Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Laško Special tudi k hrani
05.12.2014

Nova piva s podpisom iz Laškega za kulinarično spremljavo kreativnim jedem in zahtevnim okusomNa zdravje ob hrani tudi s pivom


Ričota, rumenjak in dimljen jeseter


Ocvrt telečji priželjc s peteršiljevim pirejem, čipsom in oljem
Bil je že čas, da ni vprašanje vedno enako: ”Zlatorog ali Union?” V Laškem so napovedali boj uvoženim posebnim pivom, ki so preplavila naše gostilne in bifeje. In se hkrati podali v borbo jed-na-jed z vinom.


Laški pivovarji pravijo, da varijo pivo s tradicijo, že od 1825. leta. A kdo se še danes spomni kar 49 blagovnih znamk piva iz Laškega, če pa vsi pijejo le petdeseto?! Po novem pa laško pivo ne bo več le za žejo, temveč tudi za jed, in tako tudi Zlatorog ne bo več sam! Prvi je nova tri Laško Special piva s hrano združil grajski chef iz Laškega Marko Pavčnik. Novemu goldingu je namenil polže v raguju, v citra lagerju je mariniral postrv, striptis pa ponudil v želeju h goski v konfitu. Ker so bili gostje zadovoljni, se je še nadaljevalo: poširan sulc s sabajonom iz citra lagerja, ocvrt telečji priželjc v omaki striptisa, dimljen jeseter z rumenjakom in ričoto, zalito z goldingom, ličnica divjega prašiča z omako iz novoletnega special piva sour cherry & chestnut. iz slednjega, z okusom višnje in kostanjev, je bila tudi sladoledno-penasta sladica v restavraciji Pavus na gradu Tabor v Laškem.


Marko Pavčnik: ”Že dolgo sem si želel, da bi lahko k jedem, pri katerih zelo pazim, da uporabljam zgolj lokalne in sezonske sestavine, ponudil tudi naše pivo. Ni nujno, da je vedno le vino, tudi takšna posebna piva se zelo lepo družijo s hrano.” 


Katja Pavčnik: ”Pri nas pravimo, da pivovarna, ki je lastnica gradu, skrbi za lupino, midva kot najemnika, pa za vsebino. Zato smo zdaj še posebej veseli, ker so nam dali tudi vsebino!”


S Striptisom so v Laškem začeli že 1962. leta. Sedaj so tradicijo obnovili, tudi s pomočjo retro-moderne embalaže. Pivo Striptis je njihovo najmočnejše, temno dvojno bock pivo, tople jantarjeve barve, nežne grenčice, polnega okusa, kremaste pene. ”Konjak za pivske sladokusce,” napovedujejo.


Tudi Golding je stara blagovna znamka. Novo pivo je lager plemenite grenčice in arome. Značilen okus mu daje šopek avtohtonih slovenskih hmeljev: Savinjski golding, Celeia in Aurora. ”Žlahtnež.”


Citra lager je rezultat novih pivskih trendov. Svetlo sveže pivo, hmeljeno s slovenskimi avtohtonimi sortami, je dodatno blago začinjen z visoko grenčičnim aromatičnim hmeljem Citra. ”Hip.”


Nova piva iz Laškega, v manjši trebušasti tekelnici iz temno zelenega stekla, z etiketo na starem papirju, avtorizirano in številčeno, in s tulipanastim kozarcem, so ustvarili hišni varilci Regina Godec, Andrej Škorja in Nataša Kočar. Ker gre za butična piva, bodo na voljo le pri izbranih gostincih in trgovcih (cenovni razred 1,5 evra v trgovini).

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND