Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (75 od 100)


Gostilna ocenjena 27 krat

Hrana:
27 krat
Vina:
27 krat
Postrežba:
27 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
27 krat
Cena/kakovost:
27 krat

Ocenite gostilno
 

Pokušina za sladkosnede: majhno, a sladko


Bujta repa in koline, obilje okusov, namesto obilja krožnika


Srna, na nizki temperaturi, v špinačnem ovoju in vodni vlivanci


Četrta in peta generacija Rajhovih ter sveži buhteljni, za slovo in na svidenje

 
Gostilna Rajh, Bakovci, 5
Dobrodošli v tradiciji in prihodnosti!

Prekmurska gibanica je najbolj znana slovenska sladica, prekmurski bograč pa najbolj znana prekmurska jed. Obe pa sta najboljši pri - Rajhu. Potemtakem Rajhovim, pri katerih je druga generacija čez osemdeset, a še vedno v kuhinji, tretja v penziji, a vsak dan med gosti, četrta gospodari, a skupaj s starimi in mladimi, peta pa že obiskuje gostinsko šolo, a v Avstriji, ne bi bilo potrebno še naslednjih sto let drugega kot mešati tri vrste mesa v kotličku in zlagati štiri nadeve in dva testa v pečici. Toda potem bi bil Rajh le dobra stara slovenska gostilna, kakršnih je - na srečo! - v Sloveniji še nekaj. Toda Rajh, z gostinsko tradicijo od 1886. leta, ni stara, temveč nova gostilna! Zato, ker je vzorčni primer - nove slovenske kuhinje!


Nova slovenska kuhinja je družinska. Zato Nace vedno pride, četudi igra s prijatelji karte. "Tanja mi je rekla, da moram gospe pozdravit." Potem pa mora priti Tanja, da mu pove, da ga prijatelji čakajo… Zraven prinese še domači špeh. Dobrodošli v tradiciji in prihodnosti!

Tradicionalne jedi

Rajhova odlika ni le v tem, da spoštuje in neguje tradicionalno prekmursko kulinariko. Še bolj je v tem, da to tradicijo nadgrajuje! Prekmurska kulinarika je že po definiciji težka, a Rajh jo je uspel "stanjšati", čeprav se ni odpovedal bistvu.

Pozabite na velike porcije. Celo prekmurska gibanica, z vsemi plastmi vred, je na sladkem krožniku le četrtinka običajne. Zato, da je lahko zraven še repin rejtaš, prekmurski štrudel iz repe in orehov, ki pa ga je mogoče jesti zgolj dva tedna (novembra) v letu. Za preostale tedne pa: sorbeti, bazilikin, bučin in jurkin, mala palačinka z marelično marmelado in mala bučna tortica, hladna čokoladna strjenka in opita kostanjeva strjenka, pa… (glejte: nove jedi).

Pozabite na težke omake. Raje vprašajte, kdaj bodo spet zgodaj vstali in dolgo kuhali volovski rep, z rdečo čebulo in rdečim vinom. Kajti, ko boste pojedli do polovice, bo prišel gospodar z novim loncem. "Tako, zdaj pa je potrebno to dvoje pomešati," in bo repu dodal svinjske tačke, toda ne v juhi. Na golaž, z belo čebulo! Stavim, da niste vedeli, kako okusni so lahko vaši prsti. Kar oblizujte jih, ob takšni jedi in v takšni gostilni je to dovoljeno.

Pozabite na mastne pečenke in debele koline. "Povitnica je ravnokar spečena. To morate poskusiti. Meso samo flamovina in krača, sicer pa prosena kaša v svinjski mrežici." Nikjer drugje jih več ne delajo, pri Rajhu pa teče po bradi. Ko gospodar (v penziji) opisuje, kaj počne mama v kuhinji. Toda ta mlada ni nič "boljša". In njen ni le za slaščice. Bujta repa pa ne za malico, pač pa za velik porcelanski krožnik, da se na njem koline kar izgubijo. Tako majhne so, da bi jim v Španiji rekli tapas. Majhna krvavica, majhna kašnica, majhna prosena. Vse napete, vse sočne, vse polne okusov začimb, mesa, tradicije.

Nova slovenska kuhinja

V kotličku, kar sredi terase, je prekmurski bograč, ob zvokih otroške Lange. Ker je to šele dobrodošlica, so kosi mesa manjši, tisto temnejše pa je srna. Gospodar je strasten lovec, toda bolj padajo fazani. Njihova juha je lahka, žametna, skoraj bela. Ajdov kruh pa je črn kot oglje. Odkar v deželi ajde ajda več ne raste, tudi takšnih kruhov ni več. Rajhovi dobivajo moko iz starega lendavskega kamenega mlina, ki pa ajdo uvaža iz Madžarske. Še vedno bližje kot iz Kitajske ali Rusije. Na kruhu je račja pašteta z nekaj brusnične marmelade. Pašteta je tudi v tubah za zobno pasto. Pozna se zetov vpliv, ne le pri sladoledih.

Ker čemaž še ne cveti, temveč zeleni po vlažnih travnikih ob Muri, je čemaževa juha temno zelena in rahlo pekoča, pa prav nič modno spenjena in smetanasta. Prava domača, skratka, toda ne v jušniku, ki bi jo razvrednotil, saj je za njo v vrsti še preveč okusov, ki čakajo pohvalo.

Ben Rye je sladki muškat (zibibbo) s sicilijanske vulkanske Pantellerie, letnik 2007, s kakšnimi 150 grami ostanka sladkorja iz sušenega grozdja, vendar s kar 14,5 volumenskega deleža alkohola. Teče kot pomarančna omaka - z vonjem suhih fig, medu, morskih zelišč in okusom sladkih marelic in vinogradniških breskev -, v kateri se kopa čokolada, ki ovija hitro opečene rezine gosjih jeter. Zraven, za popolnost okusa, je še mandljev upognjenec. Na tej ravnici, tako blizu Madžarske, foie gras ni modnost, temveč logičnost.

Iz tiste krušne lendavsko-madžarske ajde so valvice, valoviti ajdovi rezanci, ki so bolj trdi kot al dente, kar pomeni, da so prekmurski in ne italijanski, saj so v bučni omaki olja in semen, z domačo skuto, ki je dolgo visela in kapljala. Krožnik krasijo cvetovi mlade in divje koprive, kozarce pa Verusov sivi pinot, 2008, svež, še čisto mlad, toda že dovolj pikanten, da se ni ustrašil težkega dela.

Srnin hrbet v ovoju špinačnega testa. Da so bila gosja jetra pred tem lepša, jih je kuharica skrbno parirala in obreznine drobno sesekljala. Z njimi je premazala srnin hrbet, ki ga je pekla le na 62 stopinjah, da je dobil lepo rožnato barvo, meso je ostalo mehko, sok pa enakomerno razporejen. Kot Steyerjev vinski sok (Steyer Mark, cuvee, 2004, suho), pol-pol modrega pinota in zweigelta, pol-pol novih in starih sodov (15 mesecev), pol-pol letnikov, ki so zanj dovolj dobri (2005 ne bo, 2006 še čaka), ki priča, da na Štajerskem zraste tudi vrhunsko rdeče vino.

Bučna tortica ni pečena, testo je iz bučnih semen, masla in sladkorja, zgornja plast iz maskarpona z jogurtom, malinami in borovnicami, zraven je pehtranov sladoled. Slaščičarska preciznost, v obliki (manj je več), okusih (bučnost) in ideji (poroka tradicije in sodobnosti).

Zakaj obiskati?

Da vidite, da slovenska kulinarika niso le razredčena goveja juha, postan pražen krompir in izsušena svinjska pečenka. Da vidite, da slovenska kulinarika nima le preteklosti, temveč tudi prihodnost. Da spoznate tradicionalno družinsko slovensko gostilno, kakršnih je premalo!

Komentar bralcev:

17. 12. 2014: Z eno besedo SUPER! Zanimive in dobre jedi, estetska dekoracija in prijazna postrežba.
9. 11. 2014: Ocena vaše ponudbe je odlična.Še bomo prišli. Tatjana Pačnik
2. 10. 2014: Umetniki v kulinariki! Kapo dol!
18. 3. 2013: Juha postrežena mlačna! Ponujanje pijače pred jedjo-še zmeraj! Izbira vin več kot skromna! Hrana je na krožnikih izsušena-očitno je čakala na natakarja. Sladice-dolgčas!
28. 8. 2012: Sveže in domače. Če slediš sezonski ponudbi ne moreš zgrešiti. Bučna tortica - odlično!
6. 5. 2012: Najprej sva bila malo skeptična, da bo prva postojanka v Prekmurju ravno pri Rajhu (kaj potem sploh še ostane?!), vendar je bila skrb odveč. Odšla sva precej hladna, tako glede hrane kot postrežbe, morda celo malo poparjena zaradi cene - pač glede na prvi del te povedi. Špargljeva juha je sicer imela potencial, vendar je bila tako slana, da je nisem mogla pojesti ne glede na lakoto in ljubezen do špargljev. Natakarju sem morala 3x povedati, v čem je problem, da odnaša napol polno skodelico, pa še mi ni čisto verjel. Hm?:-( Smuč korektno počen, vendar popolnoma abotnega okusa, pravzaprav je bil tak celoten krožnik. Enako je svoj krožnik opisala boljša polovica (svinjski medaljoni z gobjim paprikašem). Vtis so popravile sladice, ki sva jih sicer morala vzeti za s seboj. Retaš je bil zelo dober, bučna tortica ljubka, vendar nič za ovacije. Ampak pri Rajhu vam zaračunajo embalažo za s seboj, in to ne malo! To pa malo zmoti. Vsekakor sva v nadaljevanju najinega obiska teh krajev jedla tudi boljše, predvsem v eni od gostiln, ki je tudi omenjena na tej strani.
29. 8. 2010: Jeunes Restaurateurs d\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\' Europe, preddeverje mišelink. Pa Rajhova ta mlada gostu, za katerega ve, da ni od včeraj, poreče \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Vinske karte nimamo; lahko vam pa vsa vina predstavim kar sama.\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" Ne, tako pač ne gre. Ob vedno dobri hrani, pa malo kratkem vinskem naboru in solidni strežbi bi se Rajhovi morali vendarle zavedati, da so zdaj v družbi skoraj najboljših v Evropi. S takim pristopom tam ne bodo mogli ostati.
29. 9. 2009: Avgusta letos - odlično, morda so si le hodi sledili z nekoliko preveliko naglico.


Dodatni podatki

Kako do tja:  izvoz Bakovci; takoj na začetku vasi

Regija:  Prekmurje

Značilnost:
prekmursko

Naslov:  Soboška ul. 32, Bakovci

Telefon:  +386 (0)2 543 9098,

www:  www.rajh.si

E-pošta:  info@rajh.si

Zaprto:  ponedeljek; odprto od torka do petka med 10.30 in 22. uro, v soboto med 11. in 22. uro, v nedeljo in ob praznikih med 11. in 16. uro

Lastnik:  Tanja in Damir Pintarič, Ignac Rajh

Kuhar:  Metka Jerebic

Cene:  hladne predjedi 4 do 8, juhe 3,20 do 3,90, tople predjedi 4 do 8, glavne jedi 6 do 16, sladice 2,50 do 4; degustacijski meni 35 €

Jedi:
tradicionalna prekmurska kulinarika na način nove slovenske kuhinje

Dodatno:
članica slovenskega Chaine des Rotisseurs, kulinarčni spominki

Leto obiska:  april 2009

Ponoven obisk:  obvezna prekmurska postaja   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND