Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Rebula, Atimo
04.02.2014

2011, Goriška Brda, pridelala Filip Koletnik in Valter Sirk, magnum 1,5 l






Želja je prerasla v ljubezen, vino iz ”garaže” je dozorelo v blagovno znamko. ”Vedno sem si želel narediti dobro vino, zase in za prijatelje.” Zdaj ga je še malo več (od 300 do 900 magnum steklenic vsakega letnika), zato je Atimo tudi na vinskih kartah nekaterih najboljših slovenskih restavracij in čez mejo (Taubenkobel).

Filip Koletnik, Mariborčan iz Kranja in poslovnež iz Avstrije, si je že pred časom izbral za hišnega vinarja Valterja Sirka iz Višnjevika v Goriških Brdih, a si ves čas želel še nekaj več. ”Sprva je šlo bolj za igranje, ki pa je hitro postalo zelo resno,” se začetkov pred petimi leti spominja Sirk. ”Ni kupil le grozdja, temveč tudi 600 trsov …” Predvsem pa je Koletnik hotel drugačno vino, kot si ga lahko privošči briški vinar, ki mora misliti predvsem na to, da proda celotni letnik. In tako je nastal trenutek … Filip Koletnik: ”Ujeti trenutek, to je moj cilj. V tem vinu so Brda in tamkajšnji terroir, nastalo je vino z izjemnim telesom in dolgim pookusom. Čeprav gre tudi za igro črk, ti amo, ljubim te …”

Atimo nastane v vsakem letniku iz petih odstotkov najbolj zdravih in najlepših grozdov iz Sirkovih vinogradov v Višnjeviku (Zagrad, Rkič). Zato vsak letnik ponudi novo zgodbo in tudi novo sorto vina. Prvi Atimo letnika 2010 je bil chardonnay, ki je že v svojem prvem nastopu na ljubljanskem vinskem sejmu presenetil številne ljubitelje naravnih, tako imenovanih oranžnih vin. Filip Koletnik: ”Sam ne uporabljam pojma oranžno vino, raje govorim o iskrenem vinu. V vinogradu gre za naravi prijazno pridelavo grozdja, v kleti pa za zelo dolgo maceracijo. Rebulo smo pustili osem polnih lun na jagodah, vendar v zaprti posodi, 500-litrskem lesenem, rabljenem sodu, z naravnimi kvasovkami in na koncu biološkim razkisom. Brez stiskanja smo nato ob polni luni vino prvič pretočili in ga pustili na kvasovkah zoreti še 18 mesecev. Tudi vsa mešanja (battonage) smo opravili ob polni luni. Vina nismo filtrirali, po principu prostega pada smo ga ob novembrski polni luni, z minimalnim dodatkom žvepla, pretočili v steklenice.”

Prvi je bil chardonnay, druga je rebula, v sodih pa je že tudi malvazija 2012. In če je chardonnay presenetil v Ljubljani, naj bi malvazija v Poreču. ”Stekleničili jo bomo za Vinistro. Prav zanimajo me obrazi ocenjevalcev, ko jo bodo pri slepi degustaciji poskusili. Gremo na zmago!”

Trije Koletnikovi Trenutki so se v gorenjsko-morski restavraciji Tabor predstavili ob jedeh chefa Mirka Bodirože. S slanostjo tatarja atlantskega lososa, v katerega je zamešal tudi lososov kaviar, se je ujela mineralnost rebule. Mlada malvazija iz soda se je družila s karpačom brancina s pomarančno lupino in rdečim poprom ter karpačom Jakobove pokrovače, marinirane s sokom rdeče pomaranče. Zadnje steklenice chardonnaya so bile spremljevalec tuni, na pireju sladkega krompirja, s sladkornim grahom, stebelno zeleno in gorčičnimi semeni.









Preberite tudi:

Malvazija, Cigoj

Garanza, Kramar

Modri pinot, Šuman

Jakot, Klinec

Rebula, Brandulin

Sauvignon Exceptional, Gomila

Belo macerirano, Gordia

Veliko rdeče, Movia

Modri pinot, Šumenjak

Šipon Ilovci, Dveri-Pax

Rubino, Fornazarič

Renski rizling, Ducal

Spirito, Dolfo

Maria Nevea, Dobuje

Šipon, Verus

Modra Frankinja, Miro

Rebula, Grace

Akord, Šturm

Vitovska grganja, Štoka

Penina platana, Vila platana

Izbrani Teran, Širca-Kodrič

Renski rizling, Joannes

Cuvee extreme, Keltis

Vinja, KlenArt

Dišeči traminec, Steyer

Chardonnay, Horvat

Rumena rebula, Ferdinand

Breg chardonnay, Marof

Bjana cuvee prestige

Pod stolpom, Conrad Fürst & Söhne

Sauvignon, Kogl

Chardonnay supreme, Piro

Rebula, Erzetič

No. 1, Istenič

Ottocento bijeli, Clai

Sialis bianco, Terpin

Malvazija istarska, Kabola

Cabernet franc, Constantini

Dišeči traminec, Steyer

Sivi pinot, Kušter

Renski rizling, Kmetija Urška

Beli trio, Prus

Zlata radgonska penina, Radgonske gorice

Gamay, Vino Graben

Chardonnay Sirius, Kupljen

Izbrano rdeče, Belica

Zaria, Batič

Kraljevo vino, Kralj

RockN Roll, M-vina

Rajnski rizling, Bolfan

Marjan Simčič, Rebula Opoka

Oranžna vina na pohodu

Grande Cuvée Certeze, Santomas

Rebula, Radikon

Sauvignon Blanc, Zieregg, Tement

Negra, Renčel

Šipon Gomila, P&F Jeruzalem Ormož

Sivi pinot, Dolfo

Merlot, JNK

Malvazija, Pucer z Vrha

Sivi pinot, Tilia

Rumena rebula, Ščurek

Zeleni sauvignon, Mavrič

Jebačin, Pasji rep

Puro rosé, Movia

Sivi pinot prestige, Sanctum

Zeleni silvanec, Vinska klet Krško

Cviček, Martinčič

Bruno Trapan

Dula, Vinarstvo Mesesnel

Malvazija, SteraS

Pinot noir Selekcija, Marjan Simčič

Cabernet sauvignon, Lisjak

Aci Urbajs

Rose, Zlati grič

Sivi pinot Struktura, Kerin

Sauvignon, Valdhuber

Cabernet sauvignon, Kristančič

Cabernet sauvignon, Poljšak

Refošk, Korenika

Laški rizling, Marof

Oslavje, Radikon

Črna penina

Rdeča Carolina, Jakončič

Zelen, Vina Saksida

Gosset in Frapin v Rožmarinu

Štajerska pomlad

Tereza rosso, Valter Sirk

Stari D'or belo, Rojac

Burja bela, Posestvo Burja

Duet lex, Edi Simčič

Rose, Gaube

Merlot, Mlečnik

Traminec G, Pullus

Rebolium Sinefinis

Bordojci za sprejemljivo ceno

Sauvignon, Monvi

Laški rizling, Frešer

A+ rdeče, Klet Goriška Brda

Modri pinot, Joannes Protner

Malvazija, Korenika & Moškon

Malvazija, Gordia

Modra frankinja, Otmar Šturm,

Bianco Trebež, Dario Prinčič

Carisma cuvee, Vina Saksida

Benedict red, Dveri Pax

Doppler

Mlado vino

Koželjev 4. Festvina

Družabno-dišeči traminec

Oranžna vina

Slovensko vino je boljše od slovenske hrane

Edi Simčič in Alma vista

Marjan Simčič in Opoka

Apres ski kot žičnice 17. del

Kako daleč je do leta 2100? 16. del

Na obisku v Burgundiji 3: najdražja vina Zlate obale 15. del

Na obisku v Burgundiji 2: Yves Chaley in prijatelji 14. del

Na obisku v Burgundiji 1: terroir od vina do piščancev 13. del

Ni ga čez pohano kuro 12. del

Ena meja in dva štajerska obraza 11. del

Kdo je kriv? Mi, vi in jaz! 10. del

Volja ne potrebuje diplome 9. del

Hvala bogu da sem novi Štajerc! 8. del

Sezonsko in regionalno 7. del

Ni novega brez starega 6. del

Blitvine oči z mocarelo 5. del

Furnir na krožniku 4. del

Deset novih kuharskih zapovedi 3. del

Zakaj je Štajerce dobrega strah? 2. del

Preko ORF v najboljšo gostilno na svetu 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND