Družabno-dišeči traminec | 25.08.2011 | Ženske ljubijo tramince, moški pa vinske pokušine, na katerih se zbere veliko žensk … V moški domeni pa je vseeno tudi pri vinih izstopala vinarka, Elena Walch iz Tramina. |
Nič čudnega, torej, da se je Salon traminec na gradu Negova že ob svoji prvi ponovitvi potrdil kot vrhunski jesenski pomursko-podravski družabni dogodek. Več kot 800 ljubiteljev vina, poezija in glasbe je napolnilo čudoviti grad, ki še zdaj ni našel najemnika (in uporabnega dovoljenja).
Hiša dišečega traminca Steyer vina je svojemu extremu ob bok postavila kar 115 tramincev iz Slovenije, Avstrije, Italije, Hrvaške in Francije.
V Sloveniji je traminec zasajen sicer le na 248 hektarjih, toda Dveri pax (traminec 2010), Vinogradi Horvat (traminec 2008), Vino Valdhuber (traminec 2008 in 2009), Vino Kušter (traminec 2007, 2008, 2009), Ptujska klet (traminec 2009, Pullus traminec G 2008 in 2009), Keltis (traminec clasic 2007 in 2008), Vinag (traminec 2009), Vinogradništvo Pečnik (traminec 2006) in Steyer vina (dišeči traminec exclusive 2001 in dišeči traminec extreme 2008) so se (med suhimi vini) uspešno merili z dišečim tramincem 2010 Franza Gangla (Kloech, Avstrija) in dišečim tramincem Nussbaumer DOC 2010 (Tramin, Italija).
A za posebne užitke je vseeno poskrbela - ženska! Elena Walch je zvezdnica dišečih tramincev tam, kjer so se rodili, v Traminu! Arhitektka, ki je pustila svoj poklic, ko se je zaljubila v moževe vinograde, je danes arhitektka vrhunskih vin, še posebej tramincev. Dišeči traminec Kastelaz, 2010, je izstopal v veliki sobani negovskega gradu. Vino, ki je komaj prišlo v steklenico, ni bilo le izrazito sadno, temveč je ob svežini pokazalo tudi veliko eleganco, ki je nasploh značilna za vina Elene Walch. Kakšno bo šele čez nekaj let!
Od francoskih tramincev, ki rastejo na kar 2.600 hektarjih, večinoma v Alzaciji, sta se predstavila alzaška polsuha dišeča traminca Cave Beblenheim Au Chateau in Domaine Paul Blanck.
Posebno doživetje je ponudila pokušina arhivskih vin, med katerimi so Radgonske gorice dekantirale traminec PT 1983, traminec izbor 2002 in 2003, Steyer vina pa dišeči traminec exclusive 1999, dišeči traminec izbor 1997 in dišeči traminec ledeno vino 1997.
Vlado Kreslin, MI2 Jernej Dirbek in Tone Kregar, igralec Boris Ostan in pesnik Ivo Stropnik so z žonglerji z ognjem traminčevi vrtnici in eksotičnemu bogastvu njegove cvetice dodali še kulturno, zabavno in predvsem družabno aromo. In da to še zdaleč ni le vino za sladice – čeprav je bilo v prvi sobi, kjer so se predstavljali suhi in polsuhi traminci največ moških, v drugi s predikati in peninami pa žensk -, so dokazali Hiša kulinarike Jezeršek, Šunkarna Kodila, restavracija Pri Florjanu, turistična kmetija Pri Alenki, domačija Firbas, podjetje Košaki, hotel Livada Prestige, restavracija Rožmarin, restavracija M Šmid, Sirarna Čuš in Turizem Lendava.
Danilo Steyer, pobudnik Salona traminec: “Naše poslanstvo je predstavitev in promocija Pomurske in Podravske regije, ki se ponašata z odličnimi vini, vrhunsko kulinariko in naravnimi ter kulturnimi znamenitostmi, kamor spada tudi grad Negova.”
Na posnetku organizatorji 2. Salona Traminec na gradu Negova: Borut Cvetko, Mediaspeed, Norma Bale, Kultprotur, Magda in Danilo Steyer, Steyer vina.
|
| |
|
Preberite tudi:

Malvazija, Cigoj
 Rebula, Atimo
 Garanza, Kramar
 Modri pinot, Šuman
 Jakot, Klinec
 Rebula, Brandulin
 Sauvignon Exceptional, Gomila
 Belo macerirano, Gordia
 Veliko rdeče, Movia
 Modri pinot, Šumenjak
 Šipon Ilovci, Dveri-Pax
 Rubino, Fornazarič
 Renski rizling, Ducal
 Spirito, Dolfo
 Maria Nevea, Dobuje
 Šipon, Verus
 Modra Frankinja, Miro
 Rebula, Grace
 Akord, Šturm
 Vitovska grganja, Štoka
 Penina platana, Vila platana
 Izbrani Teran, Širca-Kodrič
 Renski rizling, Joannes
 Cuvee extreme, Keltis
 Vinja, KlenArt
 Dišeči traminec, Steyer
 Chardonnay, Horvat
 Rumena rebula, Ferdinand
 Breg chardonnay, Marof
 Bjana cuvee prestige
 Pod stolpom, Conrad Fürst & Söhne
 Sauvignon, Kogl
 Chardonnay supreme, Piro
 Rebula, Erzetič
 No. 1, Istenič
 Ottocento bijeli, Clai
 Sialis bianco, Terpin
 Malvazija istarska, Kabola
 Cabernet franc, Constantini
 Dišeči traminec, Steyer
 Sivi pinot, Kušter
 Renski rizling, Kmetija Urška
 Beli trio, Prus
 Zlata radgonska penina, Radgonske gorice
 Gamay, Vino Graben
 Chardonnay Sirius, Kupljen
 Izbrano rdeče, Belica
 Zaria, Batič
 Kraljevo vino, Kralj
 RockN Roll, M-vina
 Rajnski rizling, Bolfan
 Marjan Simčič, Rebula Opoka
 Oranžna vina na pohodu
 Grande Cuvée Certeze, Santomas
 Rebula, Radikon
 Sauvignon Blanc, Zieregg, Tement
 Negra, Renčel
 Šipon Gomila, P&F Jeruzalem Ormož
 Sivi pinot, Dolfo
 Merlot, JNK
 Malvazija, Pucer z Vrha
 Sivi pinot, Tilia
 Rumena rebula, Ščurek
 Zeleni sauvignon, Mavrič
 Jebačin, Pasji rep
 Puro rosé, Movia
 Sivi pinot prestige, Sanctum
 Zeleni silvanec, Vinska klet Krško
 Cviček, Martinčič
 Bruno Trapan
 Dula, Vinarstvo Mesesnel
 Malvazija, SteraS
 Pinot noir Selekcija, Marjan Simčič
 Cabernet sauvignon, Lisjak
 Aci Urbajs
 Rose, Zlati grič
 Sivi pinot Struktura, Kerin
 Sauvignon, Valdhuber
 Cabernet sauvignon, Kristančič
 Cabernet sauvignon, Poljšak
 Refošk, Korenika
 Laški rizling, Marof
 Oslavje, Radikon
 Črna penina
 Rdeča Carolina, Jakončič
 Zelen, Vina Saksida
 Gosset in Frapin v Rožmarinu
 Štajerska pomlad
 Tereza rosso, Valter Sirk
 Stari D'or belo, Rojac
 Burja bela, Posestvo Burja
 Duet lex, Edi Simčič
 Rose, Gaube
 Merlot, Mlečnik
 Traminec G, Pullus
 Rebolium Sinefinis
 Bordojci za sprejemljivo ceno
 Sauvignon, Monvi
 Laški rizling, Frešer
 A+ rdeče, Klet Goriška Brda
 Modri pinot, Joannes Protner
 Malvazija, Korenika & Moškon
 Malvazija, Gordia
 Modra frankinja, Otmar Šturm,
 Bianco Trebež, Dario Prinčič
 Carisma cuvee, Vina Saksida
 Benedict red, Dveri Pax
 Doppler
 Mlado vino
 Koželjev 4. Festvina
 Oranžna vina
 Slovensko vino je boljše od slovenske hrane
 Edi Simčič in Alma vista
 Marjan Simčič in Opoka
 Apres ski kot žičnice 17. del
 Kako daleč je do leta 2100? 16. del
 Na obisku v Burgundiji 3: najdražja vina Zlate obale 15. del
 Na obisku v Burgundiji 2: Yves Chaley in prijatelji 14. del
 Na obisku v Burgundiji 1: terroir od vina do piščancev 13. del
 Ni ga čez pohano kuro 12. del
 Ena meja in dva štajerska obraza 11. del
 Kdo je kriv? Mi, vi in jaz! 10. del
 Volja ne potrebuje diplome 9. del
 Hvala bogu da sem novi Štajerc! 8. del
 Sezonsko in regionalno 7. del
 Ni novega brez starega 6. del
 Blitvine oči z mocarelo 5. del
 Furnir na krožniku 4. del
 Deset novih kuharskih zapovedi 3. del
 Zakaj je Štajerce dobrega strah? 2. del
 Preko ORF v najboljšo gostilno na svetu 1. del
 |
|