Oranžna vina | 28.02.2011 | Uradno je vino belo, rdeče ali pa rose. Toda vedno več vinskih zgodb se vrti okrog – oranžnih vin. In pri tem slovenski prispevek sploh ni zanemarljiv. Z legendami naravnih vin s te in one strani meje smo šli na italijansko kosilo s hrvaškim (naravnim) vinom. |
Kot da bi s svojimi naravnimi vini s seboj v zimski Zagreb pripeljali še primorsko burjo. Šlo je do kosti, ko smo se upirali vetru nekaj sto metrov od Muzeja sodobne umetnosti do italijanske restavracije Secondo, nasproti vhoda na Velesejem. Pred slabim letom dni odprta restavracija na najširšem zagrebškem bulevarju (Dubrovnik) ni presenetila z velikostjo in polnostjo, kljub petkovem poldnevu, temveč s košarico kruha na šanku že takoj ob vhodu. Po skorji, debeli, temni, hrapavi, že od daleč zobe izzivajoči, in sredici, z velikimi luknjami, puhasti, rahli, že očem mehki. Takšen je lahko le – naraven kruh!
Logično, da smo to najprej opazili. Saj je bila družba tako naravna, da se bolj ne da. Edi Kante, Stanko Radikon, Dario Prinčič, Benjamin Zidarič, Franko Terpin in Valter Mlečnik, legende naravnih vin na italijanski in slovenski strani Brd ter Krasa, in Boris Novak, gostilničar iz Dvora pri Žužemberku, ki ima na svoji Domačiji najboljše založeno klet z naravnimi vini na Slovenskem.
Kruh je bil dobra iztočnica. Kajti, kakšna so sploh naravna vina? Takšna kot naravni kruh! Torej tisti, ki ga ni dvignil “suhi kvasac”, temveč skisano testo ali celo droži. Kruh kot so ga pekli včasih. Vina kot so jih delali nekoč. In jih danes spet ter vedno bolj! S čim manj (po možnosti nič) dodatkov in vinarjevega (kletarjevega, pravzaprav) posredovanja, brez kemije v vinogradu in strojnih pripomočkov v kleti. S čim manj (ali nič) žvepla. Iz naravnega grozdja, pa četudi nima uradnega ekološkega žiga. Biodinamično, velikokrat, in tako kot svetuje luna.
Ni bila hrana tista, ki nas je ogrela. Bila je, najprej, dobra volja teh vinarskih legend, ki se je dvignila do vrelišča, ko smo odprli vinsko karto. Ne kaj bomo naročili, temveč čigavo! Le nekaj sto metrov zagrebške “burje” stran od letošnjega Wine Gourmet Festivala, pa v velemestni restavraciji, ki stavi s preprostimi testeninami na velik obisk, takšno presenečenje. Pričakovali smo belo i crveno, če ne celo crno, dobili pa: Terpin, Sivi pinot, Kante Vitovska in Sauvignon, Radikon Oslavje, Prinčič Bianco Trebež, Bensa Castellada Bianco, Batič Sivi pinot …
Ko smo šele na koncu, ko so tudi Italijani priznali, da je v Secondu kava res prava (italijanska), natakarju povedali, komu je odčepil Roxanichev magnum Malvazija antica, je hitro začel kombinirati steklenice z obrazi. “Ko ga poskusijo, za vaš sivi pinot gostje vselej rečejo, da je vino pokvarjeno,” je podražil Franka Terpina. “Žal, naši gostje se še ne spoznajo…”
Ne le zaradi sivega pinota, še bolj zaradi naravnega postopka, ki dela belo vino kot rdeče, je Terpinovo vino izrazito oranžno. Ta barva pa se je v svetu že prijela novega trenda, ki je pravzaprav star. Tako piše na novem vinskem listu londonske restavracije Hibiscus Clauda Bosija, ki ima dve mišelinki: “Oranžno vino je pridelano kot rdeče, le da iz belega grozdja. Jagodne kožice, semena, včasih tudi peclji so macerirani v lastnem grozdnem soku več dni ali celo več mesecev. Tako nastane vino z značilno barvo, posebnim okusov in taninsko močjo.”
Hibiscus seveda ni nobena izjema. Tudi vinska karta trenutno največjega svetovnega kuharskega zvezdnika v Nomi je polna naravnih vin in njihov ljubitelj je tudi trenutno najbolj vroči italijanski kuhar Massimo Bottura (Osteria Francescana, Modena). Zato smo lahko kar ponosni, da naravna vina in njihovi pridelovalci že nekaj časa tudi pri nas niso nobena posebnost. Oziroma, nič čudnega, da ima Hibiscus med osmimi oranžnimi vini kar tri “naša”: Jakot, 2006, Daria Prinčiča (72 funtov), Kaplja, 2005, Damijana Podveršiča (96 funtov) in Rebulo, 2002, Joška Gravnerja (120 funtov).
V Franciji se takšnim vinom sicer marsikje še upirajo, toda saj se je tudi visoka francoska kuhinja v zadnjih letih znala prilagoditi. Tako kot je v kuhinji vedno bolj pomembna naravnost sestavin, ki takšna ne morejo biti, če prihajajo z drugega konca sveta, se tudi naravna vina držijo načela “s kmetije direktno na mizo”. Najbrž se takšna vina res ne starajo tako kot tradicionalna in zagotovo vina povsem brez žvepla ne prenesejo dolgih potovanj, toda zato se toliko lepše družijo s hrano. Pa še glavobola ni ob zajtrku prihodnji dan. Sicer pa prisegajo na biodinamična vina celo pri Romanee Conti in tudi v Alzaciji ter Loiri je vedno več naravnih vin.
“Spor”, čigavo bomo pili, smo razrešili salomonsko z Roxanichevo antično malvazijo, narejeno na rdeče, nefiltrirano in (skoraj) brez žvepla. Odlično se je ujela z omako Amatriciana (paradižnik, panceta, čebula, pekoča paprika).
|
| |
|
Preberite tudi:

Malvazija, Cigoj
 Rebula, Atimo
 Garanza, Kramar
 Modri pinot, Šuman
 Jakot, Klinec
 Rebula, Brandulin
 Sauvignon Exceptional, Gomila
 Belo macerirano, Gordia
 Veliko rdeče, Movia
 Modri pinot, Šumenjak
 Šipon Ilovci, Dveri-Pax
 Rubino, Fornazarič
 Renski rizling, Ducal
 Spirito, Dolfo
 Maria Nevea, Dobuje
 Šipon, Verus
 Modra Frankinja, Miro
 Rebula, Grace
 Akord, Šturm
 Vitovska grganja, Štoka
 Penina platana, Vila platana
 Izbrani Teran, Širca-Kodrič
 Renski rizling, Joannes
 Cuvee extreme, Keltis
 Vinja, KlenArt
 Dišeči traminec, Steyer
 Chardonnay, Horvat
 Rumena rebula, Ferdinand
 Breg chardonnay, Marof
 Bjana cuvee prestige
 Pod stolpom, Conrad Fürst & Söhne
 Sauvignon, Kogl
 Chardonnay supreme, Piro
 Rebula, Erzetič
 No. 1, Istenič
 Ottocento bijeli, Clai
 Sialis bianco, Terpin
 Malvazija istarska, Kabola
 Cabernet franc, Constantini
 Dišeči traminec, Steyer
 Sivi pinot, Kušter
 Renski rizling, Kmetija Urška
 Beli trio, Prus
 Zlata radgonska penina, Radgonske gorice
 Gamay, Vino Graben
 Chardonnay Sirius, Kupljen
 Izbrano rdeče, Belica
 Zaria, Batič
 Kraljevo vino, Kralj
 RockN Roll, M-vina
 Rajnski rizling, Bolfan
 Marjan Simčič, Rebula Opoka
 Oranžna vina na pohodu
 Grande Cuvée Certeze, Santomas
 Rebula, Radikon
 Sauvignon Blanc, Zieregg, Tement
 Negra, Renčel
 Šipon Gomila, P&F Jeruzalem Ormož
 Sivi pinot, Dolfo
 Merlot, JNK
 Malvazija, Pucer z Vrha
 Sivi pinot, Tilia
 Rumena rebula, Ščurek
 Zeleni sauvignon, Mavrič
 Jebačin, Pasji rep
 Puro rosé, Movia
 Sivi pinot prestige, Sanctum
 Zeleni silvanec, Vinska klet Krško
 Cviček, Martinčič
 Bruno Trapan
 Dula, Vinarstvo Mesesnel
 Malvazija, SteraS
 Pinot noir Selekcija, Marjan Simčič
 Cabernet sauvignon, Lisjak
 Aci Urbajs
 Rose, Zlati grič
 Sivi pinot Struktura, Kerin
 Sauvignon, Valdhuber
 Cabernet sauvignon, Kristančič
 Cabernet sauvignon, Poljšak
 Refošk, Korenika
 Laški rizling, Marof
 Oslavje, Radikon
 Črna penina
 Rdeča Carolina, Jakončič
 Zelen, Vina Saksida
 Gosset in Frapin v Rožmarinu
 Štajerska pomlad
 Tereza rosso, Valter Sirk
 Stari D'or belo, Rojac
 Burja bela, Posestvo Burja
 Duet lex, Edi Simčič
 Rose, Gaube
 Merlot, Mlečnik
 Traminec G, Pullus
 Rebolium Sinefinis
 Bordojci za sprejemljivo ceno
 Sauvignon, Monvi
 Laški rizling, Frešer
 A+ rdeče, Klet Goriška Brda
 Modri pinot, Joannes Protner
 Malvazija, Korenika & Moškon
 Malvazija, Gordia
 Modra frankinja, Otmar Šturm,
 Bianco Trebež, Dario Prinčič
 Carisma cuvee, Vina Saksida
 Benedict red, Dveri Pax
 Doppler
 Mlado vino
 Koželjev 4. Festvina
 Družabno-dišeči traminec
 Slovensko vino je boljše od slovenske hrane
 Edi Simčič in Alma vista
 Marjan Simčič in Opoka
 Apres ski kot žičnice 17. del
 Kako daleč je do leta 2100? 16. del
 Na obisku v Burgundiji 3: najdražja vina Zlate obale 15. del
 Na obisku v Burgundiji 2: Yves Chaley in prijatelji 14. del
 Na obisku v Burgundiji 1: terroir od vina do piščancev 13. del
 Ni ga čez pohano kuro 12. del
 Ena meja in dva štajerska obraza 11. del
 Kdo je kriv? Mi, vi in jaz! 10. del
 Volja ne potrebuje diplome 9. del
 Hvala bogu da sem novi Štajerc! 8. del
 Sezonsko in regionalno 7. del
 Ni novega brez starega 6. del
 Blitvine oči z mocarelo 5. del
 Furnir na krožniku 4. del
 Deset novih kuharskih zapovedi 3. del
 Zakaj je Štajerce dobrega strah? 2. del
 Preko ORF v najboljšo gostilno na svetu 1. del
 |
|