Dolfo je bil tisti Skočaj, ki je kmalu po prvi vojni svetovni vojni v Ceglem kupil prvi vinograd; ker je verjel je, da so Brda rojena za vino. Marko pa tisti, ki je, komaj 19-leten, šel z vinom z nonovim imenom samostojno na trg. Družina Skočaj danes obdeluje 14 hektarjev vinogradov in pridela 120.000 steklenic vina. Sivi pinot je po kratki maceraciji leto dni počival na finih drožeh. Vonj spominja na jabolka, kutine, tudi olupek rdeče grenivke. Vino še vedno deluje sveže, s hrustljavo mineralnostjo in spominom na suhe marelice. Takšno ima rado morske predjedi (surove školjke, ribji karpačo), zelenjavne rižote, mineštre, lahke testenine, od mesa goveji karpačo, kuhan pršut, telečjo taljato. Dolfo, Marko Skočaj, Ceglo 3 d, Dobrovo v Brdih, telefon 05 395 9166, info@dolfo.eu, www.dolfo.eu. |