Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Deset Štajercev
03.03.2010

Izbor desetih štajerskih vin, ki sem ga pripravil za avstrijski lifestyle magazin Steirer MONAT


Gaube

Špičnik 17, Zgornja Kungota, tel: +386 2 656 3511

Toča je lani potolkla celotni letnik, toda Alojz Gaube je trmast, zato je podrl staro klet in zgradil novo, večjo, sodobno.

V gostišču Pec (Sp. Selnica 1, Selnica ob Dravi) je pravi hit Gaubejev modri pinot, rose, 2008. Po desetih dneh maceracije je šla tretjina v rabljene barrique, tako da je pred polnjenjem nastal cuvee, ki tako lepo diši po gozdnih sadežih. Nepogrešljivo ob jurčkih na žaru. 

Dveri-pax

Polički vrh 1, Jarenina, www.dveri-pax.com, tel: +386 2 644 0082

Avstrijski Benediktinci imajo v Mariboru, Ljutomeru, Ormožu in Radgoni 70 hektarjev najboljših vinogradniških leg, v Jarenini pa sodobno vinsko klet, v kateri se je po odhodu Ericha Krutzlerja (zdaj Marof) zelo dobro znašel enolog in direktor Danilo Flakus. Posebej Decanter ima rad Dveri-pax.

Chardonnay Vajgen, 2006, 18 mesecev v 450-litrskem lesenem sodu mu je dalo prijetno masleno strukturo. Eden najboljših chardonnayev Štajerske, ki je tako piten, da je kar nevaren. Zato se zraven priležejo polnjena telečja prsa, specialiteta gostilne Šiker (Močna 7, Pernica), ki je dobro poznajo tudi avstrijski gostje.

Joannes Protner

Vodole 34, Malečnik, www.joannes.si, +386 2 473 2101

Najbolj mariborski med izbrano deseterico. Jože Protner je bil dolgoletni direktor največje mariborske vinske kleti Vinag, nato pa tudi slovenski kmetijski minister. Toda pri vinih ima glavno besedo sin Boštjan, ki je najbolj ponosen na svoje renske rizlinge. Letnik 2006 je bil najprej pol leta v inoxu, potem pa še pol leta v starih velikih hrastovih sodih. Pravi renski, zelo mineralen, zelo petrolejski.

V vinotoču je gospodar drugi sin, Gregor, ki postreže s suhimi mesninami in domačim kruhom iz krušne peči.

Kogl

Velika Nedelja 23, Velika Nedelja, www.kogl.net, tel: +386 2 713 6060

Trta z najlepšim razgledom, od Zagreba do Ptuja, na majhni vzpetini nad Veliko Nedeljo, s pravim podeželskim dvorcem, v katerem Franci Cvetko, morda najbolj muhast in samosvoj štajerski vinar, prireja kulturne nedelje s pokušino svojih vin. V mojem kozarcu je takrat vedno Magna Domenica Ruber, 2005, z bogatimi tanini, barvo kot vonjem, po črnem ribezu, kot da bi bil sredi Prlekije Burgenland. Na krožniku pa je na tistem koncu vselej večerja pri Jelki Tramšek (Žerovinci 25 b, Ivanjkovci, +386 2 7194 097, v gostilni s štirimi mizami in štirimi letnimi časi, v gostilni z idejami, ambicijo, ustvarjalnostjo in ljubeznijo.

Kupljen

Mihalovci 59, Ivanjkovci, www.vino-kupljen.net, tel: +386 2 719 4128

Ne le najlepše lege na Jeruzalemu (16 ha), ne le nemška vina v Sloveniji, tudi vinska akademija, vinska banka in Taverna! Kupljen dela to, kar bodo drugi šele čez desetletja. Toda chardonnay Sirius le takrat, ko je najboljša letina, torej 1999 in 2006. 14 mesecev na finih drožeh, malo ostanka sladkorja, toda aromatičnost je takšna, da se ti ob prvem požirku zazdi kot polsladko. Barva pomladne trave. V ustih pa kar ostaja. Vino, ki potrebuje krepkega jedca. Še dobro, da je gostišče Taverna (Svetinje 21, Ivanjkovci) tako blizu.

Miro

Jastrebci 36, Kog, www.slovino.com/mirovino

Miro Munda je podaljšana roka Ericha in Walterja Polza v Sloveniji. Korist je obojestranska, Munda je pridobil znanje in tržišče, brata Polz pa nista le razširila svojega vinskega imperija v novo državo, pač pa sta očitno pravočasno spoznala potencial jeruzalemskih gričev. Sauvignon 2008 že dokazuje, da pokošena trava ne diši najlepše le na avstrijskem Štajerskem, temveč da je le še vprašanje časa, kdaj se bo med najboljše sauvignone na svetu uvrstilo tudi slovensko vino. Z nestrpnostjo pričakujemo letnik 2009. Die Verkostung auch beim Polz.

Ptujska klet

Vinarski trg 1, Ptuj, www.ptujska-klet.si, tel: +386 2 787 9810

Kar 600 ha, kar pomeni veliko litrskih steklenic (cuvee Haložan je najbolj prodajano slovensko belo vino), toda vseeno je kakovost (enolog Bojan Kobal) v zadnjih dveh letih dobila med vsemi slovenskimi Štajerci največ vinskih priznanj po svetu. Najstarejša vinska klet v Sloveniji (v stari arhivski kleti lahko kupite svoj letnik od 1917 dalje), toda z najbolj "mladimi" vini. Pullus je ena najbolj znanih slovenskih vinskih blagovnih znamk, ki je ptujska vina naredila modna.

Laški rizling, 2008, sladko, ker je Štajerska področje laškega rizlinga. Od ananasa do rozin, celo medu. Kljub močnemu ostanku sladkorja ga kisline delajo živahnega in svežega. Ostaja v ustih, čeprav je boljše, da ostane še v kleti. Zmore celo čokoladni souffle, iz katerega se razlije tekoča sredica v mariborskem Rožmarinu (Gosposka ulica 8, Maribor). 

Steyer

Plitvica 10, Apače, www.steyer.si, tel: +386 2 569 1466

Danilo Steyer je najbolj prodoren štajerski vinar, ki ne zamudi nobenega vinskega sejma in nobene zmage nogometašev Slovenije. Kralj slovenskega dišečega traminca, ki se je kletarjenja in vinskega marketinga tako dolgo učil pri najboljših slovenskih vinarjih v Goriških Brdih, da učenec sedaj že prehiteva učitelje. Njegovim vinom dajeta imena hči Vaneja in sin Mark.

V SteyerMark extreme, 2006, je ob dišečem tramincu še 10 % ranine. Topla maceracija je trajala 16 dni, potem pa je Danilo v rabljeni barrique  dodal še 20 kg grozdnih jagod dišečega traminca. Po poldrugem letu je vino iz sodčkov direktno pretočil v steklenice, brez žveplanja in filtriranja. Vino, ki se ga bo potrebno še navaditi. Janez Bratovž (restavracija JB, Miklošičeva 17, Ljubljana) je kupil cel sod in že ustvarja spremljavo.

Valdhuber

Svečina 19, Zgornja Kungota, tel: +386 41 346 895

Valdhuberjevi so bili med prvimi, ki so se zapisali suhim vinom, s poudarjeno sadnostjo in svežino, že takrat, ko so drugi še vedno prisegali na ostanek sladkor. Lani sta šla brata, Mirč in Janez, vsak na svoje, kar pa pomeni le še več konkurence in s tem tudi kakovosti.

Sauvignon, 2008, je predvsem svež, iz kovinske posode, s hladno fermentacijo pri 18 stopinjah, poln sauvignonovih dišav, torej trave in bezga. Vino za pitje, toda Gregor Vračko(Denk, Zgornja Kungota 11a, Zg. Kungota), najboljši kuhar slovenske Štajerske, zanj najde tudi jed visoke kuhinje. 

Verus

Hardek 34 a, Ormož, www.verusvino.com, tel: +386 2 741 5440

Svet iz zahodne Slovenije pozna najbolj Movio (Aleš Kristančič), iz vzhodne pa Verus!Trije prijatelji, Danilo Šnajder, Rajko Žličar in Božidar Grabovac, so združili svoje vinograde (12 ha) in navdušili Jancis Robinson. "Njenega" šipona, 2007, sicer ni več, toda mar ni bil letnik 2008 še boljši?! Samo dva letnika, oba z navojnimi zamaški, sta bila dovolj, da je Verus postal najbolj vroča štajerska klet. Ob vroči šunki v testu v gostilni Rajh (Soboška ul. 32, Bakovci).








Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND