Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Bordojci za sprejemljivo ceno
06.02.2012

Zapiski z vinske pokušine v mariborskem Rožmarinu – Grands vins de Bordeaux Borie-Manoux


Peer Pfeiffer (Borie-Manoux) in Saša Arsenovič (Rožmarin)



Bordeaux deli reka Gironde na desni in levi breg. Na desnem bregu raste pretežno merlot, na levem pa cabernet sauvignon. ”To pa je tudi vse, kar morate teoretično poznati o bordojskih vinih. Vse drugo je v kozarcu,” je v vinoteki (in restavraciji) Rožmarin degustacijo bordojcev začel Peer Pfeiffer, član družine Casteja, ki ima v lasti enega največjih bordojskih négociantov (vinski trgovec) Borie-Manoux. V njihov sklop sodi deset pomembnih chateaujev iz Bordeauxa.

V kozarcih je bil poučen izlet po najbolj znanem vinskem  področju na svetu, ki premore kar 117.000 hektarjev vinogradov, na katerih pridelajo več kot 700 milijonov buteljk vina. Za slavo bordojcev so v veliki meri zaslužne visoke cene vin, ki jih na svetovnem trgu dosegajo najbolj znane bordojske kleti - po klasifikaciji iz leta 1855 nosijo v Medocu oznako premier crus chateauji Lafite-Rotschild, Mouton-Rotschild in Latour iz Pauillaca, Margaux iz Margauxa in Haut-Brion iz Gravesa. Toda večina ”navadnih” bordojskih vin stane manj kot deset evrov in tudi za sprejemljivo ceno se da okusiti bordojska kakovost!

Chateau Bel Air, 2009, Blaye Cotes de Bordeaux, 60 % merlota, 20 % cabernet sauvignona, še nekaj malbeca in cabernet franca, zelo piten, nezahteven, sadno všečen, spremljevalec preprostih jedi (pizza). Rožmarinov kuhar Sebastjan Jurjevec mu je pridružil španski pršut, zorjen 18 mesecev.

Chateau Haut Bellegarde, 2009, Bordeaux, 75 % merlota, 25 % cabernet sauvignona, še mladostno pekoč, a z nežnimi tanini. Tlačenka z bučnim oljem in semeni.

Medoc de Port Royal, 2010, Medoc, 65 % cabernet sauvignona, 35 % merlota, premlad, robati tanini, ki pa obetajo lepo staranje. Kisla smetana z ocvirki na opečenem rženem kruhu.

Beau-Rivage Premium, 2009, Bordeaux superieur, 60 % merlota, 40 % cabernet sauvignona, šest mesecev v barikih, korektno vino za vsak dan, MPC 10,90 €. Ocvrt piščančji zvitek s curry omako.

Chapelle de la Trinite, 2009, Saint-Emilion, 80 % merlota, 15 % cabernet franca, 5 % cabernet sauvignona, solidno, a ne za staranje, MPC 14,90. Sirov štrukelj z račko.

Chateau Beau-Site, 2005, Cru Bourgeois Superior – AC Saint-Estephe, 70 % cabernet sauvignona, 23 % merlota, malo cabernet franca in petit verdota, iz starih vinogradov, 18 mesecev v barikih, odličen letnik, od višnje do čokolade, prvi stik z bordojsko kompleksnostjo, še na mnoga leta, vino, ki te nasmeji, MPC 25,90. Čičerikina krema s tartufi in teletino.

Posebnost pokušine sta bili vini iz cru lige. Chateau Batailley, grand cru classe pete stopnje (eden od nekaj več kot 60 chateaujev, ki so 1855. leta dobili oznako grand cru), z velikim dvorcem iz 19. stoletja, je sedež družine Casteja.

Chateau Batailley, 2006, Grand Cru Classe - AC Pauillac, 70 % cabernet sauvignona, 26 % merlota, 2 % petit verdota, 2 % cabernet franca, 40 let star vinograd, 18 mesecev v barikih, kakšen bo šele čez deset let, če že zdaj eleganten, kompleksen, globok, velik, dolg spomin. 91 točk Roberta Parkerja. MPC 39 €. Roastbeef v čokoladni omaki s kvinojo.

Chateau Rayne Vigneau, premier cru classe 1855 Sauternes, 70 % semillona, 20 % sauvignona, 10 % muscadella, do 22 mesecev v barikih, sladki nektar, sosed je Chateau d’Yquem. Karamelni mousse in mousse bele čokolade.







Preberite tudi:

Malvazija, Cigoj

Rebula, Atimo

Garanza, Kramar

Modri pinot, Šuman

Jakot, Klinec

Rebula, Brandulin

Sauvignon Exceptional, Gomila

Belo macerirano, Gordia

Veliko rdeče, Movia

Modri pinot, Šumenjak

Šipon Ilovci, Dveri-Pax

Rubino, Fornazarič

Renski rizling, Ducal

Spirito, Dolfo

Maria Nevea, Dobuje

Šipon, Verus

Modra Frankinja, Miro

Rebula, Grace

Akord, Šturm

Vitovska grganja, Štoka

Penina platana, Vila platana

Izbrani Teran, Širca-Kodrič

Renski rizling, Joannes

Cuvee extreme, Keltis

Vinja, KlenArt

Dišeči traminec, Steyer

Chardonnay, Horvat

Rumena rebula, Ferdinand

Breg chardonnay, Marof

Bjana cuvee prestige

Pod stolpom, Conrad Fürst & Söhne

Sauvignon, Kogl

Chardonnay supreme, Piro

Rebula, Erzetič

No. 1, Istenič

Ottocento bijeli, Clai

Sialis bianco, Terpin

Malvazija istarska, Kabola

Cabernet franc, Constantini

Dišeči traminec, Steyer

Sivi pinot, Kušter

Renski rizling, Kmetija Urška

Beli trio, Prus

Zlata radgonska penina, Radgonske gorice

Gamay, Vino Graben

Chardonnay Sirius, Kupljen

Izbrano rdeče, Belica

Zaria, Batič

Kraljevo vino, Kralj

RockN Roll, M-vina

Rajnski rizling, Bolfan

Marjan Simčič, Rebula Opoka

Oranžna vina na pohodu

Grande Cuvée Certeze, Santomas

Rebula, Radikon

Sauvignon Blanc, Zieregg, Tement

Negra, Renčel

Šipon Gomila, P&F Jeruzalem Ormož

Sivi pinot, Dolfo

Merlot, JNK

Malvazija, Pucer z Vrha

Sivi pinot, Tilia

Rumena rebula, Ščurek

Zeleni sauvignon, Mavrič

Jebačin, Pasji rep

Puro rosé, Movia

Sivi pinot prestige, Sanctum

Zeleni silvanec, Vinska klet Krško

Cviček, Martinčič

Bruno Trapan

Dula, Vinarstvo Mesesnel

Malvazija, SteraS

Pinot noir Selekcija, Marjan Simčič

Cabernet sauvignon, Lisjak

Aci Urbajs

Rose, Zlati grič

Sivi pinot Struktura, Kerin

Sauvignon, Valdhuber

Cabernet sauvignon, Kristančič

Cabernet sauvignon, Poljšak

Refošk, Korenika

Laški rizling, Marof

Oslavje, Radikon

Črna penina

Rdeča Carolina, Jakončič

Zelen, Vina Saksida

Gosset in Frapin v Rožmarinu

Štajerska pomlad

Tereza rosso, Valter Sirk

Stari D'or belo, Rojac

Burja bela, Posestvo Burja

Duet lex, Edi Simčič

Rose, Gaube

Merlot, Mlečnik

Traminec G, Pullus

Rebolium Sinefinis

Sauvignon, Monvi

Laški rizling, Frešer

A+ rdeče, Klet Goriška Brda

Modri pinot, Joannes Protner

Malvazija, Korenika & Moškon

Malvazija, Gordia

Modra frankinja, Otmar Šturm,

Bianco Trebež, Dario Prinčič

Carisma cuvee, Vina Saksida

Benedict red, Dveri Pax

Doppler

Mlado vino

Koželjev 4. Festvina

Družabno-dišeči traminec

Oranžna vina

Slovensko vino je boljše od slovenske hrane

Edi Simčič in Alma vista

Marjan Simčič in Opoka

Apres ski kot žičnice 17. del

Kako daleč je do leta 2100? 16. del

Na obisku v Burgundiji 3: najdražja vina Zlate obale 15. del

Na obisku v Burgundiji 2: Yves Chaley in prijatelji 14. del

Na obisku v Burgundiji 1: terroir od vina do piščancev 13. del

Ni ga čez pohano kuro 12. del

Ena meja in dva štajerska obraza 11. del

Kdo je kriv? Mi, vi in jaz! 10. del

Volja ne potrebuje diplome 9. del

Hvala bogu da sem novi Štajerc! 8. del

Sezonsko in regionalno 7. del

Ni novega brez starega 6. del

Blitvine oči z mocarelo 5. del

Furnir na krožniku 4. del

Deset novih kuharskih zapovedi 3. del

Zakaj je Štajerce dobrega strah? 2. del

Preko ORF v najboljšo gostilno na svetu 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND