Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (64 od 100)


Gostilna ocenjena 16 krat

Hrana:
16 krat
Vina:
15 krat
Postrežba:
15 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
15 krat
Cena/kakovost:
15 krat

Ocenite gostilno
 

sladki trojček


hobotnica z jurčki


sirovi ravioli s tartufi


rdeča rižota s škampi


mešane školjke: dagnje, srčanke, jakobinka


hladne morske predjedi


Ivica Evačič, vodja restavracije in kuhinje

 
Hotel Marina, Izola, 4
Goveja juha iz morja

Če hočete jesti dobro morsko hrano, potem mora pred vrati valovati! Vse drugo so le imitacije. Četudi originalne imitacije… Toda, če hočete v morski hrani resnično uživati, potem morate morje najprej - objeti! V tem je naš Jadran boljši od hrvaškega. Mi gremo malo v hrib, na primer do Šareda ali še višje na Korte, in imamo vso lepoto našega oceana v naročju. Potem pa hitro za mizo v Marino!


"Naše olje," se pohvali natakarica, ki je pri sosedih ravnokar v slabi minuti (bravo!) sfiletirala veliko ribo. "Pod Belvederom imamo 1300 oljk. To je že letošnje, pravkar smo ga stisnili." Hladen krožnik je sicer klasično istrski, čeprav se v okusu zaznava tudi nekaj ingverja (gamberi v solati), kuhar pa namesto obveznega bakalarja ponuja škampov mousse. Someljejev prispevek je Pucer z Vrha s svojo svežo malvazijo. Tiste, ki so mu jo v Decanterju pohvalili, je sicer že zmanjkalo… Tudi školjke so že videne (dagnje, srčanke, jakobinka), a okus pove še nekaj. Pod nič kaj domiselnim plaščem drobtin in parmezana, ki ga z vilicami kar odrinite na rob, se pokaže odlična jakobinka. Naredite doma preizkus: opecite na hitro odmrznjeno in svežo jakobinko (če jo kje dobite…). Takoj boste razumeli, kaj imam v mislih.

Glavni kuhar je doma

Še pred desetimi, ne, še pred petimi leti, me štirje res močni ne bi zvlekli v hotelsko restavracijo. Danes pa, ko tudi po svetu že več najboljših kuharjev nabira svoje zvezdice s pomočjo velikih hotelskih verig, začenjava Nedelov izbor v - hotelu. Nič čudnega, da sva, četudi oborožena z namigi o vedno polni restavraciji, ki ponuja sredi poplave uvoženih rib na slovenski obali res dnevno sveže primerke, že z vrat vprašala: "Je glavni kuhar tukaj?"

Pa ni bojazni. Ivica Evačič, glavni kuhar in vodja restavracije v izolskem hotelu Marina, je namreč vedno tam. Za kosilo, "ko je kažin", saj goste vleče tja, kjer je polno, za večerjo, ko se pri predjedeh predstavi v beli opravi, pri glavnih in sladicah pa v črni, saj je večina gostov stalnih, in se spodobi, da je fant pač vselej urejen.

Takšna kot je njegova kuhinja. Bolj suvereno se štirih sončkov ne da osvojiti! Za pet pa, upam, ne bo nikoli konkuriral. Kajti to so jedi, ki jih vsi poznamo in jih vsi kuhajo. Toda, le redkim uspevajo. Zato, ker se le redki potrudijo, da bi ribi pogledali direktno v oči in postrani pod škrge, ker le redki znajo mrtve rastline in živali pripeljati žive na mizo, ker le redki priznajo: "To ni francoska kuhinja. To ni najvišja stopnja. To je preprosta istrska, domača kuhinja, ki pa uporablja najboljše sestavine! To so naši morski okusi, saj drugačnih tukaj, kjer nam je morje pred vrati, tudi biti ne more."

Jedi brez kompliciranja

Čeprav zunaj pljuska, so to vseeno običajne jedi morske kuhinje, četudi s kakšnim drugačnim dodatkom, ki jih prepisujejo vse slovenske gostilne, ki bi rade ugajale gostom. " Jedi letnega časa in dnevne ponudbe," doda chef Ivica k vrhunskosti sestavin še dvoje drugačnosti. Pogledava po veliki jedilnici in prostorni terasi ter mu prikimava. Polno je, toda to niso hotelski gostje. "Včasih so šli gostje zvečer ven, v okoliške gostilne, danes pa ostajajo tukaj. In prihajajo še od drugod. Naši sosedje so zdaj kar malo jezni…"

Kombinacija školjk in rdečega sivega pinota, ki ga je podpisal Tilen Praprotnik, je zaradi nekajurne maceracije nenavadna, toda vino prav "ogreje" šele pri kombinaciji z raki, s čimer somelje Željko Fijačko dokazuje, da ima Obala vrhunskega vinskega svetovalca.

"To je naša istrska, morska kuhinja. Nič ne kompliciram, le sestavinam pustim govoriti," pride svoje goste pozdravit Ivica. A to je pravzaprav najava, da je konec "klasike". Ribiška juha. Vsa Slovenija vsak dan kuha govejo juho, Marina pa ribiško. Tri vrste rib, čvrstih kot le kaj, saj to ni brodet, škampi, čisto majhni lignji in zelišča. Odlično! Več morja ne dobiš, če ga piješ. Divji riž s škampi, gamberi, majhnimi jakobinkami, surovimi bučkami in poprom ter 1300 oljkami za povrh. Jadranski lignji v pečici. Toda z jurčki! Vse tri morate poizkusiti! Le tako se bo kakovost naših preštevilnih "morskih" gostiln izboljšala. Kajti potem jim ne boste več nasedali!

Pa da ne boste mislili, da je v Marini vse le morsko. V Buzetu, namreč, poznajo tudi pridno gospo, ki vsak dan mesi in gnete, tako da lahko izbirate med plukanci (recimo s kaneštrelami, paradižnički in rukolo) in ravioli. Slednji so polnjeni s sirom in potreseni s tartufi, a vseeno je najpomembnejše testo, ki celo belim tartufom dovoli le spremljavo (in nikakršnega varanja s sintetičnim oljem!).

Če bi vam po vsem tem opisala še brancina v soli, bi bilo, kajne, še za branje preveč. Zato o sladicah (kostanjeva rezina, čokoladni mousse s pomarančno kremo, biskvit z gozdnimi sadeži ali pa "perverzna" inačica: profiterol s tartufi, skutna palačinka s tartufi, kostanji s tartufi…), ki iz Ivice Evačiča ne delajo le ribiča, temveč tudi slaščičarja, le: še dobro, da je Marina hotel in je blizu do postelje.Komentar bralcev:

30.4.2016: Super, samo tako naprej. Za mene edina izbira, prepustite se izboru natakarja in uzivajte. Bravo!
13. 10. 2014: mega, od kuharja do hrane.
16. 9. 2013: super
8. 8. 2013: Po vaši zadnji oceni hrvaške Marine, bi vam radi pohvalili izolsko, ki jo seveda dobro poznate. Ivica Evačič res kuha odlično. In to že dolgo vrsto let. Ni važno, ali prideš le na popoldanski prigrizek, ali pa na degustacijski meni in ne glede na to, kolikokrat prideš - vedno
je odlično. Tudi osebje je izjemno prijazno, tako da se počutiš res dobrodošlo in v središču pozornosti.
Marina je prišla na vrsto za našo tradicionalno rojstnodnevno večerjo, ki jo združimo tudi z zajtrkom. In Marina je res odlična lokacija za to. Še več - če pri njih večerjaš, je tudi prenočevanje po posebni ceni. Presenečenje.
In kaj smo jedli? Hladni tris morskih dobrot, Skoljke na buzaro - fenomenalno, Kapesante z lisičkami, Koprivne testenine z gamberi, Skusa z omako od skampov, Borovniceva skutina tortica, da boljša sploh ne more biti. Čisti okusi, kvalitetne sestavine in pripravljeno z ljubeznijo. Še bomo prišli.
26. 3. 2010: Pri Iveku, kot ga kličejo prijatelji, sem bila že nekajkrat - vedno v spremstvu ljudi, ki ga lahko kličejo po tem imenu. Vedno zadovoljna. Zadnji solo obisk pa je malo pokvaril vtis. Vendar moram priznati, da tudi Iveka ni bilo v kuhinji. Ribja juha je bila kljub temu res tista prava, tudi bleki s tartufi - škoda, da se nisva ustavila kar tukaj. Hobotnica v solati in morska žaba na žaru pa zelo, zelo povprečni. Žabi je pravzaprav manjkalo okusa po - žabi. Kar pa naju je najbolj razžalostilo, ker v resnici ni potrebno podcenjevati gostov, je bil račun. Do ribe sva bila že precej sita, zato sva prosila manjše porcije in res so prišle, trije tanki odrezki žabe za vsakega. In ne, to ni 0,6 kg ribe, kolikor se jo je znašlo na računu. 60 dag ribe je za naju celoten obrok - brez predjedi. Škoda, res...
15. 12. 2009: SIMPLE THE BEST!!!!!!!!!!!
2. 11. 2008: Ena izmed dobrih stvari ob nedeljah je tudi časopis NeDelo. Z zanimanjem ga vsako jutro primem v roke ter pohitim na zadnjim del časopisa kjer preberem ocene restavracij. Seveda sem se v teh letih navadil prejšnjega ocenjevalca. Prav tako je absolutno prav da se vsak človek drži svojih smernic in načel ... v tem primeru načina pisanja. Prav tako redno spremljal vašo stran in z zanimanjem berem ocene restavracij. Vendar v primerjavi s prejšnjim ocenjevalcem pogrešam v vajinih člankih direktnost. Res da sem bil prej navajenj na stil pisanja vendar pogrešam cene ter podrobnejše opise vin, prav tako podrobnejše opise posameznih krožniko ter njihovih cen. To je le moje skromno mnenje! Sicer pa opravljata odlično delo...


Dodatni podatki

Kako do tja:  Najboljše peš, saj restavracija nima parkirišča. Na koncu izolskega pomola, nasproti pristaniškega mejnega prehoda.

Regija:  Primorska in Notranjska

Značilnost:
morsko

Naslov:  Veliki trg 11, Izola

Telefon:  05 660 41 00

www:  www.hotelmarina.si

E-pošta:  info@hotelmarina.si

Zaprto:  ni (odprto vsak dan od 12 - 23)

Lastnik:  Hoteli in turizem d.o.o.

Kuhar:  Vodja restavracije in vodja kuhinje Ivica Evačič; somelje Željko Fijačko

Cene:  korektne glede na kakovost sestavin; hladne predjedi od 8,5 do 10,5, tople predjedi od 7 do 12, glavne jedi glede na kakovost ribe od 20 do 60 EUR/kg, sladice 3 (+ tartufi); meni s šestimi do osmimi hodi in vinsko spremljavo 50

Jedi:
istrska morska kuhinja, ki so ji najpomembnejše sveže in vrhunske sestavine. Jedi, ki jih poznajo povsod, toda ne v takšni kakovosti

Plus:
Zakaj obiskati?
Zato, ker je to res morska kuhinja! Kar pomeni, da so sestavine sezonske in sveže in da se v kuhinji do njih obnašajo spoštljivo. Brez nepotrebnega čira-čara, pomemben je okus. Prijetno kosilo na terasi tik ob morju, dovolj prostora tudi za velike družbe. Večerja, ko niso pomembne sveče, temveč krožniki. Pokličite kuharja, dajte priložnost someljeju, prepustite se jim, potem bodo najbolj veseli.

Dodatno:
hotel s 100 ležišči in majhnim velnesom; morje pred vrati

Leto obiska:  oktober 2008

Ponoven obisk:  čez dan kolesarjenje po Parenzani do Poreča, zvečer pa Marina   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND