Ni
vse le tako avtomatizirano, da je upravljanje daljinsko in delovanje
avtomatsko, temveč tehnologija, ki ne uporablja nobene kemije, omogoča
tudi veliko tako kletarjeve kot vinogradnikove ustvarjalnosti. V
takšni kleti, ki se tudi nad zemljo ponaša z moderno in atraktivno
arhitekturo, presenečenja zato niso redka. Kot penina Diona, na katero
pa bo treba čakati še pet let, cuvee, ki pa je le iz rizlingov,
traminčev suhi jagodni izbor, ki ga vselej trgajo 25. januarja na hčerin
rojstni dan (2006), ali rdeči Efekt, zaradi katerega so celo
Ljubljančani začeli razmišljati o rdečih vinih s Štajerskega (nizek
alkohol, modra frankinja in zweigelt, v barikih in inoxu, različni
vinifikaciji). In zdaj prihaja še sauvignon 360, ki je imel dobil po
razgledu z Dopplerjevine ... ”Manj je več,” opiše slog kleti, v
arhitekturi, opremi in vinih lastnik Boštjan Kopše, ko z računalnikom do
desetinke natančno nadzira vrenje. High tech v kleti pri vinskem
ustvarjanju s pridom izkorišča mladi Dopplerjev enolog Matej Markuš. ”S
kontroliranim vrenjem vina ohranjajo svežino, poskočnost, mladost,
čistost. Vrenje pri 7,8 stopinjah, torej zelo dolgo, poudarja sadnost in
aromatičnost.” Da pa vina ne ostanejo le sveža, sadna in enoletna, ob
karbonski maceraciji mladi enolog tehnologijo kombinira še z normalnim
vrenjem na drožeh in poznejšim biološkim razkisom. ”Vina tako dobijo
hkrati svežino in sadnost, a tudi telo, resnost, pookus in trajnost.” In
še eno pomembno pravilo, dopolni naslednica Dopplerjevine Mihaela
Krsnik Kopše: ”Čim manj žvepla, zgolj pri polnjenju!” Hiša vina Doppler, Kozjak 79, Zgornja Kungota, telefon 02 654 3202, www.doppler.si.
|