Slovensko vino je boljše od slovenske hrane | 09.02.2011 | V vsaki slovenski gostilni lahko pijemo dobro vino. Ne moremo pa ob vsakem dobrem slovenskem vinu dobro jesti. V tem je problem! |
O vinih nimajo pojma, toda, ker vinarji sami potrkajo na vrata in še vsi časopisi so jih polni, si ne dovolijo, da na vinsko karto ne bi dali Kristančiča, Simčiča, Ščurka in Mlečnika. A takšni gostilničarji nas tukaj sploh ne zanimajo. Dobrih vin se ne da piti k zanič jedem.
Zanimajo nas tiste gostilne, ki kuhajo za sončke! In ravno v teh je še ogromno prostora za napredek pri vinski spremljavi.
Paradoks pravzaprav: čeprav imamo Slovenci odlična vina in tudi svetovno prodorne vinarje, se naše gostilne od tujih razlikujejo najbolj prav pri ponudbi vin. Vsa čast, seveda, izjemam.
Oglejte si vinske karte. So le zaradi lepšega. Na njih so vinarji, ne pa njihova vina!
Predvsem pa na njih ni tistih vin, ki so v kleti. Večina slovenskih vinskih kart ne velja več! Natisnjena vina so že zdavnaj popita, zato pa je nova karta vedno "v tisku".
Če piscu vinske karte še uspe vina zložiti po belih in rdečih, penečih in mirnih, če celo ve, da ima Slovenija tri vinske dežele in devet vinskih okolišev, če pravilno zapiše ime vinarja in celo njegovega vina, je to že dosežek. Ki pa postane velik šele takrat, ko ima takšna vinska karta tudi svojo filozofijo. Da Boris Novak (Domačija Novak, Sadinja vas) reče: "Pri meni v kleti so le naravna in ne predraga vina!" Ali Igor Loverčič (Žeja, Ozeljan): "K našim morskim jedem gredo sveža vina!"
Slovenske vinske karte želijo dokazati, da slovensko grozdje vsako leto obrodi enako kakovostno… Ne da letnikov sploh ne zapišejo, predvsem vin po letnikih ne kupujejo!
Manj kot 50 etiket je sramotno celo za domačo klet, povprečna slovenska gostilna pa jih ima točno toliko. Nove steklenice gostilničarji naročijo takrat, ko jim starih zmanjka. Vino kot kapital? Vlaganje v najboljše letnike? Nakup letnikov po sodih? Staranje vin pri vinarjih? Tega pri nas še ni!
Ker tudi še ni pravih someljejev (sommelier)! Marsikje se sicer že trudijo z vinskim svetovanjem, ki pa seže najdlje do podatka o uporabljeni vrsti soda. Toda mene zanima, zakaj mi priporočate točno to vino k tej jedi?!
Hkrati pa slovenski vinski trg deluje. Borba je neizprosna. Tudi najboljši vinarji in njihova najboljša vina se ne prodajajo več sami. Kleti ne izpraznijo več niti prednovoletna naročila poslovnih daril. Najtežje je prodati prav tista vina, ki jih je največ. Potrebno je v svet, a ne le na eno tržišče. Vinskih sejmov je ogromno, brez vinskih promocij več ne gre. Vsak vinar potrebuje svojo lastno zgodbo.
Več na to temo na tej strani in v tem letu.
|
| |
|
Preberite tudi:

Malvazija, Cigoj
 Rebula, Atimo
 Garanza, Kramar
 Modri pinot, Šuman
 Jakot, Klinec
 Rebula, Brandulin
 Sauvignon Exceptional, Gomila
 Belo macerirano, Gordia
 Veliko rdeče, Movia
 Modri pinot, Šumenjak
 Šipon Ilovci, Dveri-Pax
 Rubino, Fornazarič
 Renski rizling, Ducal
 Spirito, Dolfo
 Maria Nevea, Dobuje
 Šipon, Verus
 Modra Frankinja, Miro
 Rebula, Grace
 Akord, Šturm
 Vitovska grganja, Štoka
 Penina platana, Vila platana
 Izbrani Teran, Širca-Kodrič
 Renski rizling, Joannes
 Cuvee extreme, Keltis
 Vinja, KlenArt
 Dišeči traminec, Steyer
 Chardonnay, Horvat
 Rumena rebula, Ferdinand
 Breg chardonnay, Marof
 Bjana cuvee prestige
 Pod stolpom, Conrad Fürst & Söhne
 Sauvignon, Kogl
 Chardonnay supreme, Piro
 Rebula, Erzetič
 No. 1, Istenič
 Ottocento bijeli, Clai
 Sialis bianco, Terpin
 Malvazija istarska, Kabola
 Cabernet franc, Constantini
 Dišeči traminec, Steyer
 Sivi pinot, Kušter
 Renski rizling, Kmetija Urška
 Beli trio, Prus
 Zlata radgonska penina, Radgonske gorice
 Gamay, Vino Graben
 Chardonnay Sirius, Kupljen
 Izbrano rdeče, Belica
 Zaria, Batič
 Kraljevo vino, Kralj
 RockN Roll, M-vina
 Rajnski rizling, Bolfan
 Marjan Simčič, Rebula Opoka
 Oranžna vina na pohodu
 Grande Cuvée Certeze, Santomas
 Rebula, Radikon
 Sauvignon Blanc, Zieregg, Tement
 Negra, Renčel
 Šipon Gomila, P&F Jeruzalem Ormož
 Sivi pinot, Dolfo
 Merlot, JNK
 Malvazija, Pucer z Vrha
 Sivi pinot, Tilia
 Rumena rebula, Ščurek
 Zeleni sauvignon, Mavrič
 Jebačin, Pasji rep
 Puro rosé, Movia
 Sivi pinot prestige, Sanctum
 Zeleni silvanec, Vinska klet Krško
 Cviček, Martinčič
 Bruno Trapan
 Dula, Vinarstvo Mesesnel
 Malvazija, SteraS
 Pinot noir Selekcija, Marjan Simčič
 Cabernet sauvignon, Lisjak
 Aci Urbajs
 Rose, Zlati grič
 Sivi pinot Struktura, Kerin
 Sauvignon, Valdhuber
 Cabernet sauvignon, Kristančič
 Cabernet sauvignon, Poljšak
 Refošk, Korenika
 Laški rizling, Marof
 Oslavje, Radikon
 Črna penina
 Rdeča Carolina, Jakončič
 Zelen, Vina Saksida
 Gosset in Frapin v Rožmarinu
 Štajerska pomlad
 Tereza rosso, Valter Sirk
 Stari D'or belo, Rojac
 Burja bela, Posestvo Burja
 Duet lex, Edi Simčič
 Rose, Gaube
 Merlot, Mlečnik
 Traminec G, Pullus
 Rebolium Sinefinis
 Bordojci za sprejemljivo ceno
 Sauvignon, Monvi
 Laški rizling, Frešer
 A+ rdeče, Klet Goriška Brda
 Modri pinot, Joannes Protner
 Malvazija, Korenika & Moškon
 Malvazija, Gordia
 Modra frankinja, Otmar Šturm,
 Bianco Trebež, Dario Prinčič
 Carisma cuvee, Vina Saksida
 Benedict red, Dveri Pax
 Doppler
 Mlado vino
 Koželjev 4. Festvina
 Družabno-dišeči traminec
 Oranžna vina
 Edi Simčič in Alma vista
 Marjan Simčič in Opoka
 Apres ski kot žičnice 17. del
 Kako daleč je do leta 2100? 16. del
 Na obisku v Burgundiji 3: najdražja vina Zlate obale 15. del
 Na obisku v Burgundiji 2: Yves Chaley in prijatelji 14. del
 Na obisku v Burgundiji 1: terroir od vina do piščancev 13. del
 Ni ga čez pohano kuro 12. del
 Ena meja in dva štajerska obraza 11. del
 Kdo je kriv? Mi, vi in jaz! 10. del
 Volja ne potrebuje diplome 9. del
 Hvala bogu da sem novi Štajerc! 8. del
 Sezonsko in regionalno 7. del
 Ni novega brez starega 6. del
 Blitvine oči z mocarelo 5. del
 Furnir na krožniku 4. del
 Deset novih kuharskih zapovedi 3. del
 Zakaj je Štajerce dobrega strah? 2. del
 Preko ORF v najboljšo gostilno na svetu 1. del
 |
|