Pred tremi leti se je na poreški VinIstri predstavilo vino z nenavadnim imenom – 7dan. Še bolj nenavadno pa je bilo, kako je ta ”kupaža” (zvrst) nastala. ”Generacija smo in smo rekli, naredimo skupno vino,” se Bruno Trapan spominja ideje, ki je bila bolj marketinška kot enološka. O sedmih mladih vinarjih, ki so se spoznali na vinarski šoli v Poreči, se je začelo govoriti … Urbani vinar iz Pulja Skupnega vina sicer ni več, a o mladih istrskih vinarjih se še vedno govori. Kraljević (Cuj), Tercolo, Damjanić, Cossetto, Tikel, Geržinić, Trapan, zdaj vsak na svoji poti, na svojem koncu Istre, s svojimi trsi in idejami, z manjšim in večjim uspehom, vendar še vedno generacija, ki drži skupaj, sodeluje, si medsebojno pomaga in napreduje. ”Tako gre hitreje, ni potrebno, da izumlja vsak sam …” Bruno Trapan je najbolj na istrskem jugu. A niso le paradižniki, ki ga delajo posebnega. Trapanovi - žena Andrea skrbi za marketing, oče in mama za moralno in finančno pomoč -, ki živijo na turistični Verudi, so pred dvema letoma postavili na drugem koncu Pulja, na kmetijskem področju v Šišanu, moderno klet, ki izstopa tako arhitektonsko kot tehnološko. Velik kubus barve roseja skriva pod betonom najmodernejšo računalniško kletarsko tehnologijo, iz katere pa se vino pretaka v majhne lesene sode. Prav ti sodi, v glavnem 225-litrski, so ena od posebnosti Trapanovih ”resnih” vin. ”Ni le hrast in ni le od enega proizvajalca, veliko uporabljam tudi akacijo in še nekatere druge vrste lesa; ta raznolikost daje vinu posebne karakteristike, ki jim z mešanjem dodajam še samosvojost,” pojasnjuje Trapan, urbani vinar iz Pulja, svoj način dela. ”Toda vino nastaja v vinogradu,” odločno doda. Trapanovi imajo 12 hektarjev in certifikat ekološke pridelave. ”Tega ne poudarjamo, ker se veliko ljudi, če piše organsko, prestraši … Čeprav smo na kmetijskem področju južne Istre, pa imamo srečo, da okrog naših vinogradov vseeno ni polj in škropljenja. Pomembno je, da je celoten proces nastajanja vina čim bolj naraven, s čim manj vpliva. A vseeno morajo biti vina drugačna od drugih!” Po vetrovih, ženi, otrocih Od letos so Trapanova vina že tudi v Sloveniji. ”Šele začel sem, pridružil sem se Claiju, Meneghettiju, Kozloviću, važno je, da smo v EU in da lahko pošiljamo steklenice na ocenjevanje.” Trapan je pred dvema letoma na Vinistri za svojo malvazijo Uroboros, 2008, iz akacijevih sodov, ki tudi z imenom ponazarja še dolga leta življenja (kača, ki drži lasten rep, brezkončnost), dobil šampionski naslov (in 90 točk po Parkerju). ”Vesel sem bil, seveda, a sem rekel, dovolj je, ne bom se metal za priznanji, delal bom vina po svojem prepričanju.” Zaradi tega uspeha prihajajo v moderno klet v Šišanu obiskovalci na pokušino Trapanovih belih vin, odhajajo pa s steklenicami rdečih … ”Nekateri hočejo delati iz malvazije super resno vino. Ne, to je še vedno vino za ob kosilu, da brez težav in z veseljem lahko popiješ dva kozarca! Zato se trudim, da so alkoholi pod 13, zato grozdju v vinogradu listje dela senco.” Sveža malvazija je pri Trapanu Ponente, po zahodnem vetru, poletnem, mladem, razigranem. Tudi druga vina imajo pomenljiva imena. Levante je chardonnay, Grego pa cabernet sauvignon. Vetrovni je tudi Shuluq, široko po južnoafriško, syrah iz mladega vinograda, 1,3 kg po trsu, najbolj mišičasto Trapanovo vino. Bolj elegantni rdeči cuvee, cabernet, merlot, syrah, teran, je po ženi, Revolution – Nigra Virgo, črna devica, burgundsko vino na Jugu Istre. Prva hči je dala ime vinu Ruby rose, druga vinu Terra Mare. O Trapanovih (vinih) se bo še slišalo! INFO Vina Trapan, Bruno Trapan, Veruda 10, Pula, Hrvaška, telefon +385 98 244 457, www. trapan.hr
|