Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (67 od 100)


Gostilna ocenjena 4 krat

Hrana:
4 krat
Vina:
4 krat
Postrežba:
4 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
4 krat
Cena/kakovost:
4 krat

Ocenite gostilno
  
Špajza, Ljubljana, 2007
Staro ni za novosti

O Špajzi ne boste pripovedovali žarečih oči. Toda v njej se boste najedli in dovolj prijetno počutili.


Vrt je ostal star kot je bil. Kar je dobro. Toda takšen je pod novim najemnikom ostal tudi jedilni list. Kar ni dobro. Čeprav se zdi, da Ljubljana nasploh nima korajže za kaj več. Ko je proti koncu tisočletja "odkrila" Primorsko in njene preproste jedi, se število tovrstnih konob samo še povečuje, hrabrih in ustvarjalnih pa je manj in ne več.

Tako sploh ni potrebno odpreti jedilnega lista pa že veš, da je poln karpačov... In tudi natakarju ni potrebno odpreti ust, saj že veš, da ti bo ponudil svežo orado in bitke z različnimi omakami. Torej: hobotnica, trevisiano, tofu s sezonsko zelenjavo, rižote, rezanci, kapesante, kaša z jurčki, iz pečice, florentinec, morski list s pinjolami, morski lonec, solate...

A takšna formula je predolgočasna očitno le ocenjevalcu, ki mora opisovati vedno eno in isto. Gostje, namreč, se ne pritožujejo. Saj vejo, da Špajza ponuja dnevna kosila, v katerih skrbi za raznolikost, za kakšno posebno priložnost, z naročilnico ali ob sveči, pa imajo jedci v slovenskih gostilnah tako zelo podobne in ne preveč izbirčne okuse. Prinesi mi ribo, da se ji zazrem v oči, odreži debeli kos mesnega fileja, v pekač daj krompir, na žar pa melancane, bučke in papriko. Pri sladici pa nikar ne pozabi na tiramisu in panakoto!

Toda, to je treba priznati, v Špajzi sicer ne presenečajo z ustvarjalnostjo, kar prinesejo na mizo, pa ima okus in ni bilo skuhano pred tremi dnevi. Tudi postrežba je dovolj okretna in spretna, pri vinih pa nadaljujejo preizkušeno formulo in stavijo na zmagovalce. "Pri nas imamo predvsem vina iz Goriških Brd," je priznal natakar, ki je sam zmogel zadovoljiti ves opoldanski vrt.

Krožnih hladnih morskih predjedi je, torej, takšen kot že zgoraj opisano. Tunin karpačo na rukoli, škarpina v karijevi omaki in hobotnica v solati, z rezinama opečenega toasta in krhljem limone je pač nostalgična: že tolikokrat videno, toda tukaj med boljšimi spomini.

V to smer gre tudi treviški radič, opečen s pršutom in zapečen z mocarelo. Zaradi pršuta vse skupaj, sicer, preslano, toda s pomočjo kosa kruha, ki ga Špajza žal ne peče sama, se krožnik vseeno sprazni.

Rižota z rakovico in žafranom je škrtarila z rakovico in, zanimivo, morda je kuhar upošteval radič, soljo, pokrita je bila s tankima in velikima rezinama pršuta, riž je bil dovolj rižotasto moker in masten ter ni bil prekuhan. Skratka, bila je. A zaigrala ni.

Špajzin žrebičkov file v gorčični omaki je bil dobro uležan, res sočen, in pravilno - srednje - pečen. Radost za vsakega mesojedca, le dobrojedec bi sitnaril: preveč omake, zaradi teže in obilja na krožniku še manjši dodaten kos mesa, ki žilast in presušen, vse skupaj okrašeno z velikimi listi solate, da je bilo dovolj za novo solatno porcijo.
Komentar bralcev:

14. 9. 2009: Se strinjam z napisanim, nič zelo pretresljivega, pa vendar vse izjemno okusno in prijazno postreženo. Ambient pa definitivno doda svoje (z izjemo parkinga). Kar se tiče kruha, jedli smo čebulnega, zato sem lastnika vprašal, kje ga nabavljajo in pravi, da ga pečejo sami.


Dodatni podatki

Kako do tja:  Sprehod skozi staro Ljubljano

Regija:  Ljubljana z okolico

Značilnost:
primorsko

Naslov:  Gornji trg 28, Ljubljana

Telefon:  01 125 3094

Zaprto:  Ni

Cene:  ljubljanske; pogrinjek 1, radič s pršutom in mocarelo 7,50, morski krožnik 8,50, rižota z rakovico 8,50, žrebičkov file z gorčično omako 16, sivi pinot Štekar 18, cabernet sauvignon Jakončič 40,50

Jedi:
klasika slovenske primorske kuhinje

Plus:
domačen lokal, ki uspešno spominja na stare gostilne; idiličen dvoriščni vrt stare Ljubljane; brez večjih napak na krožnikih

Minus:
Takšen koncept bo slej kot prej postal dolgočasen, potrebne bo več ustvarjalnosti, domačen ambient ne bo več dovolj za "vzpon" na konec Gornjega trga

Leto obiska:  2007

Ponoven obisk:  dnevno kosilo, ko ni druge ideje   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND