Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (75 od 100)


Gostilna ocenjena 10 krat

Hrana:
10 krat
Vina:
10 krat
Postrežba:
10 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
10 krat
Cena/kakovost:
10 krat

Ocenite gostilno
 

špargljev biskvit z omako iz kislice in meloninim sladoledom


pečena pokrovača na duxelu iz marčevk s hrustljavimi vršički belih in zelenih špargljev in bisque majonezo


čemažev raviol s skutnim nadevom in kremo belušev ter pesino omako


s češnjevim lesom dimljena piščančja prsa s špargljevo peno in regratovim medom


goveji file kuhan v špargljevem vinu s špargljevim kipnikom in divjim hmeljem

 
Miran, Dramlje, 2008
Asparagusova gostija na novi lokaciji

Najboljša (edina, žal!) ob-avtocestna postojanka med Ljubljano in Mariborom!

Povod je bil pravzaprav Špargelj. Vino, ki bi se naj najbolje podalo k belim belušem in zelenim špargljem, kot je Miran Ojsteršek opredelil poimenovanje lilijevk, glavnih zvezdnic svoje Asparagusove gostije. Uspešno to vino že nekaj let izbira zavod Slo Vino, s čimer niso popularizirali le tematskih vin in povečali njihove prodaje v prvih pomladnih dneh, temveč tudi spodbudili gostince, da tem vinom ponudijo primerno špargljevo spremljavo.

Pri Miranu, z ustvarjalno pomočjo glavnega kuharja Boruta Jovana, ki se v teh dneh odpravlja za nekaj mesecev na izpopolnjevanje v Kalifornijo (bravo!), pa so to nalogo vzeli zelo dobesedno. In s špargljevimi jedmi dokazali dvoje: da je Miran na novi lokaciji še boljša gostilna in da vino Špargelj več ne dohaja jedi iz špargljev!

Najprej k slednji trditvi: morda je bilo včasih, ko smo šparglje jedli še iz rex kozarcev (vložene), drugače. Ne nazadnje je bilo potrebno tiste niti, ki so se zvijale med zobmi, čim boljše poplakniti in odplakniti. Za kaj takega pa je mlado spomladansko vino lanskega letnika, s sovinjonsko svežino, še posebej, bilo najbolj primerno.

Toda danes, ko nimajo špargljev in belušev le pri najboljšem sosedu in njegovih glavnih konkurentih, temveč njihova svežina poka tudi na stojnicah tržnic in njihove grede valovijo celo na štajerski zemlji, so tudi kuharji bolj korajžni in ustvarjalni. Holandsko omako zna iz vrečke pripraviti že vsaka gospodinja, zato je potrebno v gostilnah kaj več. Tako, recimo, kot so to naredili Miranovi! Toda potem vina za poplaknit več ne zadoščajo! Slovinov razpis, ki je tokrat sugeriral sovinjon in suhost, bo v prihodnje, če bo hotel špargljevim vinom še naprej dobro, biti bolj zahteven!

medn

"Le naprej, le noter, nocoj vam bo špargelj boter!" so pri Miranu že na parkirišču ponudili spomladanski zavitek z regratom, divjimi šparglji, divjim hmeljem ter majonezo iz oljčnega olja, ter nas povabili za mizo. Ko bodo z nekaj treninga ugotovili pravo temperaturo olja, da se riževo testo ne bo preveč napilo, bo še boljše!

"Pomlad je zato, da diši," so rekli in prav so imeli. S češnjevim lesom dimljena piščančja prsa s špargljevo peno in regratovim medom niso le prijetno dišala, temveč se še lepše topila. Drugi naj kar imajo karpače, mi pa gremo prihodnjič spet raje k Miranu! Mimogrede: od izvoza z avtoceste v Dramljah je le 700 metrov. Dovolj blizu, da vam ne bo žal, dovolj daleč, da Miran ne bo postal Trojane…

Še krožnik je bil vesel - je rekel Drago Medved - kremne špargljeve juhe z ocvrtimi regratovimi popki, ko se je v njej razlil poširani jajčni rumenjak. Da so špargljeve jedi oplemenitili s spomladanskim cvetjem in "plevelom", je bila tista ideja, ki je iz pojedine naredila gostijo.

V čemažev raviol so nadevali skuto ter vse skupaj izboljšali s kremo belušev in pesino omako. Škoda le, da je bilo testo predebelo in se testeninski okus ni uspel razviti. Ne bi sitnaril, če ne bi imel v ustih še okusa testenin iz Tavernette v Vidmu in Case Oberrichter v Mabolrghettu pri Trbižu.

Toda se je splačalo priti! Celo iz morja, pečeni pokrovači, namreč, ki jo je Borut Jovan položil na omako iz mavrahov ter vršičkov belih in zelenih špargljev, ki jo je obdal s škampovo majonezo. Omaka je bila duxelles, majoneza pa bisque, kar je dokaz, da mladi kuhar ne gre v Kalifornijo (k francoskemu kuharju) le na počitnice, temveč je resnično uka željan.

Še bolj je to prepričanje utrdil Miran s povabilom v klet, zaradi katere gre okrog Celja zgodba, da jo je njen bivši lastnik tako gradil, da je na koncu - bankrotiral… Sedaj pa je to ponos gostišča Miran, tudi zaradi dišečih špehovk, ki visijo s stropa in prosijo še za kak mesec miru, da se bodo potem (še) lepše topile na jeziku. In v njej je Jovan od Francozov prestopil k Špancem… Kje drugje bi pa se naučil z dušikom delati sorbet?! Iskrene čestitke za kombinacijo spomladanskih dišavnic in  hrena!

Pri glavni jedi so, baje, celo advokati obupali, da bi razrešili to kombinacijo: goveji file kuhan v špargljevem vinu s špargljevim kipnikom in divjim hmeljem. Torej se tudi mi nismo utrujali z uganko, raje smo krožnike polizali…

Špargljev biskvit z omako iz kislice in meloninim sladoledom je bil prijetno slovo prvega srečanja z Miranovo novo lokacijo, ki ni bilo zadnje!Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  Izvoz Dramlje, nato proti Šentjurju, čez 300 metrov na levi strani

Regija:  Štajerska

Značilnost:
kreativno

Naslov:  Trnovec pri Dramljah, Dramlje

Telefon:  03 5798 320

www:  www.gostiscemiran.si

E-pošta:  miran@omizje.com

Zaprto:  Torek

Lastnik:  Miran Ojsteršek

Kuhar:  Borut Jovan

Cene:  opisana gostija je na osebo z vini stala 45 evrov

Jedi:
opisana je posebna ponudba, vendar tudi sicer pri Miranu ni potrebno brati jedilnega lista (klasika, tudi morske ribe v vitrini, a z nekaj več domiselnosti), temveč se jim raje prepustiti

Plus:
Miran se s svojimi res trudi!Ne le s tematskimi večerjami, tudi sicer je pravi gostinec in kulinarik (ter somelje), kot se rad in upravičeno podpisuje, hkrati. Lepo urejena gostilna, ki se seveda mora prilagajati dnevnim in domačim gostom, zna presenetiti tudi najbolj zahtevnega gosta.

Minus:
za minuse bo potrebno preizkusiti tudi dnevno ponudbo

Dodatno:
vinska klet

Leto obiska:  april 2008

Ponoven obisk:  vsekakor!   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND