Mlado vino | 08.11.2011 | Če se po jutru dan pozna, potem to za vino ne velja. Pa ne, da bi bilo z mladimi vini novega letnika, ki še sploh ni doživel uradnega Martinovega krsta, kaj narobe. Prve pokušine so všečne in sortno raznolike. Če so v normalnih letnikih v mladih vinih le rane sorte, so v novem 2011 tudi presenečenja in eksperimenti. Letnik 2011 je takšen, da se da zgodnje vino narediti iz vsakega, tudi poznega, mošta in grozda. Toda, je to že tudi dovolj za – letnik stoletja? |
Ko vreme trti ni tako naklonjeno kot letos, se da že po mladih vinih brez slabe vesti, a zato z večjo žalostjo, ugotoviti, da tudi ”prava” vina ne bodo kaj prida. Da jih bo pač treba hitro (in miže) spiti.
Ker pa nam je bil tokrat Dionizij mil in naklonjen, se bo rezultata potrebno lotiti ravno obratno kot pri uverturah, štrkih, mladičih, falotih, prvencih, raninah in novih (če omenimo le delček štajerske domiselnosti pri iskanju imen). Tako kot je, namreč, pri mladih vinih pomembna hitrost – kdo bo prvi na tržišču, čim prej pred tretjim četrtkom v novembru, ko v kozarce priteče beaujolais, ki nato zavlada po celem svetu – bo za letnik 2011 pomembna počasnost! Pravzaprav kar potrpežljivost. Ne le v kleti, temveč tudi pri mizi.
Vrhunski letnik resda hitreje in bolj sladko obrodi, toda v steklenici to lahko dokaže šele z večletnim vinarjevim crkljanjem in nato še z večletno pivčevo vzdržnostjo. Kaj nam pa pomaga ”letnik stoletja”, če ga bomo vsega spili, še preden bo dovolj dozorel in upravičil velika pričakovanja?! Zaenkrat gre šele za potencial. Zaradi njega pa so tudi mlada vina pomembna. Vrhunski letnik bo nastal šele v kleti, vinarjevi in pivčevi. Zato je dobra vest, da je novo vino takšno, da se ob raci in mlincih ne bo treba kremžiti in da ga bo ostalo nekaj še tudi po Martinu. Vinarji se bodo (tudi) zaradi novega lažje uprli finančni skušnjavi prehitre vinifikacije in posledično prodaje resnega letnika 2011, pivci pa se bomo po mladem posvečali pač praznjenju starih zalog, saj bo v domači kleti potrebnega veliko prostora za čim prejšnji nakup in čim poznejše (po)pitje.
P.s. Že tradicionalno so novemu letniku z mladimi vini družno nazdravili vinarji Vina Štajerska.
Steyer z ranino, suho, avtohtono zgodnjo sorto Radgonsko-Kapelskih goric, ki se je po lanski toči letos oddolžila z zdravim in kakovostnim pridelkom.
Valdhuber z Mladičem, ki ga odlikujeta sadnost in svežina rizvanca, v družbi intenzivnejšega kernerja.
Gaube s Prvencem, znanilcem novega letnika iz muškat otonela in rizvanca, svežim in nagajivim.
V Protnerjevi hiši Joannes pa so poskrbeli kar za vse tri barve – belo Joannes novo je iz zelenega silvanca, rose je iz modrega pinota in žametne črnine, ter rdeče iz modrega pinota. Vsa tri vina so suha.
|
| |
|
Preberite tudi:

Malvazija, Cigoj
 Rebula, Atimo
 Garanza, Kramar
 Modri pinot, Šuman
 Jakot, Klinec
 Rebula, Brandulin
 Sauvignon Exceptional, Gomila
 Belo macerirano, Gordia
 Veliko rdeče, Movia
 Modri pinot, Šumenjak
 Šipon Ilovci, Dveri-Pax
 Rubino, Fornazarič
 Renski rizling, Ducal
 Spirito, Dolfo
 Maria Nevea, Dobuje
 Šipon, Verus
 Modra Frankinja, Miro
 Rebula, Grace
 Akord, Šturm
 Vitovska grganja, Štoka
 Penina platana, Vila platana
 Izbrani Teran, Širca-Kodrič
 Renski rizling, Joannes
 Cuvee extreme, Keltis
 Vinja, KlenArt
 Dišeči traminec, Steyer
 Chardonnay, Horvat
 Rumena rebula, Ferdinand
 Breg chardonnay, Marof
 Bjana cuvee prestige
 Pod stolpom, Conrad Fürst & Söhne
 Sauvignon, Kogl
 Chardonnay supreme, Piro
 Rebula, Erzetič
 No. 1, Istenič
 Ottocento bijeli, Clai
 Sialis bianco, Terpin
 Malvazija istarska, Kabola
 Cabernet franc, Constantini
 Dišeči traminec, Steyer
 Sivi pinot, Kušter
 Renski rizling, Kmetija Urška
 Beli trio, Prus
 Zlata radgonska penina, Radgonske gorice
 Gamay, Vino Graben
 Chardonnay Sirius, Kupljen
 Izbrano rdeče, Belica
 Zaria, Batič
 Kraljevo vino, Kralj
 RockN Roll, M-vina
 Rajnski rizling, Bolfan
 Marjan Simčič, Rebula Opoka
 Oranžna vina na pohodu
 Grande Cuvée Certeze, Santomas
 Rebula, Radikon
 Sauvignon Blanc, Zieregg, Tement
 Negra, Renčel
 Šipon Gomila, P&F Jeruzalem Ormož
 Sivi pinot, Dolfo
 Merlot, JNK
 Malvazija, Pucer z Vrha
 Sivi pinot, Tilia
 Rumena rebula, Ščurek
 Zeleni sauvignon, Mavrič
 Jebačin, Pasji rep
 Puro rosé, Movia
 Sivi pinot prestige, Sanctum
 Zeleni silvanec, Vinska klet Krško
 Cviček, Martinčič
 Bruno Trapan
 Dula, Vinarstvo Mesesnel
 Malvazija, SteraS
 Pinot noir Selekcija, Marjan Simčič
 Cabernet sauvignon, Lisjak
 Aci Urbajs
 Rose, Zlati grič
 Sivi pinot Struktura, Kerin
 Sauvignon, Valdhuber
 Cabernet sauvignon, Kristančič
 Cabernet sauvignon, Poljšak
 Refošk, Korenika
 Laški rizling, Marof
 Oslavje, Radikon
 Črna penina
 Rdeča Carolina, Jakončič
 Zelen, Vina Saksida
 Gosset in Frapin v Rožmarinu
 Štajerska pomlad
 Tereza rosso, Valter Sirk
 Stari D'or belo, Rojac
 Burja bela, Posestvo Burja
 Duet lex, Edi Simčič
 Rose, Gaube
 Merlot, Mlečnik
 Traminec G, Pullus
 Rebolium Sinefinis
 Bordojci za sprejemljivo ceno
 Sauvignon, Monvi
 Laški rizling, Frešer
 A+ rdeče, Klet Goriška Brda
 Modri pinot, Joannes Protner
 Malvazija, Korenika & Moškon
 Malvazija, Gordia
 Modra frankinja, Otmar Šturm,
 Bianco Trebež, Dario Prinčič
 Carisma cuvee, Vina Saksida
 Benedict red, Dveri Pax
 Doppler
 Koželjev 4. Festvina
 Družabno-dišeči traminec
 Oranžna vina
 Slovensko vino je boljše od slovenske hrane
 Edi Simčič in Alma vista
 Marjan Simčič in Opoka
 Apres ski kot žičnice 17. del
 Kako daleč je do leta 2100? 16. del
 Na obisku v Burgundiji 3: najdražja vina Zlate obale 15. del
 Na obisku v Burgundiji 2: Yves Chaley in prijatelji 14. del
 Na obisku v Burgundiji 1: terroir od vina do piščancev 13. del
 Ni ga čez pohano kuro 12. del
 Ena meja in dva štajerska obraza 11. del
 Kdo je kriv? Mi, vi in jaz! 10. del
 Volja ne potrebuje diplome 9. del
 Hvala bogu da sem novi Štajerc! 8. del
 Sezonsko in regionalno 7. del
 Ni novega brez starega 6. del
 Blitvine oči z mocarelo 5. del
 Furnir na krožniku 4. del
 Deset novih kuharskih zapovedi 3. del
 Zakaj je Štajerce dobrega strah? 2. del
 Preko ORF v najboljšo gostilno na svetu 1. del
 |
|