Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Izbrani Teran, Širca-Kodrič
07.08.2013

2012, Kras, suho, 100 % refošk, alkohol 12 % vol., cena pri vinarju 8,50 evra






Koliko krav bi ostalo brez hrbtov, če bi vsa rdeča vina tega sveta hotela res le njihovo spremstvo?! in koliko svinj bi ostalo brez zadnjih tac, če bi morali ves teran popiti le v družbi pršuta ... Seveda, ni boljšega, kot tam, kjer tako diši jerina (terra rossa, rdeča zemlja) rdeči pršut poplakniti z vijoličnim teranom. Toda, kar ga ostane, saj Godnje, lepa vasica med Tomajem in Dutovljami, niso dobile zaman svojega imena ugodna lega, ga velja poskusiti še s čim drugim. Tudi zato, ker je (slovensko zaščiteni) teran iz primorske sorte refošk vselej nekaj posebnega – zato tokrat priporočamo h klasičnemu predstavniku kraške rdeče zemlje in njene kamninske podlage, teranu s stoletne kmetije Širca, zelenjavni arabski (na primer, libanonski) mezze! Močne okuse za naše brbončice neobičajnih začimb lepo poplaknejo intenzivni in trajni vonji gozdnih sadežev, ki jih ne zmotijo tanki polnozrnati pita kruhi z orientalskimi začimbami in olivnim oljem, gosti namazi, zeliščne solate, ocvrti falafel ... In če je po takšnem zelenjavnem uvodu na koncu še kaj prostora za nekaj kaft (čevapčičev v omaki), je steklenica že prazna, slabokrvni pivec pa poln železa in zdrav.

Kmetija Širca je že pred sto leti s svojimi cepljenkami teranovke (refoška) oskrbovala ves Kras, danes pa sta Edvin Širca in Stane Kodrič najbolj znana prav po svojem vrhunskem teranu, ki mu temno rubinasto barvo daje šest dni maceracije, poln in gost teranov okus pa pet mesecev zorenja v velikih hrastovih sodih (700 do 3.100 litrov). Pravi predstavnik kraškega ponosa, ki ga je vedno odlikovala drugačnost.

INFO

Vinarstvo Širca-Kodrič, Godnje 19, Dutovlje, 041 740 560 (Edvin Širca) in 031 724 287 (Stane Kodrič), www.sirca-kodric.si, sirca.kodric@gmail.com; obisk kleti po predhodni najavi (do 45 ljudi).







Preberite tudi:

Malvazija, Cigoj

Rebula, Atimo

Garanza, Kramar

Modri pinot, Šuman

Jakot, Klinec

Rebula, Brandulin

Sauvignon Exceptional, Gomila

Belo macerirano, Gordia

Veliko rdeče, Movia

Modri pinot, Šumenjak

Šipon Ilovci, Dveri-Pax

Rubino, Fornazarič

Renski rizling, Ducal

Spirito, Dolfo

Maria Nevea, Dobuje

Šipon, Verus

Modra Frankinja, Miro

Rebula, Grace

Akord, Šturm

Vitovska grganja, Štoka

Penina platana, Vila platana

Renski rizling, Joannes

Cuvee extreme, Keltis

Vinja, KlenArt

Dišeči traminec, Steyer

Chardonnay, Horvat

Rumena rebula, Ferdinand

Breg chardonnay, Marof

Bjana cuvee prestige

Pod stolpom, Conrad Fürst & Söhne

Sauvignon, Kogl

Chardonnay supreme, Piro

Rebula, Erzetič

No. 1, Istenič

Ottocento bijeli, Clai

Sialis bianco, Terpin

Malvazija istarska, Kabola

Cabernet franc, Constantini

Dišeči traminec, Steyer

Sivi pinot, Kušter

Renski rizling, Kmetija Urška

Beli trio, Prus

Zlata radgonska penina, Radgonske gorice

Gamay, Vino Graben

Chardonnay Sirius, Kupljen

Izbrano rdeče, Belica

Zaria, Batič

Kraljevo vino, Kralj

RockN Roll, M-vina

Rajnski rizling, Bolfan

Marjan Simčič, Rebula Opoka

Oranžna vina na pohodu

Grande Cuvée Certeze, Santomas

Rebula, Radikon

Sauvignon Blanc, Zieregg, Tement

Negra, Renčel

Šipon Gomila, P&F Jeruzalem Ormož

Sivi pinot, Dolfo

Merlot, JNK

Malvazija, Pucer z Vrha

Sivi pinot, Tilia

Rumena rebula, Ščurek

Zeleni sauvignon, Mavrič

Jebačin, Pasji rep

Puro rosé, Movia

Sivi pinot prestige, Sanctum

Zeleni silvanec, Vinska klet Krško

Cviček, Martinčič

Bruno Trapan

Dula, Vinarstvo Mesesnel

Malvazija, SteraS

Pinot noir Selekcija, Marjan Simčič

Cabernet sauvignon, Lisjak

Aci Urbajs

Rose, Zlati grič

Sivi pinot Struktura, Kerin

Sauvignon, Valdhuber

Cabernet sauvignon, Kristančič

Cabernet sauvignon, Poljšak

Refošk, Korenika

Laški rizling, Marof

Oslavje, Radikon

Črna penina

Rdeča Carolina, Jakončič

Zelen, Vina Saksida

Gosset in Frapin v Rožmarinu

Štajerska pomlad

Tereza rosso, Valter Sirk

Stari D'or belo, Rojac

Burja bela, Posestvo Burja

Duet lex, Edi Simčič

Rose, Gaube

Merlot, Mlečnik

Traminec G, Pullus

Rebolium Sinefinis

Bordojci za sprejemljivo ceno

Sauvignon, Monvi

Laški rizling, Frešer

A+ rdeče, Klet Goriška Brda

Modri pinot, Joannes Protner

Malvazija, Korenika & Moškon

Malvazija, Gordia

Modra frankinja, Otmar Šturm,

Bianco Trebež, Dario Prinčič

Carisma cuvee, Vina Saksida

Benedict red, Dveri Pax

Doppler

Mlado vino

Koželjev 4. Festvina

Družabno-dišeči traminec

Oranžna vina

Slovensko vino je boljše od slovenske hrane

Edi Simčič in Alma vista

Marjan Simčič in Opoka

Apres ski kot žičnice 17. del

Kako daleč je do leta 2100? 16. del

Na obisku v Burgundiji 3: najdražja vina Zlate obale 15. del

Na obisku v Burgundiji 2: Yves Chaley in prijatelji 14. del

Na obisku v Burgundiji 1: terroir od vina do piščancev 13. del

Ni ga čez pohano kuro 12. del

Ena meja in dva štajerska obraza 11. del

Kdo je kriv? Mi, vi in jaz! 10. del

Volja ne potrebuje diplome 9. del

Hvala bogu da sem novi Štajerc! 8. del

Sezonsko in regionalno 7. del

Ni novega brez starega 6. del

Blitvine oči z mocarelo 5. del

Furnir na krožniku 4. del

Deset novih kuharskih zapovedi 3. del

Zakaj je Štajerce dobrega strah? 2. del

Preko ORF v najboljšo gostilno na svetu 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND