Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (51 od 100)


Gostilna ocenjena 27 krat

Hrana:
27 krat
Vina:
25 krat
Postrežba:
27 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
27 krat
Cena/kakovost:
27 krat

Ocenite gostilno
 
 
Gala žar, Maribor
Gala roštilj na Lentu

Pravi srbski roštilj za mesto, ki ljubi vse, kar se peče na žaru

Gre res za jugo nostalgijo, ker je žar pri nas tako priljubljen? Čeprav bi morali na to vprašanje odgovoriti pravzaprav sociologi, če ne celo politiki, pa bom vseeno poizkusil s kulinaričnim odgovorom. Kaj pa jejo Američani najraje? Kaj pa Turki ponujajo na svojih stojnicah, ki jih je polna vsa Nemčija? Kaj pa uporabljajo japonski kuharji, ko pred gostom pri mizi razkazujejo ostrino svojih velikih nožev? Seveda, najsi bo hamburger, kebab, giros, teppan-yaki ali pleskavica, pečenje na žaru nikakor ni le balkanska pogruntavščina! Roštilj je svetovni kulinarični fenomen.

Seveda pa je nekaj nostalgije tudi vmes. Zato tudi visi Titova slika na steni, iz zvočnikov pa se sliši glasba, ki smo jo nazadnje poslušali, ko je z mariborskega letališča še vsak dan letel JAT v Beograd in nazaj.

Iz barake prava srbska gostilna

Pravzaprav smo srbsko restavracijo v Mariboru nujno potrebovali. Saj je skoraj ni gostilne, ki ne bi na svojem jedilniku ponujala tudi specialitet z žara, zaradi česar je že grozilo, da bomo sploh pozabili, kaj je pravi srbski roštilj. Kot da se ni enako zgodilo Američanom, ki so zaradi mcdonaldizacije že pozabili, kako dober je lahko sploh pravi barbecue.

Toda Gala žar v Mariboru ni nov. Ljubiša Aleksić je bil sprva gostujoči žaropek, dokler ni zbil skupaj nekaj desk pri spodnjem vhodu na Mariborski sejem in v tamkajšnjo gostinsko barako, ki se je vsak mesec povečala za kakšno sobo, pripeljal iz Leskovca še svojega profesorja pri predmetu roštilj. A gradnja multikina je pometla z barakami, profesor in kuharji, ki so prišli za njim, so pobegnili h konkurenci, Ljubiša pa se je odločil, da se bo treba ustaliti. In konec lanskega leta je na Lentu, nasproti nekdanje Gala barake, odprl pravo srbsko gostilno.

Najbrž je nekaj kriv stari barakarski ambient, da so sedanji restavraciji glavni okras zidane stene. Na njih sicer visi nekaj majhnih čilimov in Titova slika, sicer pa prostor deluje pusto in dolgočasno. Najbrž je umetnik hotel pustiti glavno besedo jedem... Toda zato nekadilska pohvala: brez dima je prvi večji prostor, ki z velikimi okni gleda proti Dravi.

Jedilni list vsebuje celotno paleto srbskih specialitet. Urnebes, kajmak, mladi sir, telečja čorbica, prebranac, šopska, gurmanska, pečena paprika, vse klasično z žara plus pikantna srbska kobasica, piščančje bedro v mrežici, medaljoni, vešalica, bela, v mrežici, polnjena, dimljena, ražnjiči, kotleti, tudi telečji. In, ker je Gala žar v Mariboru, kjer se ne bere jedilnih listov, temveč se najraje naročajo plošče, še gala plošča (špikana pleskavica, polnjena vešalica, piščančje bedro, čevapčiči, kotlet).

Čevapčiči na veliko načinov

Pravzaprav je testiranje prave roštilj gostilne enostavno. Nobenih deset hodov, degustacijski menu ali prerez celotnega jedilnika ni potrebnih, saj se ve, kaj določa slavo roštilju: čevapčiči! Toda to v Gala žaru ni tako preprosto, saj v to kategorijo sodi široka ponudba. Čevapčiči so navadni pa bugarski, polnjeni, špikani, šiš in je...ki. Tri pikice (v jedilnem listu, ki je enako sramežljiv tudi v nemškem prevodu) pomenijo, da so "ljuti", četudi po slovensko, saj je tudi tucana paprika dodana sramežljivo. Hkrati pa čevapčič oziroma mleto ponudbo dopolnjujejo še pleskavice (navadna, s kajmakom, polnjena, gurmanska, špikana, ljuta) in uštipci (navadni in je...ki).

Najbolj všeč so nam bili kar navadni čevapčiči, sočni, prav nič lojasto težki, ravno prav zapečeni, skratka izvrstni. S šopsko solato in prebrancem ponudba, ki se ji ne moreš upreti vsaj nekajkrat na leto.

Četudi so čevapi glavni, pa je tudi iz roštilja mogoče narediti slow food. Ta se sicer v Srbiji imenuje mali voz, v Gala žaru pa ga nimajo le na jedilniku, temveč celo v originalu. Ko stopiš skozi vrata namreč trčiš vanj. V majhen lojtrnik poln sena, namreč... A, ker smo Gala žar okušali v času kosila, smo mali voz prihranili za kakšno drugo priložnost, saj so za ta srbski "slow food" potrebne še pevaljke, trubači, mekana in črepinje, kar pa se spodobi le zvečer. Toda zato je najboljši opoldanski prerez ponudbe mešano meso gala: mala pleskavica, bela vešalica, uštipac, pikantna kobasica. Tudi ta krožnik je odlikovala sočnost (odlična vešalica!), razen pikantne klobase, ki je bila povsem razsušena, kot da se je nekaj ur valjala po oglju.

Med sladicami smo naročili kar celotno ponudbo, pa še je eden od trojice ostal brez... Na voljo sta, namreč, le sremska rezina in polnjeno jabolko z orehi. Na jabolku prevladuje smetana, žal le njej nadomestek, sicer pa si tudi z orehovim nadevom niso naredili prevelikega dela. Bolj zanimiva je vsekakor sremska rezina, toda le zato, ker gre pri njej za srbsko varianto dveh nam dosti bolj znanih sladic: muslimanske baklave in slovenske prekmurske gibanice! Od baklave je vzela namakanje v sladkornem limoninem soku, od gibanice pa plasti, sirovo, orehovo in makovo. Da ni vzela še gibaničinih jabolk, ni motilo, je pa, ker ni bila bolj po baklavino hrustljava.

Vsekakor pa je Gala žar zadel to, brez česar veliko Mariborčanov enostavno - ne more.Komentar bralcev:

18. 5. 2007: Daleč najboljši žar naokrog.
16. 5. 2007: Daleč najboljši roštilj v Sloveniji!
12. 2. 2007: odlicni ste boljsi od "balkan ekxpres" Srecno!
9. 4. 2006: "Može to i bolje."
3. 4. 2006: "Ja, gostilna je ok, je se dobro, postrežba ni slaba, samo ponavadi me moti parkirišče."
25. 3. 2006: Naj gostilna še naprej!


Dodatni podatki

Kako do tja:  Parking pod Titovim mostom, do gostilne je nato 50 metrov.

Regija:  Štajerska

Značilnost:
žar

Naslov:  Loška 10, Maribor

Telefon:  02 252 3600

Lastnik:  Ljubiša Aleksić

Kuhar:  Ljubiša Aleksić

Cene:  pleskavica 900, čevapčiči 900, ražnjiči 1.100, telečja čorbica 700, prebranac 700, mešano meso gala 1.500, mali voz (za 2) 3.200, sremska rezina 400; opisano kosilo je za tri stalo skupaj 8.300 tolarjev.

Jedi:
srbski žar, mali in veliki voz

Plus:
to ni imitacija srbskega roštilja, temveč je pravi srbski roštilj!

Minus:
ob pristnih jedeh bi lahko bil še embient bolj pristen; upam, da kakovost jedi ne bo nihala, kot se je dogajalo v starem Gala žaru.

Leto obiska:  2004

Ponoven obisk:  roštilju se ni mogoče upreti.   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND