Puro je že legenda, njegov avtor pa je z njim postal tudi inovator! Rose je idealni spremljevalec morskih predjedi, še posebej ostrig. Puro ni klasična penina, saj je brez dodanih kvasovk za fermentacijo v steklenici. Namesto tega je uporabljen le mošt z vsemi primesmi in mikroorganizmi, ki živijo v njem. Zrelo vino fermentira v steklenici. Pred odpiranjem mora steklenica tri dni stati na glavi, da se usedlina nabere v vratu. Degoržiranje poteka tako med postopkom posebnega odpiranja v vodi. Letnik 2003 je spomin za posebne priložnosti (cena pri vinarju 25 evrov). Modri pinot (60 %), rebula (30 %) in sivi pinot. Stare trte in biološka pridelava. Barva, oranžno rdeča, ni intenzivna, je pa vonj, po rdečih sadežih, pozna se zrelost grozdja in zorjenje vina. Mehurčki so intenzivni in živahni, vino je resno, celo kompleksno, dolgo ostaja v ustih, požirek si želi nadaljevanje. Penina, ki navdušuje, a vseeno kaže drugačnost in svojstven značaj. INFO Movia, Aleš in Mirko Kristančič, Ceglo 18, Dobrovo v Brdih, +386 (0)5 395 9510, www.movia.si. |