Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (39 od 100)


Gostilna ocenjena 3 krat

Hrana:
3 krat
Vina:
2 krat
Postrežba:
2 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
3 krat
Cena/kakovost:
3 krat

Ocenite gostilno
 

Sladice pod kozolcem na Jurgovem


Sirovi štruklji z brusnicami iz picerije Planja


Polovica jelenove klobase s krepkim tihožitjem v Uniorčku


Na Rogli je toliko snega, da bodo na Mašin žagi kuhali še maja

 
Smučišče Rogla, Zreče, 2
Kot v dolini, tako na planini

Povprečen obiskovalec slovenskih smučišč je zgolj - lačen. In pri tem prav nič zahteven. Najstnik hoče hamburger, osnovnošolka pico, mulc pomfrit, mama gobovo juho, ata pa pasulj. Pa hvala, ker pospravljate pladnje za seboj.

Koča Jurgovo. Samopostrežna restavracija, v zraku visi polno računalniških izpisov s ponudbo jedi, ki so klasične, ocvrte, pečene, z žara in iz lonca. Veliko je pohorskih in smučarskih pridevnikov. Pohorska rezina, smučarska malica, pohorska malica, pohorski lonec. Slednji je v grelnem loncu, znanem iz menz. Cena pet evrov. Skodelica je lončena, kot povsod na Rogli. Zajemalka se že dotika dna, enolončnica v hladni skodelici je na poti mimo blagajne do mize hladna. Četudi je pohorski lonec najboljša kulinarična pogruntavščina, kar jih je bilo na štajerskem smučarskem koncu v zadnjih dvajsetih letih, četudi je na Rogli v njem vse, kar bi naj bilo (kaša, gobe, slanina, več vrst mesa), jurgovski ne prepriča. Mlačna, četudi ta najbolj, ni le vsebina. Smučarja mora hrana pogreti, od zunaj in od znotraj.

Pohorska rezina je slaščičarski izdelek, ki ima s Pohorjem toliko skupnega kot Eskimi z jabolki in Kalifornijo. Čeprav je pri slednjih, kot dokazuje Eskimska vas (topel jabolčni sok in malibu), lahko to prav posrečena kombinacija, je pri rezini - ponesrečena. Borovnice, jagode, ribez, rozine, barvne plasti biskvita in veliko slaščičarske margarinaste kreme neuspešno skušajo prepričati, da so zrasle v gozdu… Žal rezino odlikuje le sladkost, pa še ta le zato, ker je zunaj minus deset stopinj, sladkor pa daje energijo.

Vseeno pa je ponudba, ki je ne nudi le Jurgovo, temveč vsa Rogla, saj ima kompletno gostinstvo na snegu enega šefa, dobra. A tudi in hkrati slaba! Dobra zato, ker si vsak najde kaj zase. In, priznajmo, takšen kot je nivo gostiln v (slovenski) dolini, je tudi na planini. Oziroma, če se spodaj prilagaja gostom, bi bilo zgoraj preveč iluzorno, da bi jih namesto prilagajanja vzgajal. Povprečen obiskovalec slovenskih smučišč je zgolj - lačen. In pri tem prav nič zahteven. Najstnik hoče hamburger, osnovnošolka pico, mulc pomfrit, mama gobovo juho, ata pa pasulj. Pa hvala, ker pospravljate pladnje za seboj.

Čelade in treznost

In hkrati slaba… Ker je preširoka. Pravzaprav ni česar ni. Zaradi tega trpi nos, saj se vonjave z žara, iz friteze in mikrovalovne pečice tepejo med seboj in lepijo na obleko, ki se čudi, kako se ji lahko godi kot v dolini, če pa je sredi gozdov, ki so zaliti s tremi metri snega.

Pobeg pod sneg je zato najboljša rešitev. Na Rogli so igluji na Jurgovem, bar pa še pri Planji, tako da je priložnosti za uradno pijačo Eskimske vasi dovolj. 0,3 vodke in 0,2 jabolčnega likerja zažge, toda po vseh tistih klobasah in močnatih enolončnicah enega eskimčka prenese tudi smučarski alkotest. Mimogrede in pohvalno: resda je bilo mrzlo in brez sonca, toda tako na Krvavcu in Rogli je presenetilo, da so smučarji neprimerno bolj jedli kot pili. Na smučiščih je vedno več čelad, v glavah pa vedno več treznosti.

V Uniorčku sva poskusila jelenovo klobaso, nekakšno pohorsko inačico kranjske klobase, ki jo na Rogli servirajo s čebulo in zaseko. Ideja kuhane divjačinske klobase je vsekakor dobra, izvedba pa precej manj. Pogreta v mikrovalovki, ob njej kolobarji zaseke iz trgovske ponudbe, čebula, ki je smrdela pod nos, ajvar, ki ni vedel, kaj tam počne, hren iz kozarca, ki ga je zanohtalo, ter kruh v obliki hot dog štručke, ki se je zaradi mikrovalovke raztegoval kot guma. Ta klobasa bi lahko bila hit. Pa četudi z zaseko, ki pa mora biti iz domačega "kiblflajša". Ali pa le s hrenom, ki pa mora biti sveže nariban. Pa na kak domiseln in ličen lesen pladenj jo dajte, da bo zadišala pod nos in zaplesala v oči.

Na Mašin žagi sva obujala spomine. Nazadnje sem bil tam pred, vsaj, petnajstimi leti. Pa se do danes ni, skoraj, nič spremenilo! Koča je, oprostite, toda res nima smisla biti fin in vljuden, obupna! Kaj pomaga res kakovostno srnino meso, sočno, mehko, okusno, v prav spodobnem golažu, pa res domača gobova juha, z mešanimi, res gozdnimi, gobami, drobno zrezanim krompirjem, v lončeni skodeli, če pa je ambient kot po dvajsetih letih gospodarske krize. Kakšne mize, kakšni stoli, kakšen hlad... Še golaž je zeblo. Pa sem ga skušal pogreti s kozarcem rdečega konjičana. Natakarica je prijela "jogurtov" lonček, da sem jo milo prosil. Pravega kozarca nimate? Imajo, le umili so ga nazadnje z lanskim snegom.

Štruklji za nov izziv

V piceriji Planja sva se sladkala. Električna peč je zamaskirana v krušno, testo za pice je industrijsko, toda zato so bili skutini štruklji z brusnicami najboljše, kar nama je ta dan ponudila smuka od koče do koče na Rogli. Sicer z obiljem umetne smetane, sicer očitno iz repertoarja hitre hrane, toda vseeno vroči, lepo topljivi in z okusom. S štruklji bi se dalo na snegu povedati še več lepih zgodb! V juhi, zabeljeni z maslom, drobtinami ali ocvirki, polnjeni na sto načinov… Mislim, da ne bi bil vesel le želodec, temveč tudi smuči. Kakšna muka jim je vijugati, ko je njihov lastnik prebolel za malico veliki hamburger, za kosilo veliki pasulj s klobaso, za žejo tri pire in za večerjo črpanje želodca…

Skratka, Rogla, ki je smučarsko dobro urejena in ima stacionarni turizem razvit zelo dobro, ima na področju gostinske ponudbe še veliko prostora za ustvarjalnost. Zaenkrat je pica o sole mio, burek sirov in mesni, bageta s tuno in šunko, hot dog v štručki…, vsa ta ponudba pa na belih listih papirja, ki jih tajnica iz pisarne v dolini iz svojega računalnika pošilja na Roglo, da jih lepijo povsod, kjer je le nekaj praznega prostora na stenah in oknih. Nič čudnega, da ima vse potem tudi takšen okus, da je nastalo v pisarni, ne pa v kuhinji. Oziroma: Rogla potrebuje predvsem gostinsko konkurenco!Komentar bralcev:

24. 2. 2009: Pozdravljeni, tudi jaz sem obiskal že precej smučišč v tujini kot doma in moram povedati, da je ponudba na Rogli dokaj dobra. Ponudba, kot ji imajo na Jurgovem in ostalih objektih je primerna povpraševanju, saj ne vem kako bi se predvsem mladi zadovoljili s samo štruklji, ali pa žganci. Čeprav pa sem jedel v tej restavraciji tudi odlične gratinirane štruklje, kot jih doma naredi moja mama. Primerjajte kdaj tudi s samopostrežno restavracijo v Šparih in videli boste, da je tam pa res vse iz vrečk in umetno, zato je lahko cena smešna. Prehranjevalne navade nas Slovencev se na žalost spreminjajo. Pa predvsem mi mlajša generacija si na smučanju raje privoščimo enga fajnega dunajca s pommesom al pa kak hamburger, kot pa štruklje v juhi. Na žalost, hotel pri mami je še vedno zakon.
16. 2. 2009: Pozdravljeni, Lepo, da ste ste se lotili pregleda gostinske ponudbe na slovenskih smučiščih. V zadnjem prispevku o Rogli, ste bili kar malo preveč pikri. Ker tudi jaz poznam njihovo ponudbo, se nebi čisto strinjal z vašo oceno.


Dodatni podatki

Kako do tja:  skozi Zreče po dobri asfaltni cesti na zreško Pohorje

Regija:  Štajerska

Značilnost:
slovensko

Naslov:  Rogla, Zreško Pohorje, Zreče

Telefon:  03 757 71 00

www:  www.rogla.si

Lastnik:  Unior d.d.

Cene:  dnevna smučarska karta 28; pohorski lonec 5, srnin golaž 6, gobova juha 3, pol jelenove klobase 4,50, pohorska rezina 2,10, sirovi štruklji 4,80, borovničev zavitek 2,60, čaj 1,20

Jedi:
enolončnice, pice, klobase, odmrznjeni program, žar

Dodatno:
90 ha smučišč, 12 km smučarskih prog, kapaciteta naprav 15.000 smučarjev na uro; Eskimska vas, adrenalinski park, hotelski kompleks in bungalovi, športna dvorana

Leto obiska:  2009

Ponoven obisk:  zaradi smuke   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND