Refošk z najboljše Santomasove lege Čerteže. Podaljšani stik z grozdnimi kožicami (30 dni) in dve leti v novih francoskih barikih, minimalno žvepla, brez filtriranja in na koncu še izbor (selekcija) le najboljših sodčkov so dali grande vino z velikim potencialom (20 let). Kralj refošk v nos pošilja cel sadovnjak (črni ribez, slive, borovnice, breskve), z dodatkom čokolade in celo kavnega espressa. Polno in harmonično vino, za refošk zelo svilnato, kar žametno. Za francoskega enologa Clauda Grosa to ni vino, temveč hrana za dušo, z aromo mokke in kakava. Krepko vinsko telo za krepke mesne jedi, divjačino, jagnjetino, sušene mesnine, tartufe, zorjene, plesnive sire in čokolado. Pri vinarju 20 evrov. INFO Santomas, Šmarje 10, Šmarje, 05 639 2651, www.santomas.si, santomas@monteko.si |