šarloto z omako gozdnih sadežev, ribji menu pa mornarsko solato z oljčnim oljem in oljkami, repke potočnih rakov na zelenjavi, ocvrt postrvji file na zelenjavni rižoti in jabolčne rezine kuhane v tramincu s karamelizirano pomarančo.

Gosje prsi s slivovim džemom

Zasnova, skratka, je dovolj zanimiva in nova, da Kliček z njo kaže svežo ambicijo, vabi poslovneže in upravičuje mariborski vinski sloves. Toda! Samo še vse naslednje "toda" morajo popraviti.

Sedla sva za mizo s tremi pogrinjki, toda natakar se do konca kosila ni spomnil, da bi mizo razbremenil nepotrebne teže. Nama pa je zato prinesel pozdrav iz kuhinje, toda s starim kruhom z dvobarvnim namazom ni napovedoval ustvarjalnega popoldneva.

Fižolova kapučino juha se je dobro slišala, toda kaj, ko je bila pravi štajerski kapučino: preveč vode in preredka pena. V mornarski solati so zmagovale olive, toda pri Kličku bi bil bolj vesel dravskih (svežih) mornarjev.

Rakovi repki na zelenjavi so bili dopadljivo okusni, toda obljubili so potočne rake, servirali pa norveške garnele! In namesto koromačeve omake je bila smetanova, namesto zelenjave pa popečena por in čebula. Toda to naju je vsaj spomnilo, da sva vse to že videla. Če se tudi vam zdi jedilnik vile Široko, ki je na tej strani nastopila prejšnji teden, sumljivo podoben Kličkovemu, ste na pravi sledi. Le da je vrstni red obraten. Široko je dobilo tisto, kar je bilo narejeno za Tri ribnike...

Gosje prsi s slivovim džemom in praženim krompirčkom  so bile všečno zložene v stolpič, s prijetno omako in tankimi rezinami mesa. Toda, to so bile "goveje" prsi! Le če bi jih opekli v kosu in potem zrezali, bi ohranile svojo gosjo sočnost, toda tudi tako, priznam, še niso bile podplat.

Ocvrt postrvji file na zelenjavni rižoti je dokazal, da sta lahko dve jedi istega recepta povsem različni (glejte Široko pred tednom dni), toda po okusu je zmagal Kličkov kuhar. A le zato, ker sem se ribe naučil jesti takrat, ko je Drava še imela ribiče. Kajti tisti, ki pride h Kličku brez tovrstnega znanja, se, oprostite, zadavi s "filetirano" postrvijo, ki ima skrite čisto vse kosti pod ocvrto obleko iz drobtin in bučinih semen. Toda zato je bila zelenjavna rižota takšna kot ste jo vajeni z dobre štajerske ohceti.

Lokalni vinski junaki

Obe sladici sta bili posrečeno izbrani, saj je bilo kuhano jabolko primerno nadaljevanje lahkega ribjega menija, orehovi štruklji, potopljeni v med, pa so polepšali sestanek pri drugem ribniku. Toda... Kuharju ni uspelo karamelizirati oranže, jedcu pa ni uspelo pomarančnih kolobarjev spraviti na žlico. Pa smo spet pri filetiranju.

Kličkov vinski list je vzorčen, četudi ne ponuja preveč vin na kozarec. Pohvalno je, da favorizira lokalne junake (Gaube, Protner, Valdhuber, Vinag), pohvalno, da klet na vašo željo spremenijo v vinski kotiček, in pohvalno, da lahko vina junakov kupite tudi za domov. Toda, zakaj je natakar ob takšnem vinskem listu začel najprej naštevati: "Merlot, teran, refošk...", potem pa skrival steklenice (prinesel natočeno), namesto da bi se hvalil z njimi?

Pa še zadnji Kličkov "toda odstavek"... Toda, spoštovani dobrojedci, četudi je vsaka jed ob sestavinah z recepta imela še kak kiks, je treba Kličku priznati nekaj: morda res ni tako, kot si je zamislil vitez, toda vse jedi so okusne in še zmeraj je to največ (in najbolj novo) kar premore Maribor znotraj mestnega obzidja.Komentar bralcev:

25. 9. 2006: Nekakkrat smo bili v zadnjem času tukaj. Vedno je bilo odlično - odlična hrana,vino smo dobili tudi po deci, prijazno osebje,lep zunanji vrt s cvetjem.
Nekatere jedi so izjemno dobre (izpostavil bi juhe), druge spet niti povprečne ne (čeprav v jedilniku delujejo izjemno simpatično - od lani jeseni se npr. spomnim jedi s kostanji, ki so bili napol surovi, nasploh je bila tista jed eno veliko razočaranje). Škoda. Ponudba vin okoliških vinogradnikov bi lahko bila boljša. Včasih je tudi parkiranje problem, kljub velikemu parkirišču (vendar to ni njihova krivda). Postrežba spominja na čase izpred 20 let (kar je v tej gostilni že ves čas tradicija - ko hočejo delovati prefinjeno, izpadejo smešni, zadnje čase so pač preprosto taki kot so...).


Dodatni podatki

Kako do tja:  Sredi mariborskega parka, na koncu promenada pri drugem ribniku

Regija:  Štajerska

Značilnost:
slovensko

Naslov:  Ribniška 9, Maribor

Telefon:  02 234 4170

Zaprto:  nikoli

Lastnik:  TGP Pohorje

Kuhar:  vodja kuhinje Ljubica Šafran, zasnova Drago Medved in Branko Podmenik

Cene:  opisano kosilo za dva je stalo 7.350 tolarjev; prvi menu 1.800, drugi 2.100, tretji 2.600 in četrti 3.300 tolarjev. S cenami ne pretiravajo.

Jedi:
iz zakladnice slovenske kuhinje, prirejeno sodobnim časom

Plus:
jedilni list ve, kje je doma, kakšno vreme je zunaj, kateri mesec in katero leto je na koledarju; kulinarična zasnova, ki tudi drugim kaže pot; Kliček je gostilna, v katero te ni strah peljati gosta.

Minus:
med zasnovo in njeno uresničitvijo pa je še veliko toda...; lažje je, skratka, napisati, kot pa to narediti. Najbrž pa to velja tudi za to pisanje.

Dodatno:
vinski kotiček, park

Leto obiska:  2005

Ponoven obisk:   vsekakor, saj jedilni list ponuja dovolj, da ni dolgčas   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND