Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (81 od 100)


Gostilna ocenjena 2 krat

Hrana:
2 krat
Vina:
2 krat
Postrežba:
2 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
2 krat
Cena/kakovost:
2 krat

Ocenite gostilno
 
 
Fabios, Dunaj
Eat. Drink. Man. Woman.

Fabio in Fabios sta ljubljenca dunajske scene, ki želi videti in biti videna - Moderna italijanska kuhinja, ki ugaja tako z imeni kot okusi - Najboljši bellini, najboljša rižota in nduja

"Hrana, servis, kakovost," pravi Fabio, "so v ospredju."

Toda njegova gostilna ni polna zaradi tega. Dunajski Fabios je pač in restavracija, v katero gredo gostje bolj kot zaradi kuharja in hrane zaradi tega, da vidijo in so videni. Tako kot se najbolje prodajajo vina vinarjev, ki so medijske zvezde, je tudi Fabios vedno poln zaradi svoje zvezde.

Fabio Giacobello ni kuhar, pač pa prodajalec. Tako kot so dandanes tudi vinarji vse manj enologi in vse bolj piarovci svojih vin. Pomembno je tisto, kar se vidi in sliši, potem se čisto drugače okuša... Ko sem bil pred leti v Fabiosu prvič, je bil Fabio še maitre d'. Danes je dovolj, da je le tam. En teden je debel, drugi teden je suh, en teden se bo poročil z eno, drugi teden se bo ločil z drugo... Le brez kravate je vedno. In če je pred dvema letoma zvečer mize obrnil trikrat, jih danes "le" še dvakrat. Ker jih je vse več, ki posnemajo njegov "eat, drink, man, woman".

Ljubljenca dunajske scene

Lokacija je prava, za vogalom Grabna, kjer so najdražje trgovine v celi Avstriji. Zato se ve, kdo so Fabiovi glavni gostje. Tisti, ki so drugi dan na družabnih straneh dunajskih časopisov. Ambient se ne važi, ni bahav, čeprav je les žlahten, a zato so pogrinjki zelo minimalistični, belina, iz katere se dvigajo sloke steklenice z olivnim oljem.

Stene so steklene, da se ja vidi z ulice, kdo je notri. Najprej je dolg bar, kajti vedno je več tistih, ki na mizo čakajo, kot onih, ki za njo sedijo. Pa čeprav je vsem jasno, da je potrebno rezervirati vsaj mesec dni vnaprej. Moderna glasba, cocktaili, zadnja moda in vsi se poznajo med seboj.

Dobrodošlica je le natakarjev nasmeh in odčepljena steklenica z dišečim oljem, ki se vpije v tri vrste domačega kruha, z olivami, korenjem in neslani italijanski hrustljavi copatek. Zlatorumena tekočina prijetno poprasto zapeče po grlu.

Jedilni list se tedensko menjuje, toda ko si v Fabiosu večkrat, teh sprememb sploh več ne opaziš. Sestavine so pravzaprav vedno iste, le njihove kombinacije vedno drugačne. Kot gostje... Karpači, hobotnica, tuna, lignji, sipa, pokrovače, brancin, bivolja mocarela, burrata, parmezan reserva, rižota, njoki, linguine, ravioli, lazanja, zelenjava na žaru, jagnječji hrbet, goveji file, pegatka, telečji file. Kreativna mediteranska kuhinja Christopha Brunnhuberja (prej v Steirerecku, Pfefferschiffu, Berlinu...), ki ve, kaj je moderno. Sicer pa je Fabios uspešen ravno zato, ker trendov ne posnema, temveč jih določa. Šef leta med mizami, se poti, objema, poljublja, razporeja in prav vsakemu nameni nekaj besed. Pravzaprav nastopa. Pravzaprav je on zvezda (vsakega) večera. Fabio in Fabios sta ljubljenca dunajske scene, ki je rada videna, ker sta scena onadva.

Hrana za pogovor

Toda vseeno Fabio ni blefer. Kajti to ni le moda, to je tudi kakovost. Resda je vsak detail naštudiran, da učinkuje na prvo žogo (ob dolgem šanku) in s prvim vtisom, toda tudi ko sediš in skoncentrirano grizljaš, ne da bi gledal naokrog, uživaš. Dobro je!

Pasta s tartufi, rukola solata s parmezanom in mlačno soprassato smo vzeli za predjed. Tartufe je šef osebno in radodarno nahobljal, rukola je dišala kot da bi rasla na orehu, soprassota pa je nekakšna sicilijanska sorodnica mortadele, ki se pogreta kopa v hladni paradižnikovi omaki. Ossobuco se je res dolgo kuhal, račje prsi so bile poširane, brancinov file pa je bil v družbi dušene artičoke in pireja iz zelene.

Fabio ne dela vtisa z nepotrebnim. Pravzaprav je vse drugo razen hrane minimalistično. Krožniki so le beli, okrogli in oglati, ob hrani ni nobenih neužitnih okraskov ali nepotrebnih čira-čara, porcije so manjše kot večje, ravno pravšnje, da vsak krožnik z užitkom pomažeš. "Povratek koreninam," to imenuje Giacobello in glavno besedo prepušča okusom osnovnih sestavin. Zelenjava z žara ima okus po zelenjavi, ne pa pečeni radirki, brancin v lazanji z ligurskim ratatujem je res plaval v morju, testenina je iz kuhinje, ratatuj pa domiseln, saj se namesto francosko dušeno predstavlja italijansko opečeno. Hobotnica v gostljati vinski omaki je bila dolgo na štedilniku, rižota ob njej, prav tako gostljata, nasprotno, le kratek čas. Ravno dovolj, da je bolj kot al dente a point.

To vsekakor ni nonina kuhinja, toda saj tudi Fabiosovi gostje niso z dežele. To vsekakor ni hrana za debeluhe, pa čeprav ima Giacobello vsako sezono novo postavo. Enkrat krepko čez stotico, drugič krepko pod njo... To vsekakor ni hrana za michelinke, čeprav je Fabiosov bellini najboljši v Avstriji, rižote pa najboljše na Dunaju... Toda saj Fabio noče michelink. Fabio hoče, da se o Fabiosu - pogovarjamo! Poznate razliko med ndujo in soprassato?Dodatni podatki

Kako do tja:  Na Grabnu pri Meinlu desno, čez sto metrov na desni strani

Regija:  Avstrija

Značilnost:
italijansko

Naslov:  Tuchlauben 6, Dunaj, Avstrija

Telefon:  0043 1 53 22 222

www:  www.fabios.at

Zaprto:  Ni

Lastnik:  Fabio Giacobello

Kuhar:  Christoph Brunnhuber

Cene:  dunajske...; na večerjo za dva je potrebno priti vsaj s sto evri.

Jedi:
majhna bivolja mocarela iz Apulije z neapeljsko fritato na paradižnikih z rukolo, mešana zelenjava z žara s tanko polentino focaccio iz pečice, tanko zrezani carpaccio romba mariniran z limeto in pečenimi artičokami, tanko zrezano telečje meso s kremasto omako tunine in kaper in majhno pizzo s tunino, domači ravioli caprese polnjeni z mocarelo in pestom na praženih paradižnikih, domače papardelle z ragujem divje race in koromačem iz pečice, domači rdeči njoki z jakobinkami z žara in žajbljevim maslom, domači ajdovi tagliollini z limonino meliso in vloženimi pikantnimi sardelami, krompirjeva juha s tuninim tartarom, mlačna jajčna omleta na govejem carpacciu z belimi tartufi, bela rižota z belimi tartufi, tartarec iz škampov z mariniranim avokadom z rukolo in praženimi pinijevimi jedrci, pečena sipa s črno rižoto na cukinijevi solati z mento in žafranom, koromačeva rižota na praženi hobotnici z lovorjem, lazanja z brancinom z ligurskim raratujem in vinaigrette belega popra, pečen jelenov hrbet na peteršiljevem pireju, creme brulee, domač ligurski jabolčni kolač z vanilijevim sladoledom, tarte tatin s slivami in mandljevim sladoledom, mousse iz medu s hrustljavimi lističi in figo iz portovca, kremasti čokoladni narastek.

Plus:
Do potankosti izdelan koncept, ki je narejen zato, da ga bodo drugi posnemali. Sodobna gastronomija, v kateri je družabnost enako pomembna kot kulinarika. Ob vsem tem pa je še - dobro!

Minus:
Če je vino premrzlo, je zato, ker se gostje pogovarjajo s kozarcem v rokah. Če so sardelice preslane, so zato, ker so v kuhinji nasoljene. Če jedi prihajajo prehitro, je to zato, ker nekdo že čaka na vašo mizo. Še napake so premišljene!

Dodatno:
bar z oranžami, pršutom in cocktaili.

Leto obiska:  2005

Ponoven obisk:  že zato, da vidiš, kaj bo jutri moderno   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND