Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Dobrojedov dnevnik 44,45-09
10.11.2009

Kako ste martinovali? Je nastalo vino? Kakšno? Je bila gos ali raca? Je bila sočna? Pa rdeče zelje? In mlinci? Kostanjeva torta? Staro ali mlado vino? Se je zavleklo? Upam, da nimate prevelikega mačka.


Verdi: čokolada in pasijonka


Verdi: skutini cmoki


Verdi: divjačina


Verdi: teletina


Verdi: tortelini in tartufi


Verdi: kuharjev pozdrav


Martinova pojedina


Osemnajst posebnih mest

Za Martinovo se že spodobi, da se večkrat nazdravi. Še posebej, če je martinovanje nekaj posebnega. Da je in to čisto blizu, sem spoznal šele pred dnevi, ko sem odprl Beef. Moški z okusom s(m)o namreč dobili novo revijo v nemškem jeziku. Razen veliko kuharskega dizajna je v prvi številki tudi zanimiva preglednica 18 mest, v katerih "najdete nekaj posebnega". In med njimi je eno res posebno! Tako piše:

"Vinska veselica, Slovenija. Maribor. Na dan svetega Martina na 2,5 kilometra dolgi vinski cesti pod Pohorjem. 11. november: pokušina modre frankinje, ene najstarejših vinskih sort v deželi, in rumenega muškata."

Hm... Druga posebna mesta, ki delajo družbo Mariboru, so:

  • Feira de Sao Joacquim, Brazilija, največja tržnica v mestu Salvador.
  • Oistins fish fry, Barbados, ribja tržnica z mečaricami, tuni in oradami.
  • Kmečka tržnica, Kanada. Tržnica St. Lawrence hall v Torontu.
  • Smithfield market, Anglija. Ena največjih ribjih tržnic na svetu, v Londonu.
  • Veselica krapov, Nemčija. 7. in 8. november v Neuhofu (Macklenburg), začetek sezone lova na krape, ki jih letno ulovijo 15 tisoč.
  • Tržnica tartufov, Francija, mesto Richerenchen, od novembra do marca vsak dan prodajo 400 kilogramov črnih tartufov.
  • Čebulna tržnica, Švica, Bern, 23. november, čebule vseh vrst.
  • Ribja tržnica, Italija, Catania. Najboljša mečarica.
  • Orehova veselica, Avstrija, Bad Pirawarth, 24. in 25. oktober. Črni orehi.
  • Čarovniška tržnica, Maroko, Marakeš, veliko kač.
  • Tržnica banan, Tanzanija, Kwasadala. Banane za kuhanje izpod Kilimandžara.
  • Soweto tržnica, Namibija, Katutura. Hrustljavi črvi.
  • Souk, Arabski emirati, Dubai. Dišave, začimbe.
  • Plavajoče tržnice, Tajska, Bangkok, tržnica na čolnih.
  • Nočna tržnica, Kitajska, Peking. Vse, kar se je premika, se vrti na ražnju.
  • Nishiki, Japonska, Kioto, sto majhnih trgovin z japonskimi specialitetami.
  • Ribja tržnica, Avstralija, Sydney, druga največja ribja tržnica na svetu.

Zanimiva družba!

Raca, ne gos

Martinova gos, ki je bila sicer raca, kar je še boljše, pri Rajhu. A zato je bil za začetek pršut, torej račkin. Nisem sicer navijač nakupov sestavin po pošti, kakor modne in vrhunske že so, še posebej, a saj je tokrat šlo bolj za spremljavo. Ne le za Martina, ta krožnik bo uspešnica pri Rajhu tudi sicer. Ker je pršut res dober, saj ga mirne duše zamenjam za dimljene račje prsi. Ker je bil kruh ajdov, toda sušen in zmlet do drobtin. Ker je bila omaka jabolčna, iz reduciranega domačega kisa. Ker repine cime niso bile za barvno spremljavo, temveč so dale potrebno svežino. Ker tanki rezanci iz kataifi testa niso trenutno le kuharski hit, temveč so popečeni prijetno hrustali in jedi dvignili pomembnost.

V lepem spominu je tudi juha iz rdeče pese, z dimljeno postrvjo. Nič ruskega ni bilo v njej, pač pa pristno domačega. Če le kozarec ne bi bil tako krhek, da me je bilo strah postrugati stene.

Verdi iz Linza

Linz je evropska prestolnica kulture. Še do konca leta, potem pa bo kmalu (leta 2012) že na vrsti Maribor.

V Linzu je Verdi. Taksist je rekel: "Najboljša gostilna v mestu!" Pa naju je moral odpeljati na hrib, da je bil Linz pod nama, pred nama pa ena mišelinka. Podeželska vila z dvojnimi vrati, ob restavraciji je, namreč, tudi stube, krčma. Erich Lukas kuha brez težav levo in desno, preproste jedi na moderen način v krčmi in jedi visoke kuhinje v restavraciji.

Tortelini z gomoljno zeleno in spumante s tartufi so že v uvodu pokazali, da je chefu veliko do vtisa, ki ga dosega z obliko. "Vizualni in kulinarični užitki," pravi temu. Jakobinke in garnele so bile (še) boljše, v zeliščni omaki, v zloženki, z veliko spretnosti, a tudi okusa.

Teletino je imel v pečici 48 ur, nato pa ji je dodal omako, pri kateri ni varčeval, saj je vanjo vlil prestižni barolo. Na a la nage se sicer pripravljajo potočni raki in jastogi, ko se okopajo v court-bouillon, ribji juhi, toda moderno gre tudi z jurčki in ostrigarji. Lukas vse glavne jedi postreže v globokih krožnikih, kar pomeni, da je kup visok, na dnu plava, na vrhu pa se peni. S tem dobi dejansko lepe vizualne učinke prelivajočih barv, a tudi okusov, kar mu ne gre šteti v zlo, saj uporablja odlične sestavine in trenirane roke. Piko na i doda z zelišči, pri katerih uporablja predvsem cvetove. Seveda, bila je tudi krema, krompirjeva, kot se spodobi v sodobni kuhariji, ki jo zahtevajo Michelinovi standardi.

Podoben v ideji, a brez skrbi, drugačen v okusu, je bil sufliran jelenov file, ki so ga spremljale pražene gobe z jabolčnim zeljem in zdrobovi cmoki s slanino.

Razočarali so skutini cmoki s Sacherjevimi drobtinami, slivovim ragujem in pomrznjenim melangem. Slednje je avstrijski kapučino, kar ponavadi ne pomeni nič dobrega. A saj to ni bila kava. Varlhona čokoladni kolač s pasijonko je bikl spet na nivoju spretnostnega mojstra, ki ljubi dizajn.

Razen tega, da se pri nas na tem nivoju najde kakšna cenejša izjema, je zmotilo preveč sestavin na krožniku, ki niso vedno dovolile, da bi se posvetila glavnemu okusu. Prihodnjič bo, torej, potrebno v stube. A takrat bo EPK že v Mariboru. Tudi takšne gostilne?








Preberite tudi:

Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND