Jebačin (naglas na i) je star slovenski priimek, ki izhaja iz Senožeč pri Sežani (prvi zapis v urbariju že iz leta 1499), po njem se je imenovala tudi domačija v Orehovici, ki so jo Premrnovi kupili v 90. letih. Beli Jebačin je zvrst starih vipavskih sort; zelena in malvazije je po 40 %, rebule 20 %, z znamenite lege Pasji rep. Vinifikacija je potekala v velikem pokončnem konusnem sodu iz slavonskega hrasta, z dolgo maceracijo (60 dni) in delno v francoskih barikih. Nos vonja marelice, z rahlo medenostjo, vino z zmernim alkoholom je polno, tudi mineralno, z dozorelo kislino, pušča spomin. Rado ima morske jedi, testenine, rižote, belo meso. INFO Pasji rep, Samo in Franc Premrn, Orehovica 11 a, Podnanos, telefon +386 (0)5 366 9119, info@pasji-rep.si, www.pasji-rep.si |