Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Vinski lokal Maitz
20.04.2014

Maitz s kuhinjo, ki je podrejena lokalnim sestavinam in prilagojena sodobnemu ambientu, razširja tradicionalno ponudbo vinotočev na avstrijski južno-štajerski vinski cestiBeluši, mavrahi, jajčna omleta


Telečja glava in jezik


Marinirana svinjina in dimljena slanina


Jagnječji kotlet in dimljena rikota


Skuta, kisla smetana, jagode


Sodoben prizidek stari gostilni


Moderno med vinogradi

Zunaj je med zelenjem in vinogradi-kamor-seže-oko prostorna lesena terasa, dvesto metrov odmaknjena od vrveža vinotočev ob cesti, ki iz Gomilice (Gamlitz) med trtami sauvignona in morillona vijuga proti Sloveniji. Romantično teraso ob lepem vremenu napolnijo pogledi na okoliške vinske lege, znane s hrbtnih strani buteljk, ki jih cenijo po vsem svetu, toda takšne terase imajo tudi sosedi tam naokrog po celotni in razvejani južno-štajerski vinski cesti, zato zgolj lep pogled, dobro vino in domači narezek že dolgo nista več dovolj, da avstrijski Štajerski prinesejo več turističnih obiskov kot celi Sloveniji.


K Maitzu se sicer nikoli ni hodilo le na narezek, temveč tudi na ocvrtega piščanca in štajerski zrezek z bučnimi semeni. Odkar pa se je z moderno kletjo, ki ne ponuja le sortnih, sadnih, svežih belih vin, temveč tudi bolj kompleksna, zorjena, večslojna zrela vina iz znanih leg, Schusterberg, Hochstermetzberg in Krois, v Račanah na vinski cesti (Ratsch a. d. Weinstrasse), spremenila tudi tradicionalna gostilna, je moderen vinski lokal postal hit zaradi svojih šest tednov suho zorjenih steakov iz mlade štajerske govedine. Obvezno je priti vsaj v dvoje, razen za tiste, ki se znajo sami spopasti s 500-gramskim rump steakom ali 600-gramskim rib eye steakom. Lepo odležano meso je s pomočjo zeliščne omake in pečenkinega soka (28,50 € za dva) vredno tega ”greha”, s hrustljavo skorjo in sočno sredico, ki spoštuje izbiro, od rare do well done. Za prilogo je na izbiro pire krompir z rjavim maslom, zelenjava z žara z olivnim oljem in pečeni krompir (4 €). Pa čeprav so Maitzeva vina le bela …


Toda, če bi rekli, da je Wolfgang Maitz, eden od top STK (”terroir & klassik”) svoj vinotoč spremenil s pomočjo moderne arhitekture - svetloba, les in čiste oblike - le v steak lokal sredi vinogradov, se s tem prvi ne bi strinjal chef Stefan Prenninger. Za 38 evrov Maitz s pogledom na lastne vinograde ponuja chefov meni, ki se ravna po dnevni ponudbi lokalnih sestavin. Aprilski petek, ko so bile vse mize v modernem vinskem lokalu zasedene, smo tako preizkusili spomladansko ponudbo lokalnih sestavin s kontroliranim poreklom. Razen velike table, na kateri so vizitke vseh južnoštajerskih vinskih kleti, vinotočev, gostiln, restavracij, kavarn in hotelov, je na jedilnem listu celoten spisek dobaviteljev, ki Maitza oskrbujejo z jajci, bučnim oljem, ovčjim sirom, kravjimi siri, bučnicami, sladkovodnimi ribami, piščanci, zelenjavo in svežim mesom.


Mavrahi in beluši z rahlo jajčno omleto in šodojem so pokazali, da se chef zna prepustiti sestavinam. Svinjski file, mariniran z ingverjem, rahlo podimljen, je bil a la tuna le hitro opečen, dovolj za nežno družbo krepki domači dimljeni slanini. Presežek večera je bila kombinacija telečje glave in jezika, začinjena s kremo čemaža. V glavni jedi so domači ravioli z dimljeno rikoto premagali klasični par jagnječji kotlet - paprika z žara. V sladici se je chef poigral z okusom naše sirove gibanice, ko je spekel rahel souffle skutin kolač, k njemu pa ponudil ob jagodah še sladoled iz kisle smetane.


Wolfgang Maitz, vino, prenočišča, gostilna; Ratsch a.d. Weinstrasse 45, Ratsch, Račane, Avstrija, telefon +43 345 32153, winzerzimmer@maitz.co.at, www.maitz.co.at, odprto ob rezervaciji od 14. do 23. ure, od ponedeljka do srede, v petek in soboto.

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND