Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Bjana cuvee prestige
23.05.2013

2008, Goriška Brda, extra brut, 4 g/l neprevretega sladkorja, cena pri vinarju in distributerjih (Koželj, Evino) 21,60 €


Pivci mehurčkov se delijo na tiste večinske, ki nazdravijo za Silvestrovo in rojstni dan, s ponavadi  toplo vsebino tankovskega (charmat) vrenja, in manjšinske, ki že po vonju ločijo šampanjce od penin. Vmes pa je zlata sredina, ki pritegne, ko natakar vpraša: ”Peneče za začetek?!”

Ta srednji peneči razred ob Radgonskih goricah in Isteniču najbolj uspešno pokriva Bjana, s svojima večini všečnima brutom in rosejem (oboje vrenje v steklenici). A Miran Sirk hoče več, zato vstopa sedaj tudi v prestižni razred. Z razmerjem cena/kakovost se je spustil v boj kar z ”osnovnimi” Francozi (ki začenjajo s cenami pri 25 evrih). Decanter se je že odzval s srebrno medaljo.

Penina Cuvee prestige je (vedno) letniška penina, pridelana pol-pol iz chardonnaya in rebule. Grozdje prihaja samo iz starih vinogradov. Osnovno vino pripravijo tako, da že mošt fermentirajo v francoskih barikih (pretežno starih), vse do stekleničenja osem mesecev po trgatvi, pri čemer vino mešajo z drožmi (batonage), ki ga ščitijo pred oksidacijo. Po drugem vretju v steklenici ostane pred degožiranjem na drožeh v steklenici še minimalno 48 mesecev.

Cuvee prestige penino, zelo suho, zelo mineralno, krasijo všečne kisline, z bogatim okusom osnovnega vina in briškega terroirja. Zato je penina, ki ima raje od aperitivne spremljevalno vlogo k hrani, med katero prednjačijo morski okusi (riba na žaru ali v pečici), odlično pa se znajde tudi ob vinskih prigrizkih (priporočam krostinije s kozjim sirom in v dobro olivno olje vloženimi pečenimi paradižniki (pelati), z izdatno mero sveže mletega popra in solnega cveta).

INFO
 
Bjana, Miran Sirk, Biljana 38, Dobrovo, 05 395 9230, bjana@siol.net, www.bjana.si; za obisk in degustacijo se najavite.






Preberite tudi:

Malvazija, Cigoj

Rebula, Atimo

Garanza, Kramar

Modri pinot, Šuman

Jakot, Klinec

Rebula, Brandulin

Sauvignon Exceptional, Gomila

Belo macerirano, Gordia

Veliko rdeče, Movia

Modri pinot, Šumenjak

Šipon Ilovci, Dveri-Pax

Rubino, Fornazarič

Renski rizling, Ducal

Spirito, Dolfo

Maria Nevea, Dobuje

Šipon, Verus

Modra Frankinja, Miro

Rebula, Grace

Akord, Šturm

Vitovska grganja, Štoka

Penina platana, Vila platana

Izbrani Teran, Širca-Kodrič

Renski rizling, Joannes

Cuvee extreme, Keltis

Vinja, KlenArt

Dišeči traminec, Steyer

Chardonnay, Horvat

Rumena rebula, Ferdinand

Breg chardonnay, Marof

Pod stolpom, Conrad Fürst & Söhne

Sauvignon, Kogl

Chardonnay supreme, Piro

Rebula, Erzetič

No. 1, Istenič

Ottocento bijeli, Clai

Sialis bianco, Terpin

Malvazija istarska, Kabola

Cabernet franc, Constantini

Dišeči traminec, Steyer

Sivi pinot, Kušter

Renski rizling, Kmetija Urška

Beli trio, Prus

Zlata radgonska penina, Radgonske gorice

Gamay, Vino Graben

Chardonnay Sirius, Kupljen

Izbrano rdeče, Belica

Zaria, Batič

Kraljevo vino, Kralj

RockN Roll, M-vina

Rajnski rizling, Bolfan

Marjan Simčič, Rebula Opoka

Oranžna vina na pohodu

Grande Cuvée Certeze, Santomas

Rebula, Radikon

Sauvignon Blanc, Zieregg, Tement

Negra, Renčel

Šipon Gomila, P&F Jeruzalem Ormož

Sivi pinot, Dolfo

Merlot, JNK

Malvazija, Pucer z Vrha

Sivi pinot, Tilia

Rumena rebula, Ščurek

Zeleni sauvignon, Mavrič

Jebačin, Pasji rep

Puro rosé, Movia

Sivi pinot prestige, Sanctum

Zeleni silvanec, Vinska klet Krško

Cviček, Martinčič

Bruno Trapan

Dula, Vinarstvo Mesesnel

Malvazija, SteraS

Pinot noir Selekcija, Marjan Simčič

Cabernet sauvignon, Lisjak

Aci Urbajs

Rose, Zlati grič

Sivi pinot Struktura, Kerin

Sauvignon, Valdhuber

Cabernet sauvignon, Kristančič

Cabernet sauvignon, Poljšak

Refošk, Korenika

Laški rizling, Marof

Oslavje, Radikon

Črna penina

Rdeča Carolina, Jakončič

Zelen, Vina Saksida

Gosset in Frapin v Rožmarinu

Štajerska pomlad

Tereza rosso, Valter Sirk

Stari D'or belo, Rojac

Burja bela, Posestvo Burja

Duet lex, Edi Simčič

Rose, Gaube

Merlot, Mlečnik

Traminec G, Pullus

Rebolium Sinefinis

Bordojci za sprejemljivo ceno

Sauvignon, Monvi

Laški rizling, Frešer

A+ rdeče, Klet Goriška Brda

Modri pinot, Joannes Protner

Malvazija, Korenika & Moškon

Malvazija, Gordia

Modra frankinja, Otmar Šturm,

Bianco Trebež, Dario Prinčič

Carisma cuvee, Vina Saksida

Benedict red, Dveri Pax

Doppler

Mlado vino

Koželjev 4. Festvina

Družabno-dišeči traminec

Oranžna vina

Slovensko vino je boljše od slovenske hrane

Edi Simčič in Alma vista

Marjan Simčič in Opoka

Apres ski kot žičnice 17. del

Kako daleč je do leta 2100? 16. del

Na obisku v Burgundiji 3: najdražja vina Zlate obale 15. del

Na obisku v Burgundiji 2: Yves Chaley in prijatelji 14. del

Na obisku v Burgundiji 1: terroir od vina do piščancev 13. del

Ni ga čez pohano kuro 12. del

Ena meja in dva štajerska obraza 11. del

Kdo je kriv? Mi, vi in jaz! 10. del

Volja ne potrebuje diplome 9. del

Hvala bogu da sem novi Štajerc! 8. del

Sezonsko in regionalno 7. del

Ni novega brez starega 6. del

Blitvine oči z mocarelo 5. del

Furnir na krožniku 4. del

Deset novih kuharskih zapovedi 3. del

Zakaj je Štajerce dobrega strah? 2. del

Preko ORF v najboljšo gostilno na svetu 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND