Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (34 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 

Dobro je bilo, a le (ješprenj in) potica


Piščančja obara, a le v plastiki


Hamburger, a le po imenu


Idilična snežna restavracija, a le od daleč

 
Smučišče Kranjska Gora, Kranjska Gora, 1,5
Hitra hrana na snežni plaži

Snežna plaža Kranjska Gora je največja slovenska fast-food prehranjevalnica! Od Kekca do Bedanca je na petsto snežnih metrih, s čudovitim pogledom na Vitranc in smučišča, s katerih se vse vlečnice in sedežnice zlivajo na plažo, večinoma pod vedrim nebom, na dobro urejenih lesenih podijih, pa tudi pod strehami, lesenimi in šotorskimi, v kulisi prenovljenih in sodobnih hotelov, dobesedno sredi edine slovenske prave smučarske vasi, klopi in stolov za kakšnih tisoč lačnih smučarjev, sprehajalcev, mamic z otroci, Angležov, Srbov, Hrvatov, Skandinavcev in celo Slovencev. Skratka, prava plaža!

Iščemo fotografa! Tistega, ki je za HIT poslikal hrano za plakate in oglasne table, ki jih je polna vsa kranjskogorska smučarska plaža. Javi se, lepo prosimo! Ti si nam zadnje upanje. Samo ti, dragi fotograf, nam namreč lahko pomagaš. Da najdemo tisto kuharico, ki je skuhala hrano, ki si jo poslikal. Da najdemo vse tiste krožnike in skodele, v katerih si to hrano poslikal. Da s tvojo pomočjo mi, smučarji kranjskogorske plaže, končno okusimo vse tisto, kar moramo sedaj le - gledati. Usmili se nas, spoštovani fotograf! Veš kako nam sline tečejo, ko zremo tvoje lepe slike, pred nami pa je na mizi to, kar lahko prebereš v nadaljevanju.

Snežna plaža Kranjska Gora je največja slovenska fast-food prehranjevalnica! Od Kekca do Bedanca je na petsto snežnih metrih, s čudovitim pogledom na Vitranc in smučišča, s katerih se vse vlečnice in sedežnice zlivajo na plažo, večinoma pod vedrim nebom, na dobro urejenih lesenih podijih, pa tudi pod strehami, lesenimi in šotorskimi, v kulisi prenovljenih in sodobnih hotelov, dobesedno sredi edine slovenske prave smučarske vasi, klopi in stolov za kakšnih tisoč lačnih smučarjev, sprehajalcev, mamic z otroci, Angležov, Srbov, Hrvatov, Skandinavcev in celo Slovencev. Skratka, prava plaža! Z gostinsko ponudbo, ki prav nič ne zaostaja za morsko v kakšnem odmaknjenem peščenem zalivu. Tudi tam imajo podobne toasterje in friteze, s plastičnimi vilicami in krožniki vred.

Krapi z mezlom in kocli

Oštarija oglašuje novo ponudbo z vonjem po domačih jedeh in prelepim pogledom na Vitranc, postreženih v lončenih posodah. "Žganci z domačim kislim mlekom, kranjska klobasa kuhana v rdečem vinu na hrustljavi rukoli, rateški krapi z mezlom ali ocvirki, kmečka ponev iz svinjskega medaljona ovitega s slanino v žajbljevi omaki, pečeno postrvjo oblečeno v ajdo, za sladokusce pa sladki rateški krapi s kocli, špecli z lešniki in čokolado, vinski šado z gozdnimi sadeži." V resnici pa Vitranc v megli, od obljubljene ponudbe pa zelenjavna juha, ki je bolj spominjala na obaro, in telečja obara, ki je bolj spominjala na čebulno juho. Kamin je bil hladen, takšna je bila tudi obara, v kateri je bilo sicer veliko trav, tudi nekaj kosov pravega mesa, dva pretrda vodna žličnika in nekaj odmrznjenega korenja, toda pogrela, kaj šele navdušila, pač ni. Morda bi pa morala naročiti pleskavico, čevapčiče ali pa kar odojka?

Pri Gorenjcu je bila na obeh straneh okroglega točilnega pulta gneča. Gostje, v glavnem z angleškim naglasom,  so pridno čakali na hamburgerje, pri tem pa so jim sline kapljale kar na električni žar, ki ga je na drugi strani pulta upravljala natakarska kuharica. Najbrž jim je bilo všeč, kako je z veliko zajemalko maščobe obujala k življenju izsušene lepinje, preden jih je polagala na ožgano ploščo… Lojnate vonjave so se nama zaletavale v jabolčni zavitek, ki je prišel sicer iz toplotne vitrine, da sva ga lahko z letalskim priborom celo razrezala. Bolj fast food se ne da. Oziroma, bolj angleško…

Pehtin lonec je samopostrežna restavracija, s piščančjo obaro z obiljem zelenjave, toda konzervnega porekla. Fižol je bil tako razkuhan, da so od njega ostale le niti, ki so se ovijale okrog izrezbarjenih kolobarjev korenja in velikih kosov majhnih koruzic. Moka v obari ni tako motila kot obilje maščobe, za katero pa tisto bedrce baterijskega piščanca, sicer prav sočno, ne morem okriviti.

Hamburger v akciji

Vse te kulinarične dobrote, ki so jih polni vsi kozolci, okna in  oglasne table okrog in okrog snežne plaže, v obliki učinkovitih Hitovih plakatov, ki so videti neprimerno bolj profesionalno od nadebudnih računalniških izpisov jedilne ponudbe na drugih (ocenjenih) slovenskih smučiščih, v Kranjski gori - čisto drugače od teh plakatnih slik - servirajo v najbolj cenenih plastičnih posodah, ki jih niti na piknikih več ne uporabljamo, vključno s prav takšnim priborom v celofanu. Resda je higiensko neoporečen, toda od njega tudi ne moreš pričakovati, da bo kaj okusnega prerezal.

Edino neplastično izjemo sva doživela pri Bedancu. Kuharico, prava, ne kakšna priučena študentka, je zvrhano napolnila ješprenj v keramično skodelo, kar je bila edina z užitkom zaužita jed v celem dnevu sprehajanja po največji slovenski zimski plaži. Sta pa k tej oceni svoje dodala tudi oba kosa domače orehove potice, ki sva si ju privoščila na koncu, ko so v kuhinji po temeljitem iskanju našli ceno zanjo.

Kljub tej (edini) pozitivni izkušnji pa je prav Bedanec sinonim kranjskogorske izpuščene gostinske priložnosti na smučišču. Od daleč je tisti zastekljeni kozolec videti prav idilično, kot da je v njem, prav sredi smučišča in najlepših slovenskih gora, majhna restavracija ob belo pogrnjenih mizah in svečnikih. Ko pa prismučaš bližje, uvidiš, da je to le ropotarnica prazne embalaže… Žal, tak okus ima tudi ponudba hrane na plaži!

V Sporty bar, ki je na plaži eden redkih, če ni kar edini, ki ni v Hitovi kulinarični floti, naju je zvabil napis Akcija hamburger 4 €. "S čim," je vprašal upravitelj dveh električnih žarov s pokrovom, s katerih bi sicer pričakoval toast s sirom in šunko. "Majoneza, gorčica, čebula, kečap ali ajvar?" Kot nepoznavalec kranjskogorskih smučarsko-kulinaričnih navad sem izbral le eno in potem tako tudi - dobil. Dva kosa prevelikega kruha, vmes le po zunanjih straneh opečen podplat mesa, ki je bil v sredini še povsem surov, čezenj pa zajemalka kečapa. Bilo je: joj. Toda akcijsko!

Zato sva morala preizkusiti še hamburger pri sosedih, ki so za fast food pravzaprav specializirani. Med opazovanjem postopka v Rožletovem burgerju sem si zapisal recept. Prerežite  lepinjo in ker je ura že čez poldan, jo poškropite z vodo. Razmočeni kruh na hitro, le za nekaj sekund, položite na električni žar. Spodnjo polovico obložite z zunanjim listom zelene solate, čeznjo pa iz plastenk nabrizgajte majonezo, kečap in gorčico ter v omako potunkajte tri debele kolobarje bele čebule. Na vrh dajte pred eno uro opečene podplate iz mletega mesa. Pokrijte z zgornjo polovico razmočene lepinje in zavijte v tanko papirno servieto, ki jo pritrdite na vrhu z zobotrebcem.

Žal je bil tudi ta rezultat enak: joj. Le cena, na srečo, ni bila v akciji. Tukaj je stal hamburger 2,5 evra.

Zakaj obiskati?

Kranjska Gora je idilična. V Kranjski Gori sem se že odlično smučal, v kranjskogorskih gostilnah sem že odlično jedel, v kranjskogorskih nočeš sem se že čudovito zabaval. Tako kot sem jedel že tudi dober ali pa kar odličen fast food. A ne na kranjskogorski snežni plaži.Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  sredi Kranjske Gore

Regija:  Gorenjska

Značilnost:
na hitro

Naslov:  Kranjska Gora, snežna plaža

Telefon:  04 5809 400

www:  www.kr-gora.si

Lastnik:  HIT

Cene:  dnevna smučarska karta 28; ješprenj 5, telečja obara 5, zelenjavna juha 2, hamburger 2,5 - 4, jabolčni zavitek 2, potica 2, kuhano vino 1,90

Dodatno:
največja slovenska gorska turistična vas

Leto obiska:  februar 2009

Ponoven obisk:  ko bo boljše   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND