Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Identita Golose
Ker je država lani tako radodarno (in uspešno) odvezala mošnjo na mednarodnem kongresu kuharskih chefov v Milanu (60 tisoč evrov in slovenski dan) in ker je Tomaž Kavčič moral v Madrid, bi letošnja sedma Identita Golosa minila skoraj brez Slovenije.

Čokoladni atelje Dobnik
Ne bi bil rad v koži slovenskih slaščičarjev. Raje sem sladkosned za mizo slaščičarne, ki ji nad vrati piše Atelje Dobnik.

Sir z vinom
Vino pride ponavadi na vrsto, ko je sir že narezan. A da se tudi prej, kar so dokazali v sirarni Čuš, kjer so na pobudo Danila Steyerja (in idejo Sama Perovica, ki sliši tudi na ime Samo Dobro) v svoj sir iz svežega, nepasteriziranega kravjega mleka zamešali še izdatno mero (šest odstotkov) vina Steyer Mark. Nastal je prvi kravji sir z vinom v Sloveniji, iz mleka s kmetij Leber – Vračko in Fingušt – Hecl iz Orehove vasi pri Mariboru ter iz Steyerjevega cuveeja (zvrsti) s Plitvičkega vrha pri Gornji Radgoni, ki mu dišeči traminec daje cvetico in aromo, chardonnay svežino, sivi pinot pa ga zaokroži z eleganco in polnostjo. Sir je zorjen dobre tri mesece, vino pa dobro leto (v hrastovih sodih).

Peničarji
Zdaj, ko jim je silvestrovo spraznilo kleti, se je našel čas, da so se zbrali. Baje se v Sloveniji kar 200 vinarjev ukvarja z drugim vretjem, v steklenici ali v sodu, toda natančne številke se (še) ne da nikjer preveriti. Tudi to je bil cilj prve konference pridelovalcev penečih vin Slovenije, na pobudo Janeza Isteniča, v Stari vasi na Bizeljskem, v vili Janežič, ki so jo Isteničevi štiri leta prenavljali, da je iz razvaline ob glavni cesti znova nastal eleganten dvorec, z veliko kletjo, v kateri zori več kot pol milijona Isteničevih penin. Pred 34. leti so si v Radgoni pri Bleiweisu iz Novic prvi sposodili ime penina, zdaj pa so slovenski peničarji še prvič strnili svoje vrste.

Brbre
Ne gredo vsi, ki se peljejo na Pohorje, smučat. Ne pelje vsaka cesta, ki vodi na Pohorje, na smučišča. Pa saj tudi Pohorje ni le hrib nad Mariborom.

Jedilnica
Pravzaprav je Dining room. Ker je Na Dunaju in ker cilja na tuje goste. Gostilna, ki to ni, saj je v domači hiši, ki je čez dan dom, zvečer, a le ko gostiteljica povabi (tudi v angleščini) po internetu, pa se spremeni v jedilnico za največ 12 gostov. Takšne restavracije, rojene iz sanj, rastejo kot gobe po dežju po celem svetu. Ena je, se šepeta od ust do ust, da kdo ne sliši…, celo že tudi v Ljubljani!

Zidaričev jamar
Benjamin Zidarič je moral za svoja vina osem let kopati v kraško skalo, da je ustvaril kletno jamo za svoja vina. Dario Zidarič pa je jamo za svoje sire našel… Kar pa na Krasu, ki je prepleten s podzemljem, niti ni težko; najtežje se je bilo tega spomniti. Zato je njegov jamar tudi nekaj posebnega!

Kraški teran
Teran je posebnež. Kot Kras. Zato je bila tudi prireditev Teranum na Borznem trgu, v steklenem šotoru sredi Trsta, ki je bila posvečena prav njima, nekaj posebnega. Ne le zato, ker so se mimoidoči imeli kam skriti pred snegom in burjo ter se pogreti ob pokušini 25 odličnih kraških teranov. Še bolj zato, ker prav teran, ki je takšna specifika Krasa kot so njegove globoke jame, v katerih Dario Zidarich zori svoje vrhunske sire iz surovega kravjega mleka, Benjamin Zidarich pa v petih nadstropjih svoje podzemne kleti, v osmih letih izkopane v kraški kamen in rdečo zemljo, v velikih lesenih sodih stara svoje terane in vitovske, dokazuje kraško brezmejnost.

Krompirjev pire
Ko je Joel Robuchon še kuhal, je imel le tri zvezdice. Odkar ne kuha več, jih ima toliko, da jih ne more več prešteti. S posojanjem svojega imena je tako uspešen, da je prišel celo na naše prodajne police.

Prvi hitri vegi
Go veg be green, bodi vegi, živi zeleno. Hraber slogan, še posebej na pločniku, kjer je v kiosku ravno dovolj prostora za električni žar, in v mestu, ki namesto vegetarijanske restavracije premore le zelenjavne plošče iz odmrznjene zelenjave.

Vino - hrana 13:3
Deset let organizacijske prednosti tudi razlika med festivalsko predstavitvijo vin in hrane

Zvezde pod zvezdami
Vrhunski kuharji, vinarji in sestavine v vinoteki Movia in atriju ljubljanskega Rotovža

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20   
 
Kava in mandlji
Kavna panna cotta z mandljevim krokantom
Izberite recept            
 
 
Caprese drugače
Mocarela in jagode

Zakaj on zanjo            
 
 
 
Ali poznate akcijo Teden restavracij?
Poznam, saj sem v času Tedna restavracij obiskal več sodelujočih restavracij.  
Poznam, saj sem v času Tedna restavracij obiskal eno restavracijo.  
Poznam, vendar nisem obiskal nobene restavracije.  
Teden restavracij? Še nikoli slišal ...  
 
 
Od mišelink do vampov


Obiskali smo: Petz im Gusshaus, Dunaj
   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND