Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (73 od 100)


Gostilna ocenjena 25 krat

Hrana:
24 krat
Vina:
24 krat
Postrežba:
24 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
24 krat
Cena/kakovost:
24 krat

Ocenite gostilno
 

biftek z dijonsko skorjico in prepeličjim jajčkom v jurčkovi omaki


konfit račjega stegna z zelenjavno kremo in ohrovtom


gosja jetra s pistacijo in toplo hruško


rižota z gobicami in zeliščnim sladoledom


mozaik mariniranega lososa in brancina na koromaču
 
Valvasor, Ljubljana, 4,5
Seks v mestu

Seks v mestu... Ne, seks v stari Ljubljani! Carrie ljubi takšne gostilne. Malo manj njene visoke petke tlakovce Gornjega trga. Ker vsak, ki gre mimo, si ne more kaj, da ne bi pogledal noter. Ker vsak, ki je notri, se počuti kot bi seksal v New Yorku… Ali v katerikoli drugi veliki svetovni prestolnici. Pri tem pa sploh ni le "fancy". Nasproti Valvazorjeve rojstne hiše je Ljubljana dobila dizajnerski lokal pa še vrhunsko restavracijo.

Kar naenkrat so prijetno glasbo zmotili čudni šumi. Malo je mlaskalo, malo pa predlo. "Joj, oprosti, če pa je dobro," se je polnih ust opravičila z bedrco v roki. Kaj pa tako diši? Kot za božič. Klinčki in brinove jagode! V račkini ozimnici! Konfit je poskrbel, da je račje stegno ostalo sočno, čeprav se je kar samo luščilo s kosti. Zelenjavna krema je domiselno zamenjala običajni pire, ohrovtovi rezanci, le blanširani in izboljšani z račjim sokom, so poskrbeli za vzglavje, vse skupaj pa je začinil solni cvet. In Prinčičev merlot, nič težkega, lesenega, zvečer bi mu zmanjkale najlepše jagode, ki jih je dal Mulitu, opoldan pa je bil primerno mehkoben, žameten. Zaradi te račke bova za Martinovo izpustila gosko.

Preusmerjena Ljubljanica

Kuharji so naju pozdravili s hrenovo in špinačno kremo, v katero so zapičili pečeni parmezan, natakarji so v ruticah okrog vratu znali angleško, celo odlično, Valvasorjeva arhitekta pa sta s pomočjo stopnic in navigacije (zlatega zemljevida) preusmerila Ljubljanico, ki sta ji na stežaj odprla okna in vrata in ji izpod visokih obokov posvetila z zlatim paličastim lestencem. Ni kaj, Valvas or je eleganten, z usnjenimi klopmi, majhnimi mizami, prostorsko intimnostjo, potjo navzgor…, tako, da je mimoidoče (še) strah. Hodijo mimo in če je na vratih še pražnje opravljen sprejem, nesejo radovednost dalje. Na seks v mestu se je pri nas še potrebno privaditi.

Se pa splača poskusiti! Kostanjevo peno s hrenom, dimljeno orado in naribano jabolko z limono, na primer. Ali pa mozaik mariniranega lososa in brancina na koromaču. Čeprav se ponavljam, ne morem drugače: seksi! "Malo oljčnega olja?" in sva dobila še Sancinovo najljubše olje (iz belice, razkoščičeno) Bianchera iz Doline pri Trstu. "Zraven bo šel najboljše zelen," in je zadišalo po Batiču, pretoplem sicer, toda, je natakar bral Valvazorja, ki je že takrat pisal, da v Vipavski dolini trta lepo uspeva?!

"Tukaj bi šel zdaj sauternes," se je hitro nadaljevalo. "In to je slovenski odgovor nanj," je sledilo presenečenje. Kdaj sem nazadnje v naših gostilnah videl majhno Vinagovo steklenico chardonnaya, izbor, 1998?! Gosja jetra, na hitro opečena, solni cvet, pistacija, hruškova čežana in sled. Karamelizirana češnja? Višnja? "Ne, rdeča pesa," se je nasmejal natakar, ponosen na svoje kuharje. "Mladi so in vsak dan kaj izumijo. Včeraj, na primer, so naredili sladoled iz olivnega olja in škampov. Noro dobro!"

Danes pa rižoto s sladoledom... Na vrhu čep sira z zelišči, tako mrzel in trd, da je čakal vsak gib vilic posebej. Nabralo se je ravno nekaj kapljic, da so z njimi zajele ravno prav masten in na zob kuhan riž z drobno zrezanimi jurčki. Preprosta jed - čeprav je ravno rižoto pravilno skuhati, za vsakega gosta sproti, ena najtežjih kuharskih veščin -, ki je s sladoledno idejo prestopila v (naj)višjo kuharsko ligo.

Prepeličje gnezdo

Brez njega v slovenskih gostilnah (še) ne gre. Tudi Valvasor se ukloni večini, toda zato ga po svoje pokrije. Na bifteku je najbolj znana gorčica na svetu (iz Dijona), z drobtinami, jajcem in zelišči premazana, na sredini pa gnezdo. Prepeličje jajce se je celo malo razlilo (a lahko bi se še bolj) in barva mesa je bila vso debelino (skoraj) enakomerno rožnato rdeča. Najbrž ni bil 30 minut na sto stopinjah, a bil je v pečici in meso je bilo dobro uležano in kuhar dobro pozna svojo peč. Toda, kuhar se po omaki spozna! Luč, prosim. Svetloba prodira skozi temno in gostljato omako, ne odbija se od megle! Poskusite, prosim. Rahlo želatinasto? To je kolagen, ne moka ali škrob. Ti fantje ne morejo predolgo ponočevati. Saj drugače ne bi mogli tako zgodaj vstati. Pravi demi-glace.

Pri sladkanju smo preizkusili še Valvazorjevo ameriško pomoč. Mladi Newyorčan Chat se je odločil, da bo kuhal v Sloveniji! In prvo, kar je naredil, je bila, logično, jabolčna pita… Zaradi mene lahko ostane tudi dlje. Saj se je dolgočasna pita izkazala za domiseln jabolčni narastek z lešniki in karamelno omako, ki ga je začinjala limeta. Tisti, ki je zakrivil Valvasorjevo torto, si je pa sam kriv. Zdaj ne bo imel miru pred njo. Stavim, da jo bo moral vsak dan peči.

Več kot štiri, skratka! Na zelo dobri poti. In to le v dveh mesecih. Kajti še pozno poleti, ko je Valvasor še treniral in sva bila tam mimojede, sem zapisal: "Morski karpačo na koromaču, gosja jetra s hruško, brancin v soli in pečici, vse je bilo dobro, a ne tako kot reliefna vrata, ki jih iščeš vselej, ko si moraš popraviti šminko."Komentar bralcev:

19. 10. 2009: dobra hrana, prijazno osebje, pohvale vsem
4. 4. 2009: Hrana je bila nadpovprecna, tudi izbor vin res fajn. Pa tudi ambient nama je bil zelo vsec. Zelo razocana sva bila nad postrezbo. V Valvazorju sva bila zdaj ze trikrat in ze dvakrat sva imela slabo izkusnjo. Natakarji se vecinoma slinijo in niso umirjeni v svojem delu. Prav tako sva lahko slisala kako je eden izmed njih lepo po domace preklinjal in klel hosteso, ki je zamesala neko rezervacijo. Pa nekemu mlajsemu natakarju se je vodja restavracije kar v jedilnici drl, da se v restavraciji hodi in ne tece. Vse to je treba opraviti preden pridejo gostje. Hrana se, tudi ambient... toda preden bo postrezba v Ljubljani na nivoju... bo trajalo se nekaj casa. Predlagam branje knjige Service Included avtorice Phoebe Damrosch, ki je svoj cas stregla v znamenitem New Yorskem Per Se... se bolj znamenitega Thomasa Kellerja.
14. 3. 2009: Izbrali smo jo za poslovno večerjo povsem naključno in bili zelo zadovoljni nad kakovostjo postrežbe in hrane. Večina, tudi tujci, se bomo vrnili.
4. 1. 2009: Valvasor je hit v ljubljani saj se dajo tam "videt" znani obrazi bomo videli kako bo šla ta zgodba dalje
8. 12. 2008: Nov veter v zadnje case malo zaspani Ljubljani. Malcek vec duse in malo manj tehnike bo to restavracijo popeljalo tudi na sezname Evrope.
7. 12. 2008: Ni ravno prijetno ko v teh mrzlih večerih dobiš mizo 1 meter od vhodnih vrat. Z izlet ostalih gostov na cigareto si deležen neprijetnega mrzlega vetra! Drugače pa vredno vsake pohvale. Mogoče se pri kakšnem krožniku ša malenkost lovijo vendar je zadovoljivo. Prijetno presenečanje je bil tudi pomarančni sorbet ter kozarček sladkega (Ben Rye, Donnafugata), oboje na račun hiše! Ne predrago kot prenekatere restavracije podobne kakovosti v Ljubljani. Skratka prijetno osvežitev med ljubljanskimi restavracijami, ki pa še potrebuje nekaj časa, ter izkušenj da pridrvi med čisto najbolše!
9. 11. 2008: eleganten ambient, fancy, ki je, ne morem verjeti, všeč tudi mojemu možu. Dobra hrana, vinska spremljava in postrežba. Še pridemo. Upam, da bodo zdržali, v soboto zvečer smo rezervirali in presenečeni lahko sami izbirali mizo.


Dodatni podatki

Kako do tja:  Stara Ljubljana in Ljubljanica, torej peš.

Regija:  Ljubljana z okolico

Značilnost:
sredozemsko

Naslov:  Stari trg 7, Ljubljana

Telefon:  01 425 0455

www:  www.valvasor.net

E-pošta:  info@valvasor.net

Zaprto:  nedelja ikn prazniki

Lastnik:  Vito Korošec in Irena Prebil, JULIJ d.o.o.

Kuhar:  Rok Bučar in Uroš Hribernik

Cene:  hladne predjedi 8,90 do 9,90, tople predjedi in testenine 8,50 do 14,90 (gosja jetra s pistacijo in hruško), juhe 3,50, glavne jedi 13,90 do 20,90 (goveji biftek s tartufi na polenti), sladice 4,50.

Jedi:
sodobna, mediteranska kuhinja, ki se uči tako v Franciji kot v Italiji, ogleduje pa se tudi po Sloveniji. Mediteranski paradižnik z opečeno hobotnico, česnova juha s kraljevimi kozicami, tagliatelini z repki škampov in šparglji, jagenjčkova poširana piščančja prsa v aromatizirani sojini omaki, svinjska ribica v lastnem soku s pečenim pirejem, sufle z avokadom in dunajsko kremo, rižev sladoled z eksotičnim podlivom.
Vina: 108 etiket v kleti, obetajoča vinska karta, somelje Marko Jenšterle, tudi drugi natakarji znajo svetovati vina k jedem; Mehurčki na kozarec: Bjana, Moet, Taitinger.

Plus:
Zakaj obiskati?
Ne (le) zaradi seksa! Jedi so sicer modne, toda dodelane, s pravimi okusi v ustih in pravo sliko na krožnikih. Majhne porcije, ki zahtevajo sicer več hodov, toda saj niste v visokih petah vsak dan. Malo prostora, toda dovolj, da boste opaženi in opazili. Interjer, ki ga morate videti.

Leto obiska:  oktober 2008

Ponoven obisk:  tako visoko oceno je potrebno redno preverjati   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND