Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Zakaj je Štajerce dobrega strah? 2. del
25.10.2004

Kulinaričnega strahu je na Štajerskem občutno preveč. Strah je kuharje, da bi ustvarili kaj novega, strah je gostince, da bi poleti pogrnili svoje mize tudi na ulici, strah je mesarje, da bi razkosali ovčko, strah je natakarje, da bi natočili vino v kozarec iz buteljke, strah je goste, da bi poskusili kaj "krvavega"
Štajerci smo včasih veljali za hrabre ljudi. Vsaj Ljubljančane je bilo pošteno strah. A zdaj so se stvari spremenile. Zdaj je strah nas. Pa ne Ljubljančanov. Ampak vsega - dobrega! Ljubljančane pa ni več strah. Ne Štajercev, ne dobrega. Zakaj pa, mislite, si upajo jesti na ulici? In si mi, Štajerci, ne upamo. Sprehodite se od Gornjega do Mestnega trga in naredite en krog po obeh bregovih Ljubljanice. Povsod so na pločniku mize in za njimi so stoli, ki so - polni! Ter mize, ki so pogrnjene! V Ljubljani težko najdeš v starem delu lokal, v katerem ne bi mogel tudi česa pojesti. V Mariboru pa težko najdeš takšnega, v katerem bi lahko kaj pojedel.

Zakaj nas je strah, da bi dali mize na ulico, jih lepo pogrnili in obložili z jedilnim listom? Odgovor je v tistih časih pred petnajstimi leti, ko sem se enako spraševal: zakaj ne moremo v Mariboru vsaj poleti postaviti gostinskih miz na pločnike pred lokali? Takrat še nisem upal, da bi šlo za ulično prehranjevanje, pač pa vsaj za odžejanje. In danes, petnajst let zatem? Grajski trg, Slovenska, Poštna, tudi Trg svobode imajo mize na pločniku. Za odžejanje! In sončenje. In sladoledanje. Pa za kakšno tortico, če je ne zmanjka ravno takrat, ko si jo jaz naročim. Ali pa se to dogaja tudi vam?

Stari pa kar za zapečkom

Zakaj bi ponujali hrano, mi odgovarjajo gostinci, če pa so naši gostje zgolj mladi, ki jim do hrane ni ali pa zanjo nimajo dovolj denarja. A jaz sem siten. Če sem bil žejen prvih petnajst let, bom še lačen toliko. Na koncu vem, da bodo po celem Slomškovem trgu parkirane pogrnjene mize namesto avtomobilov. Zakaj ponujate hrano le na skritih balkonih in odmaknjenih vrtovih? Zakaj jejo na ulici po celem svetu, pa še v Ljubljani in Gradcu, če se razgledam zgolj pri sosedih? V Mariboru pa ne! In, nenazadnje, zakaj pa so v lokalih zgolj mladi?

To ni kulinarični, temveč gospodarski problem! "Stari" smo raje doma... Zato, ker so v lokalih samo mladi. Še bolj pa zato, ker do petindvajsetega lahko le piješ, potem pa moraš začeti tudi jesti. In vedno bolj ješ ter vedno manj piješ. Kako naj grem v lajf, če pa je največ, kar lahko dobim, košarica z arašidi? Hvala ti, Cantante, zaradi vrta, programa na njem in oreščkov za luščenje! Ti si hit tega mariborskega poletja!

Vidite, in zato smo stari Štajerci doma za zapečkom. In zato nas ni tudi nikjer drugje. Ne v lokalih ne v politiki ne med poslovnimi gazelami in ne v nogometni reprezentanci. Kar vprašajte Zlatka Zahoviča, kje je v Lizboni. Na ulici, vendar!

Celo ovco, ali pa nič

Strah je tudi štajerske mesarje. Strah jih je razkosati jagenjčka! Zakaj so ga sploh ubili? Zakaj ne gredo raje med vegetarijance? Če pa jih je tako strah, da se samo čudijo... Zadnjič sem vprašal, ali imajo mleto jagnječje meso. Pa me je zaradi mesarjevega pogleda postalo strah, da me bodo odpeljali na Pohorski dvor. Butec, kje si pa že videl mleto jagnjetino? Ovca se da vendar cela na raženj in vrti tako dolgo, dokler je ne prodaš.

V naslednji mesnici sem nato rekel: "Tri jagnječje kotlete, prosim!" In sem spet moral pobegniti pred začudeno-obtožujočimi pogledi. Nič čudnega, da pri tretjem mesarju nisem niti več poskusil s vprašanjem, ali imajo jagnječje fileje. Toda štajerski travniki in planine so vedno bolj polni ovac! Jih mar gojijo za volno? Ko sem to rekel Pohorcu, ki je izgubil službo v fabriki v mestu in je začel na svoji gorski kmetiji gojiti ovce, se je veselo nasmejal. "Gostilničarji mi vse pokupijo!" Ja, kje pa so vse te gostilniške ovce in jagnjeta? Na ražnjih nekje v Gorskem Kotorju, najbrž. Namenjene štajerskim turistom na poti na morje. Kajti hrvaški gostilničarji vedo, da je bila ovčka od nekdaj pomemben kos mesa v štajerski kuhinji. Nekdaj, a ne več danes.

Lovro Visočnik, patron selniškega Peca, mi je za tokratni prispevek k novi štajerski kuhinji ponudil na izbiro: "Jagnječji hrbet ali svinjska ribica?" Oborožen z mesarskimi izkušnjami sem izbral raje ribico. Rad bi, namreč, da bi tudi vi doma preizkusili to novo štajersko kuhinjo. Kje pa ste dobili tako lep jagnječji hrbet, sem vprašal Visočnikove "Naj vam povem po resnici? V Metroju..."

Rdeče ni vedno krvavo

Čeprav smo Štajerci včasih metali čreva na plot, pa nas je danes strah krvi. In tu nič ne pomaga, če vam sedaj napišem, da sploh ne gre za kri. Čim vidi Štajerc rdeče meso, takoj podivja: "To je vendar krvavo!" A čim sliši Rad Dobrojem kaj takega, miri: "To vendar ni kri! V mesu, ki ga kupite, ni več krvi. Kako pa, mislite, bi lahko pozimi jedli krvavice? res pa je, da je meso rdeče. A ne od krvi, ki ji rdečo barve daje protein hemoglobin (zaradi železa), ki je v vaših žilah zadolžen za transport kisika od pljuč do mišic, temveč zaradi proteina mioglobina, ki prav tako vsebuje železo in je rdeč, le da nima transportne, temveč skladiščno vlogo. V mišicah skladišči kisik, da je vedno pripravljen, ko ga vi potrebujete. Potrebujete pa ga, na primer, takrat, ko možgani slišijo tam spodaj kruljenje in sporočijo mišicam v roki, da bo potrebno dvigniti žlico. Ni akcije brez kisika. In ni mesa brez mioglobina.

A zdaj ste postali radovedni, kajne. Zakaj je eno meso bolj rdeče od drugega? Zaradi lenobe... Piščančje prsi imenujemo belo meso, ker jim ni več potrebno letati naokrog. Imajo, namreč, bedrca, ki so zaradi tega - rdeče meso. Kaj pa ribe? Majhen premik plavuti in že glisirajo. Za to ni potrebno veliko mišičnega naprezanja. Od tod, torej, bele ribe. Tako kot je tunino meso rdeče, ker tune so kot cigani. Vedno na poti.

Samo nič novega, prosim

Če ste zdaj iz kurnikov, morij in znanosti vrnemo v Selnico k Pecu, nam bo Lovro Visočnik povedal: "Pravi greh se mi zdi velikokrat, ko vem, da je meso odlične kakovosti, ko vidim, da ga je kuhar odlično opekel, gost pa ga potem vrne, češ da je premalo pečeno. In potem mu ga morajo izsušiti." Žena Cvetka pa bo dodala še drugi strah, ki je prisoten v gostilniških gostih. "Ves čas se trudimo s spreminjanjem dodatne kulinarične ponudbe, izven klasičnega jedilnega lista, toda veliko ljudi tega sploh ne pogleda, vztrajajo pri vedno enem in istem, hočejo klasiko. Najbrž tudi mi zaradi tega potem naredimo napako, jedi prehitro umaknemo iz ponudbe, še preden bi se lahko gostje nanje navadili. Da mi je potem kar žal za vse te dobre jedi..."


Preberite tudi:

Malvazija, Cigoj

Rebula, Atimo

Garanza, Kramar

Modri pinot, Šuman

Jakot, Klinec

Rebula, Brandulin

Sauvignon Exceptional, Gomila

Belo macerirano, Gordia

Veliko rdeče, Movia

Modri pinot, Šumenjak

Šipon Ilovci, Dveri-Pax

Rubino, Fornazarič

Renski rizling, Ducal

Spirito, Dolfo

Maria Nevea, Dobuje

Šipon, Verus

Modra Frankinja, Miro

Rebula, Grace

Akord, Šturm

Vitovska grganja, Štoka

Penina platana, Vila platana

Izbrani Teran, Širca-Kodrič

Renski rizling, Joannes

Cuvee extreme, Keltis

Vinja, KlenArt

Dišeči traminec, Steyer

Chardonnay, Horvat

Rumena rebula, Ferdinand

Breg chardonnay, Marof

Bjana cuvee prestige

Pod stolpom, Conrad Fürst & Söhne

Sauvignon, Kogl

Chardonnay supreme, Piro

Rebula, Erzetič

No. 1, Istenič

Ottocento bijeli, Clai

Sialis bianco, Terpin

Malvazija istarska, Kabola

Cabernet franc, Constantini

Dišeči traminec, Steyer

Sivi pinot, Kušter

Renski rizling, Kmetija Urška

Beli trio, Prus

Zlata radgonska penina, Radgonske gorice

Gamay, Vino Graben

Chardonnay Sirius, Kupljen

Izbrano rdeče, Belica

Zaria, Batič

Kraljevo vino, Kralj

RockN Roll, M-vina

Rajnski rizling, Bolfan

Marjan Simčič, Rebula Opoka

Oranžna vina na pohodu

Grande Cuvée Certeze, Santomas

Rebula, Radikon

Sauvignon Blanc, Zieregg, Tement

Negra, Renčel

Šipon Gomila, P&F Jeruzalem Ormož

Sivi pinot, Dolfo

Merlot, JNK

Malvazija, Pucer z Vrha

Sivi pinot, Tilia

Rumena rebula, Ščurek

Zeleni sauvignon, Mavrič

Jebačin, Pasji rep

Puro rosé, Movia

Sivi pinot prestige, Sanctum

Zeleni silvanec, Vinska klet Krško

Cviček, Martinčič

Bruno Trapan

Dula, Vinarstvo Mesesnel

Malvazija, SteraS

Pinot noir Selekcija, Marjan Simčič

Cabernet sauvignon, Lisjak

Aci Urbajs

Rose, Zlati grič

Sivi pinot Struktura, Kerin

Sauvignon, Valdhuber

Cabernet sauvignon, Kristančič

Cabernet sauvignon, Poljšak

Refošk, Korenika

Laški rizling, Marof

Oslavje, Radikon

Črna penina

Rdeča Carolina, Jakončič

Zelen, Vina Saksida

Gosset in Frapin v Rožmarinu

Štajerska pomlad

Tereza rosso, Valter Sirk

Stari D'or belo, Rojac

Burja bela, Posestvo Burja

Duet lex, Edi Simčič

Rose, Gaube

Merlot, Mlečnik

Traminec G, Pullus

Rebolium Sinefinis

Bordojci za sprejemljivo ceno

Sauvignon, Monvi

Laški rizling, Frešer

A+ rdeče, Klet Goriška Brda

Modri pinot, Joannes Protner

Malvazija, Korenika & Moškon

Malvazija, Gordia

Modra frankinja, Otmar Šturm,

Bianco Trebež, Dario Prinčič

Carisma cuvee, Vina Saksida

Benedict red, Dveri Pax

Doppler

Mlado vino

Koželjev 4. Festvina

Družabno-dišeči traminec

Oranžna vina

Slovensko vino je boljše od slovenske hrane

Edi Simčič in Alma vista

Marjan Simčič in Opoka

Apres ski kot žičnice 17. del

Kako daleč je do leta 2100? 16. del

Na obisku v Burgundiji 3: najdražja vina Zlate obale 15. del

Na obisku v Burgundiji 2: Yves Chaley in prijatelji 14. del

Na obisku v Burgundiji 1: terroir od vina do piščancev 13. del

Ni ga čez pohano kuro 12. del

Ena meja in dva štajerska obraza 11. del

Kdo je kriv? Mi, vi in jaz! 10. del

Volja ne potrebuje diplome 9. del

Hvala bogu da sem novi Štajerc! 8. del

Sezonsko in regionalno 7. del

Ni novega brez starega 6. del

Blitvine oči z mocarelo 5. del

Furnir na krožniku 4. del

Deset novih kuharskih zapovedi 3. del

Preko ORF v najboljšo gostilno na svetu 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND