Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (68 od 100)


Gostilna ocenjena 1 krat

Hrana:
1 krat
Vina:
1 krat
Postrežba:
1 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
1 krat
Cena/kakovost:
1 krat

Ocenite gostilno
 

 
Ma cuisine, Beaune
Kako najceneje do burgundskih vin?

Nič ni v sorodu z najbolj znanim kuharjem vseh časov, saj je Escoffierja le poročila, pa vseeno je Fabienne odlična kuharica

Domače, pa vseeno ne doma. Najboljša gostilniška formula! Ravno temu pravijo Francozi bistro. Na primer pri Escoffierju. Ne tistemu največjemu kuharju vseh časov, temveč pri Fabienne, ki je Escoffierja le poročila. Pa četudi ni nič v sorodu s kraljem kuharjem. Najprej lososova terina z rakci. Čudovito, brez važenja, zgolj pristni okusi na navadnem okroglem krožniku z modrim robom, v družbi nekaj listov solate, drobnjakovim vinaigrettom, kislo smetano in kolobarji čebule. Marinirana sardela je bila bolj nenavadna, saj ji je družbo delal sveži ingver. Trmasti Francozi, svojega terroirja ne pozabijo nikoli. Četudi so bili na dopustu v daljnih deželah, tudi na izletu ne morejo brez svojega ponosa. Z ingverjem se je namreč čudovito ujela dijonska gorčica, ki je bila Fallotova, torej najboljša na svetu, Fallot pa ni iz Dijona, temveč Beauna, Escoffierjev sosed, skratka.

Tudi pri lososu, ki se v boljši gostilni ne bi smel ponoviti še v glavni jedi, v bistroju, kjer je pomembno vzdušje, pa je vse dovoljeno, se je ponovila gorčica, a saj v vsaki beaunski trgovini z vini z zlate burgundske "obale" prodajajo vsaj deset različnih vrst njegovih gorčic. Pa še k ratatuju se je lepo podala.

Prava bistro jed je bila teletina, v omaki z majhnimi šampinjoni in prav takšno srebrno čebulico, tudi zaradi priloge iz ješprenove rižote.

Glavna začimba vsem tem jedem pa so bila - vina. Ma cuisine je - tako kot celoten Beaune - tudi vinoteka in vinska trgovina, Cave Ste-Helene, vinska karta je tako debela, da jo lahko bereš ves dan, njena glavna prednost pa je v tem, da omogoča okusiti vina, ki bi si jih sicer težko privoščili.

V Burgundiji stanejo pri vinarju premier cruji najmanj 30 evrov za buteljko, grand cruji pa redko pod sto. Kdo bo pri takšnih cenah pokušal vrhunska vina, ki sodijo med najboljša in najdražja na svetu? Toda, če si pri Ma cuisine naročite premier cruje na kozarec, dobite za ceno ene buteljke vsaj tri kozarce. Različne! Investirate torej za tri buteljke, si naredite že kar lepo pokušino vrhunskih burgundskih vin. Ceneje se do takšnih vin ne da. Pa še lačni niste.

In če vam je do Beauna predaleč? Naučili ste se nekaj o pravih francoskih bistrojih in dobili dober namig, kako se pokušajo najdražja vina.Komentar bralcev:

11. 8. 2009: Imela sem nekaj nesreče, ker sem v menuju entree-plat-fromage dobila dve jedi na žlico, a nič za to. Za zelo dobro ceno smo dobro jedli in se odlično počutili. Francozi sicer ne veljajo za prisrčne ljudi, ampak če se potrudiš začebljati kakšno po njihovo, se prelevijo v superprijazne očarljivce. Burgundija je pa itak zakon.


Dodatni podatki

Kako do tja:  V Burgundijo, Beaune je središče Cote d Or, vinske pokrajine z najdražjimi vini na svetu

Regija:  drugo

Značilnost:
francosko

Naslov:  Passage Sainte-Helene, Beaune, Francija

Telefon:  0033 380 223022

Zaprto:  Sobota, nedelja, sreda opoldan

Lastnik:  Pierre Escoffier

Kuhar:  Fabienne Escoffier

Cene:  bistro meni s tremi hodi 20 evrov; sicer za Francijo zmerne cene

Jedi:
regionalna burgundska kuhinja s pridihom klasičnih francoskih bistro jedi, ki jim Fabienne dodaja še svoje ideje

Plus:
lokal, v katerem se v družbi drugih dobrojedcev prijetno počutiš, saj dobro ješ in piješ

Minus:
minus je v tem, da pri nas takšnih lokalov skorajda ni!

Dodatno:
vinska trgovina

Leto obiska:  2005

Ponoven obisk:  v Burgundijo vsekakor še kdaj   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND