"Vive l Europe!" naju je na svojem dvorišču, v odpeti srajci, da je na široko kazal, kako dobra je burgundska hrana, in kar bos, toda v nogavicah, pozdravil Yves Chaley. "Pohitita, čez deset minut je pokušina!" Našla sva ga v nemški knjigi o Burgundiji. "Srčen mož, vedno v pogonu, poln idej, deli svojo ljubezen med vini in svojimi gosti," je pisalo. "Meni pa so prijatelji povedali," je razlog obiska razkrila soseda iz Luksemburga. "V kulinarični reviji sva ga našla. Od takrat prihajava vsako leto najmanj dvakrat," sta dodala Angleža. V Chaleyevem vinskem muzeju, v katerem je vsak večer ob sedmih vinska pokušina z degustacijo najboljšega, kar premore Burgundija, se nas je zbrala res cela Evropa. Spodaj pod nami, le nekaj minut vožnje in par sto višinskih metrov nižje je ležala najbolj znana vinska "obala" na svetu, z najdražjimi vinskimi legami Chambertinom in Cortonom. Zgoraj pri nas pa je bil svet Yvesa Chaleya. Pred nas je postavil velik oval z gratiniranimi burgundskimi polži ter odprl novo steklenico. "Za to vino sem dobil državno nagrado. Ponjo sem moral v Pariz. Joj, kako je bilo grozno..." Chaleyev svet so njegovi vinogradi in njegov La Manasses v majhni vasi Curtil-Vergy, z dvanajstimi čudovitimi sobami in nepozabnimi zajtrki. "Eifflov stolp, saj to je le kup železa!" in je na mizo prinesel peteršiljevo terino iz šunke. "Ponoči nisem mogel spati zaradi hrupa, podnevi pa je bila takšna gneča, da me je bilo strah," je pripovedoval, da smo se polnih ust smejali. On ne potrebuje Evrope, ker ona prihaja k njemu. "Vive l Europe!" in smo spet nazdravili, "a sante", z novo steklenico, Angleži, Nemci, Luksemburžani, Belgijci, Slovenci... "Kje je Slovenija?" "Maribor? Ni to pri avstrijski meji? Nimate tam svetovnega pokala v smučanju?" Yves Chaley je odprl še eno steklenico in odvil zlati ovitek, da se je pokazala oranžna skorja Ami du Chambertin, aromatičnega burgundskega sira, ki se nam je tako prijetno lepil na prste, ko smo ga kar z rokami nosili v usta. "Pri vas imate tudi vina?" "Tudi chardonnay?" "Je podoben burgundskemu?" "Pri nas pa so le suha vina, brez ostanka sladkorja!" Drugi dan naju je povabil v vinograd. Peljali smo se v razmajanem kombiju, na prednji polici je bilo za dva prsta prahu, zadnja vrata pa so loputala. "To je moj air condition!" se je smejal in ustavil med vrstami modrega pinota. "Poglejta! Kamorkoli vidita, vse je moje, vinogradi, gozdovi, travniki. Jaz sem kapitalist!" in se je prešerno smejal. Dvajset hektarjev grozdja je bilo zdravih kot le redkokje. "Čez teden dni bomo trgali. Dober letnik bo," je ponosno povedal v začetku septembra. Lani so se Američani tako navdušili nad Yvesom Chaleyem in njegovimi vini z Hautes-Cotes de Nuits, da so mu hoteli odkupiti celotno proizvodnjo, za več let vnaprej. "Kaj bom pa imel potem za svoje prijatelje?" jih je vprašal. Brez vina ne bi bilo vinskih pokušin, brez vinskih pokušin bi bil Le Manasses le navaden hotel, z navadnimi gosti, ne pa prijatelji... Tako pa je Yves Chaley iz Manassesa, v katerem je žena v kuhinji, on v vinogradu, hči v recepciji, zet pa med gosti, naredil Evropo, kakršno so si tudi politiki zamislili, a jim (še) ni uspelo. Zato je Yves Chaley tudi jezen nanje. "Evropa je katastrofa," je dejal med vijuganjem po strmem vinogradu, ko naju je tolažil: "Brez skrbi, ne bomo se prevrnili. Jaz se tukaj vozim vsak dan..." Zemlje ima dovolj, toda novih vinogradov ne sme saditi. Grozdja ima dovolj, toda delavce, da bi ga obrali, komaj dobi. "Francozi nočejo delati, Portugalci, Turki, Poljaki, ki jih moram najeti, pa ne znajo... Še dobro, da trgamo s stroji." In potem se je nenadoma nečesa spomnil. "Vidva sta iz Slovenije! Nove inox sode potrebujem. Italijanski so dragi, toda pri trgovcu sem videl, da imate v Sloveniji zelo dobrega proizvajalca. Kaj misliš, bi lahko kupil direktno pri njem? Mi boš pomagal? Zakaj bi dajal provizijo trgovcu, če pa imam prijatelje, ki mi lahko pomagajo?!" Ko sva se odpeljala, nama je še dolgo mahal. Pa saj se ga bova midva še tudi dolgo spominjala. Avto sva tako napolnila z njegovimi vini, breskovim in ribezovim likerjem ter tropinovim žganjem (marc de bourgogne), da bo bova tudi doma lahko pripravila vinske pokušine Yvesa Chaleya za prijatelje. Se lahko Štajerci kaj naučimo od Yvesa Chaleya? |