Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (51 od 100)


Gostilna ocenjena 2 krat

Hrana:
2 krat
Vina:
1 krat
Postrežba:
2 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
2 krat
Cena/kakovost:
2 krat

Ocenite gostilno
 
 
Balkan express, Pernica
Med vzhodom in zahodom

Pirot na jugovzhodu Srbije povezuje vzhod in zahod, Balkan express v Mariboru pa stare jugoslovanske in nove slovenske čase - Ob mesu z žara, ki ga je največ na Loševi sablji, tudi srbske specialitete iz lončene posode

Pravzaprav boljša lokacija skoraj ni mogoča. Tako blizu mesta, pa vseeno izven. Tako blizu prometne ceste, pa vseeno nad njo. Tako blizu meje, pa vseeno dovolj stran. Tako blizu gostinski konkurenci, pa vseeno bližje mestu od nje.... Toda vseeno je ta lokacija v Pesniškem dvoru dolgo bila kot zakleta. Čeprav ni bila sama nič kriva. Toda to vemo šele sedaj, ko je novi najemnik končno in očitno našel pravo ponudbo. Nič ni bilo z grškimi stebri, nič ni bilo z ukrajinskimi plesalkami, nič ni bilo z ameriškimi picami. Priti je moral jugovzhodni srbski roštilj, da je nekdanji Kalypso znova oživel.

Ambient je pravšen. Za razbijanje kozarcev, namreč. Ker je dovolj prostora za kolo. In ker so stene oblepljene s preprogami. Četudi prevladuje modra barva. Toda saj zato je, najbrž, na mizah v solnici tucana paprika namesto popra.

Telečja kremna čorba

Glede na hudo konkurenco roštiljev in čevapov v Mariboru, najbrž je samo picerij še več, je Balkan express moral ponuditi še nekaj več. To mu je dobro uspelo, saj je ravno s tem ustvaril primerjalno prednost. Sač (pod peko, jagnjetina, teletina ali odojek v lončeni posodi, s krompirjem, čebulo in papriko) in čorbe naredijo iz express žara pravo restavracijo, ki jo še dopolnjuje nekaj specialitet, ki jih razlikujejo od konkurence (ocvrti vampi, sarma s trto po pirotsko, pečeno zelje podvarak, sablja kneza Miloša). Očitno je Mitja Nikolič uporabil formulo, ki mu uspeva že v Košakih, kjer ima picerijo Ali. Čeprav ni nič posebnega, se jih vseeno nemalo vozi tja na pice, ki so malo drugačne. Iz Košakov proti Pesniškemu dvoru pa je le malo dalje, vsekakor pa v isti smeri.

Polnjena hišna pečena paprika, ocvrta v jajcu, sicer ni bila najboljši začetek. Uporabili so namreč kislo papriko, ki se je s kislostjo stepla v okusu najprej s sirom, potem pa še z jajcem. Podobna jed, toda v mehiški restavraciji, je neprimerno boljša.

Zato pa vse pohvale telečji kremasti čorbi, za katero sicer ne vem, od kod ji kremasta oznaka. Pravzaprav je to prav spodobna telečja obara, z nekoliko manj začimbami kot bi jih v "ajmoht" dala gorenjska babica, toda s prijetnim telečjim okusom, ki ga dajo majhne kocke sočnega mesa, z dodatkom korenjevih kolobarjev. Vsekakor morajo biti korenjaki po dopoldanski malici v Balkan expressu dobre volje in polnega želodca.

Takšne slave pa ne morem zapeti Balkanovemu mešanemu mesu na žaru, saj sta bili od vsega še najboljši vešalici, bela in dimljena, sploh najboljši pa ajvar, ki nikakor ni deloval kamniško. Vsi predstavniki mletega mesa, ki je, nenazadnje glavni del žara, pa so bili preveč klobasasti, zaradi zelo tanko zmlete mase, ki je bila nato enostavno preveč zbita in potlačena. To velja za čevapčiče, uštipce in pleskavico. Čeprav je bilo na krožniku dovolj čebule, ki v podobnih primerih priskoči na pomoč, ni pomagalo, saj je bila za opoldne preveč pekoča. Tam, kjer jo popaprijo in s tem omilijo, se njena sladka sočnost bolj poda k žaru.

Posušena polnjena paprika

Ker pa Balkan express očitno deluje po formuli ena - ena, kar pomeni, da po vsakem dežju posije sonce, je vtis mešanega mesa popravila pirotska polnjena paprika, ki jo v Pirotu pripravljajo iz posušene paprike, ki jo prekuhajo, napolnijo z mletim mesom, rižem in čebulo ter spečejo v lončeni posodi. V posebni skodelici ji dodajo še kislo smetano, ki jo tudi pri nas radi prelijemo čez "slovensko" polnjeno papriko. Vsekakor si pirotska zasluži ponovni lačni obisk!

Vse drugo je bilo v mejah že marsikje doživetega, kar Balkan express uvršča v povprečje mariborskih roštiljev: prebranac (prijeten okus po sladki čebuli), gurmanska solata (paradižnik in pečena paprika), lepinje (sveže, suhe, primerne za trganje) in baklave (dva kosa v porciji, zelo sladka in zelo zbita).

Skratka: Balkan express si je že našel klientelo in jo bo tudi obdržal. Takšne vrste gostiln na takšnih lokacijah so v naših krajih enostavno potrebne. Drugače bi bilo preveč lačnih in žalostnih.Komentar bralcev:

Jagenjček pod peko je bil odličen, baklava tudi ni bila napačna. Vina ne morem oceniti.


Dodatni podatki

Kako do tja:  Ob magistralni cesti Maribor - Lenart, pred Pernico.

Regija:  Štajerska

Značilnost:
žar

Naslov:  Pesniški dvor 11, Pernica pri Mariboru

Telefon:  02 640 6060

Zaprto:  nikoli

Lastnik:  Mitja Nikolič

Cene:  opisano kosilo za dva je stalo 6680 tolarjev, s čimer niso pretiravali

Jedi:
srbske specialitete z žara, izpod peke in iz lončene posode

Plus:
Balkan express ni le gostilna s srbskim žarom, temveč je prava srbska restavracija s pravimi srbskimi specialitetami.

Minus:
vseeno pa je v srbskih gostilnah najvažnejši roštilj, ki pa v Balkan expressu ni glavni.

Dodatno:
dovolj prostora za velike in vesele družbe ter za kolo

Leto obiska:  2005

Ponoven obisk:  ker je v Pesniški dvor bližje kot v Srbijo   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND