Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Kuharski zvezdniki v Gradcu
21.06.2009

Tudi kuharji so (lahko) zvezde! Nekateri so v avstrijski Gradec prileteli celo s privatnim letalom. Kot Johann Lafer, ki bi lahko s Stromburga v Nemčiji do rodnega Gradca priletel tudi z lastnim helikopterjem.


Wai Look Chow: zlatovščica in tuna s toplim oljčnim oljem


Thomas Rhode Andersen: ledena melonina juha z dvojno šunko


Patrick Spenger: šparglji na tretjo


Pasquo King: konfirana svinjska potrebušina z jakobinko


Heinz von Holzen: som v bananinem listu


Johan Lafer: najboljše planšarskega vola


Gabriel Kreuther: Panna cotta grenke čokolade z ingverjem


Večerja za 650 ljudi


Zvezdniki, za lonci in pred kamerami


Avstrijska Štajerska stavi na okus in svoj turistični uspeh gradi na kulinariki in vinu. Nič čudnega, da je bil letošnji, šele drugi, kulinarični festival v Gradcu in okolici že mesece vnaprej razprodan. Petnajst vrhunskih kuharjev s štirih kontinetnov, dvanajst kulinaričnih večerov v 73 hodih, 7 Michelinovih zvezdic in samo na finalnem večeru v graški Kongresni hiši 560 gostov ter 2,5 tone hrane na 6.500 krožnikih…

Kuharji so navdušili, četudi je bil na finalnem večeru vtis pred okusi. Začelo se je z vrhunskim finger-foodom iz štajerskih sestavin: tatarski štajerske jezerske postrvi s črnim sezamom na grahovi kremi, sveže ostrige s soljo iz Auseeja, hrustljavi dim sum s štajerskim hrenom, kumarični kaneloni z wasabijem in planinskim lososom s hibiskusom, divjačinski sate z arašidovo espumo, Ildefonso iz Turopolje svinjine z bobom in bučnim oljem, lizika iz jeter štajerske race z zlatom in sladkorno vato.

Pri mizah v večernih toaletah je kombinacija Wai Look Chowa, malezijske kuharske super zvezde, surovo marinirane jezerske zlatovščice in tunine s toplim oljčnim oljem in čilijem z limeto pekoče ogrela. Usta je ohladil Danec Thomas Rhode Andersen iz Kopenhagna z ledeno melonino juho z dvojno šunko. Za molekule je poskrbel (še) nezvezdnik, domači kuhar Patrick Spenger: špargljeve glavice z ocvrto holandsko omako, špargljeva espuma z mutantom ameriške pomaranče.

Konfirana potrebušina Pasqua Kinga iz dubajskega Burj Al Araba, z jakobinko, mandarinovim oljem in jabolčno solato s cvetačnim dresingom, je do mize, žal, izgubila karamelizirano hrustljavost. Švicar z Balija, Heinz von Holzen, je v bananin list zavil soma in mu dodal rumeni riž s tipičnimi balijskimi omakami. Čeprav je priletel pol ure pred serviranjem glavne jedi, je bil Laferjev krožnik planšarskega vola poln okusov: file s skorjo iz šalotk in dušeno prednje pleče z bezgovim sokom, pirejem peteršiljevega korena in ocvrtim žepkom z mavrahi.

S panna cotto grenke čokolade z ingverjem, limetino lupino, želejem marakuje in kavno pralino, je Francoz iz New Yorka Gabriel Kreuther (The Modern, galerija MOMA) sklenil graški kulinarični festival.

V Gradcu in okolici so s svojimi jedmi teden dni razveseljevali še: Ralf Zacherl (Berlin, Nemčija), Stefan Marquard (Tutzing, Nemčija), Martin Baudrexel (München), Mario Kotaska (Köln), Karlheinz Hauser (Hamburg), Jochen Riedel (Western Cape, Južna Afrika), Mario Lohninger (Frankfurt), Dieter Müller (Bergisch Gladbach), Vivek Singh (London).

Vredno posnemanja tudi pri nas!   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND