Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Še kar mavrahi
22.04.2010

Pravzaprav je to dnevnik. Zakaj, torej, enkrat v njem ne bi bilo poročila?! Kaj sva rada in dobro jedla v minulem tednu?


Pastičo s šparglji in mavrahi


Kolač s kardamomom in korenjem


Rosbif s šparglji


Kari s čičeriko


Kuskus in jagode


Puranji rezanci s šparglji


Parmentier v kozarcu za vlaganje


Kari s čičeriko. Če ne bi bil Štajer'c, bi bil Tajec. Kuhinja najlepših barv in najboljše zelenjave. Zakaj je toliko kitajskih in tako malo tajskih restavracij? Še sreča, da je konzerva kokosovega mleka vedno doma.

Rosbif s šparglji v naravni omaki. Ker je včasih potrebno pogledati, kateremu kosu mesa je v zamrzovalniku že dolgčas. Ker je ostalo ravno toliko zelenih špargljev, da jih je bilo premalo za vse drugo. Ker je tako prijetno namakati sveži kos kruha. Ker je Rodica naredil špargljevo malvazijo.

Kuskus in jagode. Seveda, za zajtrk. Ostanki so najboljši. Kuskus se na pomladnih krožnikih odlično počuti in nič ni jezen, če ga čez nekaj dni znova opražite, saj mu primešate sušene brusnice. Z jogurtom in jagodno solato, marinirano s sokom sveže stisnjene mandarine ni boljšega začetka dneva.

Mavrahi z jadranskimi kozicami. Gobarska sezona se je začela. Še dobro, da mavrahe poznajo le redki. Ne zaradi nabiranja, pač pa zaradi kupovanja na tržnici. Peter in Alenka sta gospodu s kapo zakupila celotno letino. Še boste brali. Recept je tukaj.

Pastičo z mavrahi in šparglji. Se oproščam, ker je dolgočasno. Toda, če pa je tako dobro. Spomladi je ponavljanje dovoljeno. Sezona mavrahov je krajša od meseca, belušev pa, prosim, nikar v zamrzovalnik.

Jajce z lardom. Še ena zajtrkovalna. Na oko, na vrh pa rezino larda. Toda, nikar vsak dan. In midva sva kriva, da ne boste nikoli več jedli jajc z zažgano slanino.

Čokoladni kolač, toda s korenjem. Jedla sva ga tri dni. Prihodnjič bova spekla večjega. Da bo za ves teden. Le sladko smetano stepajte sproti.

Ocvrti mavrahi. Spet! Omaka je remuladna, malo majoneze in več jogurta in kisle smetane. Zelišča po želji in ideji. V krompirjev pire pa namesto masla olivno olje. Več ga daste, boljši bo. Le stepajte pridno. Recept je tukaj.

Parmentier z bolonjsko omako. Zgodba o tem je dolga in žalostna. Zato, ker je že leto dni, odkar sva bila v Parizu… Ta jed je bila hit, saj je bila na vseh jedilnikih. Mleto meso, lyonska omaka, krompirjev pire, zapečeno v pečici. Podobni jedi pravijo Angleži pastirjeva pita (shepherds pie).

"Pomagaj!" je zaklicala. Prtljažnik je bil poln lončkov in sadik. "Jaz bom posadila, ti pa boš skuhal," je odločila. In dodala: "Samo ne spet špagetov!"
To ga je spomnilo na bolonjsko omako. Mar je ni skuhal toliko, da se je potrebno le znajti? V pol-litrska kozarca za vlaganje je dal na dno tretjino bolonjske omake, nanjo je potresel na trakove zrezane posušene paradižnike, ki jih je v olivno olje vložila ona, vse skupaj prekril na debelo s krompirjevim pirejem, ki ga je izboljšal z žafraniko in kajenskim poprom, po vrhu pa potresel z ribanim parmezanom. Pekel je odkrito 10 minut na 180 stopinjah.
"Škoda, da sem že vse posadila. Ker lahko to še kdaj ponoviš."

Namig za nakup
Čeprav si je pomagala s krokyjem… Toda puranji rezanci so bili njam! Seveda, zaradi omake, v kateri so se kopali zeleni šparglji, ki so se svetili od živo-zelene svežine in hrustljavosti. Vsako leto jih kuhava krajši čas. Zdaj sva pri zelenih že pri blanširanju.

To me je spomnilo na stare kuharske knjige. In stare so vse, ki so na polici že vsaj deset let. Ne, knjig ne mečem(o) stran! Toda zato je podstrešje vedno težje… Kaj naj počnemo z recepti, ki so bili prirejeni za stare pečice, stare ponve, stare krožnike, stare želodce, stare čase?

Po novem je dovoljeno kaj tudi kupiti. Celo kruhov cmok, pa čeprav je v obliki rulade. Poglejte v vaši trgovini. Že kuhano, potrebno le pogreti. Domače kruhove rezine kroky, K - Norma d.o.o. Ena minuta v ponvi ali mikrovalovni pečici. Dovoljeno, če zunaj dežuje, kruhove rezine pa prelijete s puranjimi rezanci, med katerimi pa je več zelenih špargljev in ostrigarjev.

P.s. Prebirajte še ves prihodnji teden, ker midva bova nabirala divje šparglje. Vesele praznike!








Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND