Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Garanza, Kramar
27.01.2014

2005, Goriška Brda, suho, alkohol 13,5 %, 100 % merlot, cena vina pri vinarju 13 evrov





”Vino, ki naju predstavi,” opiše Matjaž Kramar še v Katjinem imenu Garanzo, merlot 2005, s fantazijskim imenom in vonjem po senu, zemlji ter češnjah, z okusom po lesu, robidnicah, črnemu čaju. ”Nekaj posebnega v najini ponudbi!” Vino je bilo več mesecev na maceraciji, zorelo je v hrastovih 500-litrskih sodih štiri leta, pred stekleničenjem so ga dali za 3 mesece še v inox, s filtriranjem ga niso mučili. Umetnika Matjaž Kramar in Katja Distelbarth v majhnem vinogradu (3 hektarji) v Barbani, med Plešivom in Neblom tik ob meji v Brdih, pridelujeta tudi takšna vina, ki v vsakem letniku presenečajo z drugačnostjo, avtorskim, kar umetniškim značajem. Na trti ostane še manj od kilograma grozdja in trta se mora boriti v zemlji, ki je ne kvarijo herbicidi. Matjaž Kramar, kuhar, slikar, vinogradnik, iz gostinske družine Franko (brat Valter, Hiša Franko) prideluje od belih še sauvignonasse, rebulo in malvazijo. Njegova vina poznajo tudi Francozi.

Merlot, mehek, a meseno zaobljen, resen in strukturiran, je sorta, ki zmore vse jedi in vse priložnosti. Ko ni v družbi cabernet sauvignona, s katerim tvorita zmagovalni francoski par, ni le mesojedec, saj ima rad paradižnike, buče, rdečo peso, gobe, parmezan, tudi pizzo, če je na njej še salama, in testenine, predvsem ko so zapečene. Toda Kramarjeva Garanza ni navaden merlot, zato tudi jed ob njem ne sme biti takšna. Znajde se ob suhomesnatih izdelkih, svinjskemu mesu, divjačini, raci, goski, jagnjetini, predvsem ob močnih jedeh, z njim se rado druži vse, kar v pečici karamelizira in kar v ustih še zapeče. Se ne sliši to kot jambalaya?!

Riževo jed s paradižnikom smo za Kramarjev merlot pripravili s pikantno špansko klobaso chorizo in velikimi kozicami, po kreolsko smo jo začinili s kumino, sladko in dimljeno mleto papriko ter kajenskim poprom.

INFO

Kramar, Matjaž Kramar & Katja Distelbarth, Barbana 12, Dobrovo v Goriških Brdih, telefon 031 391 575, info@atelier-kramar.si, www.atelier-kramar.si; obisk je mogoč osebno ali v manjših skupinah po predhodni najavi po telefonu (degustacija vin v spremstvu primerne hrane, ogled kleti); možnost nočitve v apartmaju.






Preberite tudi:

Malvazija, Cigoj

Rebula, Atimo

Modri pinot, Šuman

Jakot, Klinec

Rebula, Brandulin

Sauvignon Exceptional, Gomila

Belo macerirano, Gordia

Veliko rdeče, Movia

Modri pinot, Šumenjak

Šipon Ilovci, Dveri-Pax

Rubino, Fornazarič

Renski rizling, Ducal

Spirito, Dolfo

Maria Nevea, Dobuje

Šipon, Verus

Modra Frankinja, Miro

Rebula, Grace

Akord, Šturm

Vitovska grganja, Štoka

Penina platana, Vila platana

Izbrani Teran, Širca-Kodrič

Renski rizling, Joannes

Cuvee extreme, Keltis

Vinja, KlenArt

Dišeči traminec, Steyer

Chardonnay, Horvat

Rumena rebula, Ferdinand

Breg chardonnay, Marof

Bjana cuvee prestige

Pod stolpom, Conrad Fürst & Söhne

Sauvignon, Kogl

Chardonnay supreme, Piro

Rebula, Erzetič

No. 1, Istenič

Ottocento bijeli, Clai

Sialis bianco, Terpin

Malvazija istarska, Kabola

Cabernet franc, Constantini

Dišeči traminec, Steyer

Sivi pinot, Kušter

Renski rizling, Kmetija Urška

Beli trio, Prus

Zlata radgonska penina, Radgonske gorice

Gamay, Vino Graben

Chardonnay Sirius, Kupljen

Izbrano rdeče, Belica

Zaria, Batič

Kraljevo vino, Kralj

RockN Roll, M-vina

Rajnski rizling, Bolfan

Marjan Simčič, Rebula Opoka

Oranžna vina na pohodu

Grande Cuvée Certeze, Santomas

Rebula, Radikon

Sauvignon Blanc, Zieregg, Tement

Negra, Renčel

Šipon Gomila, P&F Jeruzalem Ormož

Sivi pinot, Dolfo

Merlot, JNK

Malvazija, Pucer z Vrha

Sivi pinot, Tilia

Rumena rebula, Ščurek

Zeleni sauvignon, Mavrič

Jebačin, Pasji rep

Puro rosé, Movia

Sivi pinot prestige, Sanctum

Zeleni silvanec, Vinska klet Krško

Cviček, Martinčič

Bruno Trapan

Dula, Vinarstvo Mesesnel

Malvazija, SteraS

Pinot noir Selekcija, Marjan Simčič

Cabernet sauvignon, Lisjak

Aci Urbajs

Rose, Zlati grič

Sivi pinot Struktura, Kerin

Sauvignon, Valdhuber

Cabernet sauvignon, Kristančič

Cabernet sauvignon, Poljšak

Refošk, Korenika

Laški rizling, Marof

Oslavje, Radikon

Črna penina

Rdeča Carolina, Jakončič

Zelen, Vina Saksida

Gosset in Frapin v Rožmarinu

Štajerska pomlad

Tereza rosso, Valter Sirk

Stari D'or belo, Rojac

Burja bela, Posestvo Burja

Duet lex, Edi Simčič

Rose, Gaube

Merlot, Mlečnik

Traminec G, Pullus

Rebolium Sinefinis

Bordojci za sprejemljivo ceno

Sauvignon, Monvi

Laški rizling, Frešer

A+ rdeče, Klet Goriška Brda

Modri pinot, Joannes Protner

Malvazija, Korenika & Moškon

Malvazija, Gordia

Modra frankinja, Otmar Šturm,

Bianco Trebež, Dario Prinčič

Carisma cuvee, Vina Saksida

Benedict red, Dveri Pax

Doppler

Mlado vino

Koželjev 4. Festvina

Družabno-dišeči traminec

Oranžna vina

Slovensko vino je boljše od slovenske hrane

Edi Simčič in Alma vista

Marjan Simčič in Opoka

Apres ski kot žičnice 17. del

Kako daleč je do leta 2100? 16. del

Na obisku v Burgundiji 3: najdražja vina Zlate obale 15. del

Na obisku v Burgundiji 2: Yves Chaley in prijatelji 14. del

Na obisku v Burgundiji 1: terroir od vina do piščancev 13. del

Ni ga čez pohano kuro 12. del

Ena meja in dva štajerska obraza 11. del

Kdo je kriv? Mi, vi in jaz! 10. del

Volja ne potrebuje diplome 9. del

Hvala bogu da sem novi Štajerc! 8. del

Sezonsko in regionalno 7. del

Ni novega brez starega 6. del

Blitvine oči z mocarelo 5. del

Furnir na krožniku 4. del

Deset novih kuharskih zapovedi 3. del

Zakaj je Štajerce dobrega strah? 2. del

Preko ORF v najboljšo gostilno na svetu 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND