Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Akord, Šturm
04.09.2013

2005, Posavje, Bela krajina, predikatno vino, suho, sorte rumeni muškat, kraljevina in traminec, alkohol vol. 14,8 %, cena pri vinarju 22 evrov






Če smo v restavraciji, kjer premorejo vinskega svetovalca, potem ga pijemo k domačemu kuncu, če ga pa ostane v steklenici še za požirek, se bo Akord znašel tudi ob bolj konkretnem mesu. Kaj pa, če smo doma?

Saj doma vsak dan nimamo goveje ličnice, ki jo je omehčalo dolgo kuhanje na nizki temperaturi?! In tudi pikantni siri ter zahtevne sladice, kamor ponavadi ponujamo predikatna vina, so le za posebne priložnosti. Vsak dan pa testenine, predikati pa enkrat na (novo) leto …

Ravno zaradi tega pa je Šturmov Akord, bogat in kompleksen, takšen posebnež! Pa četudi testenine, le da morajo biti tako drugačne kot je tudi Akord, na primer z omako zelenjave (paradižnik, jajčevci), ki se je zmehčala v pečici, z okusom karameliziranega sladkorja, z dodatkom opraženih lisičk in svežega kozjega sira.

Vino, ki razbija predsodke o presladkih predikatnih vinih, saj je krepkega (alkoholnega) telesa in povsem suho, po tolikih letih še zelo poskočno, čeprav, seveda, zelo resno. Vinarjevo (Otmar Šturm) vino in vino, ki ga hrana ljubi. Takšna vina delajo iz Slovenije obljubljeno vinsko deželo! Malo znani biser za prave ljubitelje.

Rumeni muškat in traminec sta z grozdov jagodnega izbora, kraljevina je bila (najmanj) pozna trgatev. Prvi dve sorti sta macerirani skupaj, kraljevina posebej, oboje približno 10 dni. Po končani fermentaciji je vino odležalo 3 leta v rabljenih barikih različnih porekel, nekaj tudi v večjih hrastovih 375-litrskih sodih. Polnitev brez predhodnega filtriranja, vseeno pa je Akord brez usedline, saj se je v treh letih zbistril po naravni poti. Ostanek nepovretega sladkorja v tem predikatnem vinu je le 3,5 grama na liter. Visok ekstrakt in alkohol sta ga zmehčala in mu dodala provokativnost. Pravkar so napolnili letnik 2009.

INFO

Vina Šturm, Otmar Šturm, Mestni trg 25, Metlika, 041 632 470, www.vinasturm.si, vina.sturm@siol.net; degustacije v kleti zaenkrat samo za zaključene skupine in po vnaprejšnjem dogovoru; vinoteka na Metliškem gradu in vinoteka v Novem mestu (Qlandija).






Preberite tudi:

Malvazija, Cigoj

Rebula, Atimo

Garanza, Kramar

Modri pinot, Šuman

Jakot, Klinec

Rebula, Brandulin

Sauvignon Exceptional, Gomila

Belo macerirano, Gordia

Veliko rdeče, Movia

Modri pinot, Šumenjak

Šipon Ilovci, Dveri-Pax

Rubino, Fornazarič

Renski rizling, Ducal

Spirito, Dolfo

Maria Nevea, Dobuje

Šipon, Verus

Modra Frankinja, Miro

Rebula, Grace

Vitovska grganja, Štoka

Penina platana, Vila platana

Izbrani Teran, Širca-Kodrič

Renski rizling, Joannes

Cuvee extreme, Keltis

Vinja, KlenArt

Dišeči traminec, Steyer

Chardonnay, Horvat

Rumena rebula, Ferdinand

Breg chardonnay, Marof

Bjana cuvee prestige

Pod stolpom, Conrad Fürst & Söhne

Sauvignon, Kogl

Chardonnay supreme, Piro

Rebula, Erzetič

No. 1, Istenič

Ottocento bijeli, Clai

Sialis bianco, Terpin

Malvazija istarska, Kabola

Cabernet franc, Constantini

Dišeči traminec, Steyer

Sivi pinot, Kušter

Renski rizling, Kmetija Urška

Beli trio, Prus

Zlata radgonska penina, Radgonske gorice

Gamay, Vino Graben

Chardonnay Sirius, Kupljen

Izbrano rdeče, Belica

Zaria, Batič

Kraljevo vino, Kralj

RockN Roll, M-vina

Rajnski rizling, Bolfan

Marjan Simčič, Rebula Opoka

Oranžna vina na pohodu

Grande Cuvée Certeze, Santomas

Rebula, Radikon

Sauvignon Blanc, Zieregg, Tement

Negra, Renčel

Šipon Gomila, P&F Jeruzalem Ormož

Sivi pinot, Dolfo

Merlot, JNK

Malvazija, Pucer z Vrha

Sivi pinot, Tilia

Rumena rebula, Ščurek

Zeleni sauvignon, Mavrič

Jebačin, Pasji rep

Puro rosé, Movia

Sivi pinot prestige, Sanctum

Zeleni silvanec, Vinska klet Krško

Cviček, Martinčič

Bruno Trapan

Dula, Vinarstvo Mesesnel

Malvazija, SteraS

Pinot noir Selekcija, Marjan Simčič

Cabernet sauvignon, Lisjak

Aci Urbajs

Rose, Zlati grič

Sivi pinot Struktura, Kerin

Sauvignon, Valdhuber

Cabernet sauvignon, Kristančič

Cabernet sauvignon, Poljšak

Refošk, Korenika

Laški rizling, Marof

Oslavje, Radikon

Črna penina

Rdeča Carolina, Jakončič

Zelen, Vina Saksida

Gosset in Frapin v Rožmarinu

Štajerska pomlad

Tereza rosso, Valter Sirk

Stari D'or belo, Rojac

Burja bela, Posestvo Burja

Duet lex, Edi Simčič

Rose, Gaube

Merlot, Mlečnik

Traminec G, Pullus

Rebolium Sinefinis

Bordojci za sprejemljivo ceno

Sauvignon, Monvi

Laški rizling, Frešer

A+ rdeče, Klet Goriška Brda

Modri pinot, Joannes Protner

Malvazija, Korenika & Moškon

Malvazija, Gordia

Modra frankinja, Otmar Šturm,

Bianco Trebež, Dario Prinčič

Carisma cuvee, Vina Saksida

Benedict red, Dveri Pax

Doppler

Mlado vino

Koželjev 4. Festvina

Družabno-dišeči traminec

Oranžna vina

Slovensko vino je boljše od slovenske hrane

Edi Simčič in Alma vista

Marjan Simčič in Opoka

Apres ski kot žičnice 17. del

Kako daleč je do leta 2100? 16. del

Na obisku v Burgundiji 3: najdražja vina Zlate obale 15. del

Na obisku v Burgundiji 2: Yves Chaley in prijatelji 14. del

Na obisku v Burgundiji 1: terroir od vina do piščancev 13. del

Ni ga čez pohano kuro 12. del

Ena meja in dva štajerska obraza 11. del

Kdo je kriv? Mi, vi in jaz! 10. del

Volja ne potrebuje diplome 9. del

Hvala bogu da sem novi Štajerc! 8. del

Sezonsko in regionalno 7. del

Ni novega brez starega 6. del

Blitvine oči z mocarelo 5. del

Furnir na krožniku 4. del

Deset novih kuharskih zapovedi 3. del

Zakaj je Štajerce dobrega strah? 2. del

Preko ORF v najboljšo gostilno na svetu 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND