Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Ni ga čez pohano kuro 12. del
26.06.2005

Ob iskanju novosti v novi štajerski kuhinji ne smemo pozabiti na tradicijo. Pri čemer pa niso pomembne le tradicionalne štajerske jedi - mariborskih tako ni -, temveč tudi tradicionalne jedi, ki jih pripravljajo povsod, a svojo prepoznavnost so si pridobile pri nas. Zato, ker so, enostavno, boljše.Antonio Jesus Gras Mentado, španski leteči kuhar, ki svetuje gostilnam po vsej Evropi, kako s pomočjo sodobne tehnologije in novodobnim španskim kuharskim mojstrstvom priti do kulinaričnih lovorik (Michelinovih zvezdic), svetovalec tudi nove mariborske restavracije, ki je še ni, morda pa nekoč bo (o tem več kdaj prihodnjič), je na vrtu gostilne Pri Lojzetu v dvorcu Zemono razodel svojo preprosto formulo: "Uporabiti je potrebno domače sestavine in jih pripraviti na svetovni način!"

Tomaž Kavčič, Lojzetov patron, ki je Grasa Mentada pripeljal v Slovenijo, da eno najboljših slovenskih gostiln naredi še boljšo (ni skrivnost, da si že dolgo prizadeva, da bi prva slovenska Michelinova zvezdica prišla prav na Zemono), je dodal: "Toda ne sme biti vse novo! Gostje iščejo v gostilni sigurnost, večina jih noče tvegati, pa tudi časa za preizkušanje novega si niso pripravljeni vzeti. Jedi, ki jih gostje največkrat naročajo, morajo biti ves čas na jedilniku!"

Zato je Antonio svojo formulo še dopolnil: "Res je, ni nujno, da je novo, le boljše mora biti! Tudi tradicionalne stvari, ki jih vsi poznajo, je potrebno narediti ne 100 %, temveč 110 %! Gostje si mislijo "Ah, saj to poznam, to bom naročil, ker to povsod jem," potem pa poskusijo in jih preseneti. Ni enako kot drugje, je boljše!"

Pogovor takšnih dveh mojstrov mora nova štajerska kuhinja pozorno poslušati! Čeprav Štajerska najbrž še ni zrela za restavracijo ala Zemono ali za španska spremenjena agregatna stanja (ali za michelinke), morajo tvorci nove kuhinje, ki bo Štajersko gastronomijo prebudila iz spanca in približala Evropi, enako razmišljati o sodobnih trendih kot tudi o tradiciji, ki (tudi) v štajerski kulinariki ni revna.
A eno so jedi, ki jim lahko rečemo štajerske ali celo mariborske, drugo pa tradicionalne jedi, ki jih pripravljajo pravzaprav povsod, toda pri nas na poseben način; po Grasovo: boljše. Če smo med prvimi že pred leti, ko je Rad Dobrojem prav v Mariborčanu izbrskal originalni recept in originalno zgodbo o pohorski omleti, izgubili priložnost, da bi imeli vsaj eno res mariborsko jed, se moramo toliko bolj oprijeti jedi, ki jih poznajo sicer povsod, toda kljub temu so v Mariboru boljše.

Res, zakaj bi morali v novi štajerski kuhinji iskati le novo in vse spreminjati? Če pa bo novo tudi to, da bomo znali staro ohraniti in mu dati mesto, ki mu gre. Samo pomislite, da bi pri Lipi rekli, da ne bodo več pohali kur! V Mariboru bi prišlo do upora... Saj je bil že pred leti problem, ko sta Irena in Janez Tašner hotela malo posodobiti tradicionalno hišno telečjo obaro. "Dodala sva ji več zelenjave, toda gostje so se uprli. To ni obara, to je ragu, so rekli," se spominja Lipina gospodarica. "Kaj naj spreminjamo, če pa gostje hočejo samo to? Poslovneži pridejo, si odvežejo kravate in primejo piščanca v roko. Zraven pa hočejo veliki skledi, v eni krompirjevo solato in v drugi šnitko." Seveda, če pa vedo, da je Lipina kura nekaj posebnega. Vsi jo pečejo, toda ne tako kot Tašnerji. "Čeprav," priznava gospa Tašner, "ni skrivnost le v pečenju. Tudi način rezanja je zelo pomemben. Razrezan mora biti tako, da gost kljub panadi že po obliki takoj ve, kakšno meso se skriva pod hrustljavo skorjo." Saj veste, eni smo za temno, eni pa za belo meso, eni prisegajo na perutničke, drugi na prsa, tretji na vrat in četrti primejo v roke najraje bedro.

Žal pa takšnih, ki imajo tradicijo, ni veliko. Zelo malo je v Mariboru gostiln, ki imajo prepoznavno jed, zaradi katere lačni gostje romamo tja redno in pogosto. Bolj kot razmišljam, manj se jih spomnim. To bi morali spremeniti v novi štajerski kuhinji! To bi bila novost! Da bi bilo dosti več štajerskih gostiln s prepoznavnimi jedmi. Ali po Tomaževo: takšnih, ki jih gostje vedno znova naročajo.

Da bodo do tega prišli, pa tisti, ki prepoznavnosti še nimajo, ne bodo smeli le posnemati. Oziroma: ni dovolj iti trikrat k Lipi na kuro, pobrati recept zanjo iz Mariborčana in potem v svoji gostilni začeti cvreti. Poiskati je potrebno nekaj - svojega! Oziroma, če že perutnina, ki je brez dvoma štajerska tradicija, potem ta perutnina na drugačen način. In da ne bom nasvetov vedno le opisoval, tokrat kar konkreten predlog. Ne kura, tudi ne piščanec, temveč čisto majhen piščanec. Francozi mu pravijo poussin, Nemci stubenkueken, Angleži cornish hen. Mi pa še nič...

Polnjeno pišče
Za 4: 2 majhna piščanca (a 400 g), 100 g piščančjih jetrc, 1 majhna čebula, 1 strok česna, 5 žlic olivnega olja, 1 žlička sesekljanega rožmarina, 100 g starega belega kruha, 1 jajce, 70 ml mleka, sol, poper, 1 žlica sesekljanega peteršilja.
1. Jetrca dobro očistite, umijte, osušite in narežite na majhne kocke. Česen in čebulo olupite in drobno sesekljajte. V ponvi segrejte 2 žlici olja in na močnem ognju opražite čebulo, česen, jetrca in rožmarin. Stresite v posodo in pustite malce ohladiti.
2. Kruh narežite na majhne kocke in ga skupaj z jajcem vmešajte v pražena jetrca. Mleko rahlo segrejte in z njim prelijte maso. Dobro premešajte in začinite s soljo in poprom.
3. Pegatki napolnite z maso in odprtini zaprite z leseno palčko za ražnjiče. Začinite ju s soljo in poprom. Pečico segrejte na 200 stopinj. V veliki ponvi segrejte preostalo olje in pegatki opecite z vseh strani. Dajte ju v pekač s prsno stranjo navzgor in pecite v ogreti pečici na spodnji rešetki 45 minut.
4. Pečeni pegatki po dolgem prerežite na polovico in ponudite s pečenimi zelenimi beluši, ki ste jih prelili z omako iz mlade čebule in graha.  Za omako sesekljajte 2 šalotki in jih stekleno opražite v ponvi na 30 g masla, Dodajte šopek mlade čebule, narezane na 2 cm velike kose ter pražite 2 minuti. Zalijte z 2 žlicama belega vinskega kisa in 50 ml zelenjavne juhe. Solite in poprajte, dodajte žlico olja in 100 g zamrznjenega graha ter kuhajte še 2 minuti.

Kdor bo prvi, lahko recept ima! Saj bodo tudi pri Lipi uvedli nekaj Dobrojedovega. Ko smo slikali njihovega ocvrtega piščanca na koruzi, je gospa Tašner vprašala: "Odlična ideja! Jo lahko uporabimo?" Seveda, je Mariborčanova nova štajerska kuhinja vsaj prinesla nekaj – novega.


Preberite tudi:

Malvazija, Cigoj

Rebula, Atimo

Garanza, Kramar

Modri pinot, Šuman

Jakot, Klinec

Rebula, Brandulin

Sauvignon Exceptional, Gomila

Belo macerirano, Gordia

Veliko rdeče, Movia

Modri pinot, Šumenjak

Šipon Ilovci, Dveri-Pax

Rubino, Fornazarič

Renski rizling, Ducal

Spirito, Dolfo

Maria Nevea, Dobuje

Šipon, Verus

Modra Frankinja, Miro

Rebula, Grace

Akord, Šturm

Vitovska grganja, Štoka

Penina platana, Vila platana

Izbrani Teran, Širca-Kodrič

Renski rizling, Joannes

Cuvee extreme, Keltis

Vinja, KlenArt

Dišeči traminec, Steyer

Chardonnay, Horvat

Rumena rebula, Ferdinand

Breg chardonnay, Marof

Bjana cuvee prestige

Pod stolpom, Conrad Fürst & Söhne

Sauvignon, Kogl

Chardonnay supreme, Piro

Rebula, Erzetič

No. 1, Istenič

Ottocento bijeli, Clai

Sialis bianco, Terpin

Malvazija istarska, Kabola

Cabernet franc, Constantini

Dišeči traminec, Steyer

Sivi pinot, Kušter

Renski rizling, Kmetija Urška

Beli trio, Prus

Zlata radgonska penina, Radgonske gorice

Gamay, Vino Graben

Chardonnay Sirius, Kupljen

Izbrano rdeče, Belica

Zaria, Batič

Kraljevo vino, Kralj

RockN Roll, M-vina

Rajnski rizling, Bolfan

Marjan Simčič, Rebula Opoka

Oranžna vina na pohodu

Grande Cuvée Certeze, Santomas

Rebula, Radikon

Sauvignon Blanc, Zieregg, Tement

Negra, Renčel

Šipon Gomila, P&F Jeruzalem Ormož

Sivi pinot, Dolfo

Merlot, JNK

Malvazija, Pucer z Vrha

Sivi pinot, Tilia

Rumena rebula, Ščurek

Zeleni sauvignon, Mavrič

Jebačin, Pasji rep

Puro rosé, Movia

Sivi pinot prestige, Sanctum

Zeleni silvanec, Vinska klet Krško

Cviček, Martinčič

Bruno Trapan

Dula, Vinarstvo Mesesnel

Malvazija, SteraS

Pinot noir Selekcija, Marjan Simčič

Cabernet sauvignon, Lisjak

Aci Urbajs

Rose, Zlati grič

Sivi pinot Struktura, Kerin

Sauvignon, Valdhuber

Cabernet sauvignon, Kristančič

Cabernet sauvignon, Poljšak

Refošk, Korenika

Laški rizling, Marof

Oslavje, Radikon

Črna penina

Rdeča Carolina, Jakončič

Zelen, Vina Saksida

Gosset in Frapin v Rožmarinu

Štajerska pomlad

Tereza rosso, Valter Sirk

Stari D'or belo, Rojac

Burja bela, Posestvo Burja

Duet lex, Edi Simčič

Rose, Gaube

Merlot, Mlečnik

Traminec G, Pullus

Rebolium Sinefinis

Bordojci za sprejemljivo ceno

Sauvignon, Monvi

Laški rizling, Frešer

A+ rdeče, Klet Goriška Brda

Modri pinot, Joannes Protner

Malvazija, Korenika & Moškon

Malvazija, Gordia

Modra frankinja, Otmar Šturm,

Bianco Trebež, Dario Prinčič

Carisma cuvee, Vina Saksida

Benedict red, Dveri Pax

Doppler

Mlado vino

Koželjev 4. Festvina

Družabno-dišeči traminec

Oranžna vina

Slovensko vino je boljše od slovenske hrane

Edi Simčič in Alma vista

Marjan Simčič in Opoka

Apres ski kot žičnice 17. del

Kako daleč je do leta 2100? 16. del

Na obisku v Burgundiji 3: najdražja vina Zlate obale 15. del

Na obisku v Burgundiji 2: Yves Chaley in prijatelji 14. del

Na obisku v Burgundiji 1: terroir od vina do piščancev 13. del

Ena meja in dva štajerska obraza 11. del

Kdo je kriv? Mi, vi in jaz! 10. del

Volja ne potrebuje diplome 9. del

Hvala bogu da sem novi Štajerc! 8. del

Sezonsko in regionalno 7. del

Ni novega brez starega 6. del

Blitvine oči z mocarelo 5. del

Furnir na krožniku 4. del

Deset novih kuharskih zapovedi 3. del

Zakaj je Štajerce dobrega strah? 2. del

Preko ORF v najboljšo gostilno na svetu 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND